MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI
P A R T E A I
Anul XIV - Nr. 699 LEGI,
DECRETE, HOTĂRÂRI SI ALTE ACTE
Marti, 24 septembrie 2002
SUMAR
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
977. - Hotărâre privind atestarea domeniului public
al judetului Timis, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Timis
985. - Hotărâre privind trecerea unui imobil din
domeniul public al statului si din administrarea Ministerului de Interne în
domeniul public al municipiului Drobeta-Turnu Severin si în administrarea
Consiliului Local al Municipiului Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti
999. - Hotărâre pentru modificarea pozitiei nr. 89
din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 517/1999 privind delimitarea
suprafetelor de teren strict necesare pentru cercetarea si producerea de
seminte si material săditor din categorii biologice superioare si de animale de
rasă si trecerea terenurilor destinate productiei, aflate în administrarea
institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricolă, în domeniul
privat al statului
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE
206/447/86. - Ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si pădurilor, al ministrului sănătătii si familiei si al
presedintelui Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pentru
aprobarea Normelor cu privire la comercializarea cărnii de pasăre
4.548. - Ordin al ministrului educatiei si
cercetării pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei si
cercetării nr. 3.997/2002 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare
specială a institutiilor de învătământ superior – persoane juridice de drept
privat si de utilitate publică, înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr.
274/2002 si nr. 275/2002
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
GUVERNUL ROMÂNIEI
privind
atestarea domeniului public al judetului Timis, precum si al municipiilor,
oraselor si
comunelor din judetul Timis
În temeiul prevederilor art. 107 din
Constitutia României si ale art. 21 alin. (3) din Legea nr. 213/1998 privind
proprietatea publică si regimul juridic al acesteia,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Se atestă apartenenta la domeniul public al judetului
Timis, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Timis a
bunurilor cuprinse în anexele nr. 1-83*) care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemnează:
Ministrul administratiei publice,
Octav Cozmâncă
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tănăsescu
Bucuresti, 5
septembrie 2002.
Nr. 977.
*) Anexele nr. 1-83 se
publică ulterior.
GUVERNUL ROMÂNIEI
privind
trecerea unui imobil din domeniul public al statului si din administrarea
Ministerului de Interne în domeniul public al municipiului Drobeta-Turnu
Severin si în administrarea
Consiliului
Local al Municipiului Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti
În temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia României, precum si ale
art. 9 alin. (1) si ale art. 12 alin. (1) si (2) din Legea nr. 213/1998 privind
proprietatea publică si regimul juridic al acesteia,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. - Se aprobă trecerea unui imobil, compus din clădire si terenul
aferent, situat în localitatea Schela Cladovei, componentă a municipiului
Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti, având datele de identificare
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul
public al statului si din administrarea Ministerului de Interne în domeniul
public al municipiului Drobeta-Turnu Severin si în administrarea Consiliului
Local al Municipiului Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti.
Art. 2. - Predarea-preluarea imobilului transmis potrivit art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între părtile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemnează:
Ministrul administratiei publice,
Octav Cozmâncă
Ministru de interne,
Ioan Rus
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tănăsescu
Bucuresti, 10 septembrie
2002.
Nr. 985.
ANEXĂ
DATELE DE IDENTIFICARE
a imobilului care se transmite din domeniul public al statului si din
administrarea Ministerului de Interne în domeniul public al municipiului
Drobeta-Turnu Severin si în administrarea Consiliului Local al Municipiului
Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti
Adresa imobilului care se transmite |
Persoana juridică de la care se transmite imobilul |
Persoana juridică la care se transmite imobilul |
Caracteristicile tehnice ale imobilului |
Nr. de identificare a imobilului, atribuit de Ministerul Finantelor Publice, conform Hotărârii Guvernului nr. 1.326/2001 |
Str. Timisoara nr.
1, localitatea Schela Cladovei, municipiul Drobeta-Turnu Severin, judetul
Mehedinti |
Statul Român -
Ministerul de Interne |
Municipiul Drobeta-Turnu
Severin Consiliul Local al Municipiului Drobeta-Turnu Severin, judetul Mehedinti |
Suprafata
construită = 393,63 m2 Suprafata desfăsurată = 511,10 m2 Suprafata terenului = 6.475,00 m2 Număr de
constructii = 4 |
Nr. MFP 106.207 |
GUVERNUL ROMÂNIEI
pentru
modificarea pozitiei nr. 89 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.
517/1999 privind delimitarea suprafetelor de teren strict necesare pentru
cercetarea si producerea
de seminte
si material săditor din categorii biologice superioare si de animale de rasă si
trecerea terenurilor destinate productiei, aflate în administrarea institutelor
si statiunilor de cercetare si productie agricolă, în domeniul privat al
statului
În temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia României, ale art. 35 din
Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, si ale art. 10 din Legea nr.
213/1998 privind proprietatea publică si regimul juridic al acesteia,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. I. - Pozitia nr. 89 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 517/1999
privind delimitarea suprafetelor de teren strict necesare pentru cercetarea si
producerea de seminte si material săditor din categorii biologice superioare si
de animale de rasă si trecerea terenurilor destinate productiei, aflate în administrarea
institutelor si statiunilor de cercetare si productie agricolă, în domeniul
privat al statului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
328 din 9 iulie 1999, cu modificările si completările ulterioare, se modifică
si va avea următorul cuprins:
Nr. crt. |
Denumirea statiunii sau a institutului de cercetare si productie |
Suprafata totală a terenului (ha) |
Suprafata de teren strict necesară pentru cercetarea si producerea de
seminte si material săditor din categorii biologice superioare si de animale
de rasă (ha) |
Suprafata de teren destinată productiei (ha) |
“89. |
Institutul de
Biologie si Nutritie Animală Balotesti, judetul Ilfov |
260 |
147,57 |
112,43” |
Art. II. - Terenurile în suprafată de 112,43 ha cu care se majorează suprafetele
de teren din domeniul privat al statului, identificate conform anexei care face
parte integrantă din prezenta hotărâre, se vor preda pe bază de protocol de
predare-primire Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate
asupra terenurilor din comuna Balotesti, judetul Ilfov, în termen de 30 de zile
de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemnează:
Ministrul administratiei publice,
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si pădurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tănăsescu
Bucuresti, 10
septembrie 2002.
Nr. 999.
ANEXĂ
DATELE DE IDENTIFICARE
a terenului care se transmite din domeniul public al statului si din
administrarea Institutului de Biologie si Nutritie Animală Balotesti în
domeniul privat al statului, la dispozitia Comisiei locale pentru stabilirea
dreptului de proprietate asupra terenurilor din comuna Balotesti, judetul Ilfov
Locul unde este situat terenul |
Persoana juridică din administrarea căreia se transmite terenul |
Persoana juridică la dispozitia căreia se transmite terenul |
Caracteristicile tehnice ale terenului |
Comuna Balotesti,
judetul Ilfov |
Institutul de
Biologie si Nutritie Animală Balotesti |
Comisia locală
Balotesti pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de pe
lângă Primăria Comunei Balotesti |
Tarlaua 125,
parcela A 506/1 - S = 19,35 ha Tarlaua 123,
parcela A 502/1 - S = 15,18 ha Tarlaua 124,
parcela A 504/1 - S = 35,00 ha Tarlaua 132,
parcela A 548 - S = 42,90 ha Suprafata totală =
112,43 ha |
ACTE ALE
ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE
CENTRALE
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PĂDURILOR Nr. 206 din 14 mai 2002 |
MINISTERUL SĂNĂTĂTII SI FAMILIEI Nr. 447 din 20 iunie 2002 |
AUTORITATEA NATIONALĂ PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR Nr. 86 din 30 august 2002 |
pentru
aprobarea Normelor cu privire la comercializarea cărnii de pasăre
Ministrul agriculturii, alimentatiei si pădurilor, ministrul sănătătii
si familiei si presedintele Autoritătii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
văzând Referatul de aprobare nr. 168.642 din 9 mai 2002, întocmit de
Directia politici si strategii alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Pădurilor,
având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgentă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si
comercializării alimentelor, aprobată si modificată prin Legea nr. 57/2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Pădurilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sănătătii si Familiei, cu modificările si
completările ulterioare, precum si ale Hotărârii Guvernului nr. 166/2001
privind organizarea si functionarea Autoritătii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor, cu modificările ulterioare,
emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele cu privire la comercializarea cărnii de
pasăre, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Pădurilor, Ministerul
Sănătătii si Familiei si Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor,
prin directiile generale pentru agricultură si industrie alimentară judetene si
a municipiului Bucuresti, respectiv prin directiile de sănătate publică
judetene si a
municipiului Bucuresti si oficiile judetene pentru protectia consumatorilor,
vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, si va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data
publicării.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si pădurilor, Petre Daea, secretar de stat |
Ministrul sănătătii si familiei, Daniela Bartos |
Presedintele Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Rovana Plumb, secretar de stat |
ANEXĂ
cu privire la comercializarea cărnii de pasăre
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Prezentele norme se referă la conditiile pe care trebuie să le
îndeplinească carnea de pasăre provenită din productia internă sau din import,
pentru a fi comercializată. Carnea poate proveni de la următoarele specii:
a) găini;
b) rate;
c) gâste;
d) curci;
e) bibilici.
Art. 2. - Agentii economici care comercializează carne de pasăre îsi desfăsoară activitatea numai cu respectarea reglementărilor în vigoare si a prevederilor prezentelor norme.
CAPITOLUL II
Definirea si descrierea produsului
Art. 3. - În sensul prezentelor norme, termenii folositi se definesc
după cum urmează:
1. carnea de pasăre - carnea destinată consumului uman, provenită
din sacrificarea speciilor de păsări domestice mentionate la art. 1, care nu a
fost supusă nici unui tratament, exceptând tratamentul de răcire - refrigerare,
congelare;
2. carcasa de pasăre - întregul corp al unei păsări din speciile
mentionate la art. 1, după sângerare, deplumare si eviscerare; îndepărtarea
inimii, ficatului, plămânilor, pipotei, rinichilor, picioarelor si a capului nu
este obligatorie; îndepărtarea gusii este optională doar în cazul palmipedelor.
Carcasele de pasăre provin de la păsări domestice:
a) pui de carne, broiler de curcă, rate tinere sau boboci, rate tinere
lesesti, gâste tinere sau pui, bibilici tinere - păsări cu vârful sternului
flexibil (nu este osificat);
b) cocosi, găini, păsări adulte: curcani adulti, rate adulte, rate
lesesti, gâste adulte, bibilici adulte - păsări cu vârful sternului rigid
(osificat);
c) claponi: masculi castrati chirurgical înainte de a atinge maturitatea
sexuală;
d) păsări cu caracasa mai mică decât 750 g (fără organe, cap si
picioare);
3. piese transate:
a) jumătăti: jumătătile de carcasă obtinute prin tăierea longitudinală
în planul alăturat sternului si coloanei vertebrale;
b) sferturi: părtile obtinute prin sectionarea longitudinală si
transversală a carcaselor, având ca rezultat sferturi anterioare si/sau
posterioare (cu sau fără glanda uropigenă);
c) sferturi posterioare neseparate: ambele sferturi posterioare unite
printr-o portiune a spatelui, cu sau fără târtită;
d) piept: sternul si coastele sau o parte a acestora, distribuite pe
ambele părti, împreună cu musculatura în aderentă naturală. Pieptul poate fi
întreg sau portionat în jumătăti;
e) pulpă: femurul, tibia si fibula cu musculatura în aderentă naturală.
Cele două sectionări vor fi practicate la nivelul articulatiilor; se admite
sectionarea mai jos de articulatia tibio-tarso-metatarsiană cu maximum 1 cm;
f) pulpă de pui cu o portiune din spate atasată: greutatea portiunii
atasate, respectiv oasele sacrum, coxal cu musculatura aferentă nu trebuie să
depăsească 25% din greutatea totală a piesei;
g) pulpa superioară: femurul împreună cu musculatura în aderentă
naturală. Cele două sectionări vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
h) pulpa inferioară: tibia si fibula cu musculatura în aderentă
naturală. Cele două sectionări vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
i) aripi: humerus, radius si ulna cu musculatura în aderentă naturală.
Vârful si oasele carpiene se pot îndepărta. Humerusul sau radiusul si
ulna cu musculatura în aderentă naturală pot fi prezentate si separat. Cele
două sectionări vor fi practicate la nivelul articulatiilor;
j) aripi neseparate: aripi în aderentă naturală cu o portiune toracică a
cărei greutate nu trebuie să depăsească 45% din greutatea totală a piesei;
k) piept dezosat: piept întreg sau portionat în jumătăti, fără os,
rezultat din îndepărtarea sternului, claviculei, coastelor si a părtii
cartilaginoase a sternului;
l) piept dezosat cu osul iades: piept dezosat, fără piele, cu clavicula
si partea cartilaginoasă a sternului; greutatea claviculei si a cartilajului nu
trebuie să depăsească 3% din greutatea totală a piesei;
m) tacâm de pasăre: părtile anatomice rezultate după detasarea pulpei cu
os si a pieptului cu os, formate din regiunea dorsolombosacrală, aripi, gât,
regiunea costală rămasă de la detasarea pieptului;
n) spinări de pasăre: portiunea anatomică rezultată după detasarea
jumătătilor posterioare, a aripilor si a pieptului.
Cuprinde gâtul, spatele până la regiunea lombară, coastele, stratul
muscular, grăsimea si pielea în aderentă naturală;
4. organe de pasăre - inima (cu sau fără sacul pericardic),
pipota (fără cuticulă si fără continut) si ficatul (fără vezica biliară).
Pipotele si inimile nu trebuie să prezinte grăsime aderentă.
Ficat gras (foie gras) - ficatul de gâscă sau de rată provenită din speciile Cairina
moscata sau prin încrucisarea Cairina moscata cu Anas
platyrhynchos. Ficatul gras provine de la păsări îngrăsate si abatorizate
după o tehnologie specială. Ficatul trebuie să aibă o culoare uniformă si
următoarea greutate:
a) ficatul de rată - minimum 250 g net;
b) ficatul de gâscă - minimum 400 g net;
5. alte părti comestibile:
a) creste si fudulii provenite de la păsările adulte;
b) grăsime de pasăre;
6. carne de pasăre separată mecanic - pastă cu granulatie fină
obtinută prin separarea mecanică a cărnii de pe oasele carcasei de pasăre,
exclusiv pielea gâtului, gheare, capete si organe.
CAPITOLUL III
Clasificarea cărnii de pasăre
Art. 4. - (1) Carnea de pasăre, asa cum este definită la art. 3 pct. 2
si 3, se clasifică în functie de conformatie si de aspectul carcaselor sau al
părtilor de carcasă în:
a) clasa A;
b) clasa B.
(2) Clasificarea se realizează în functie de aspectul cărnii, prezenta grăsimii si gradul distrugerilor sau al contuziilor.
(3) Carcasele de pasăre si părtile transate din carnea de pasăre
definite în prezenta normă trebuie să îndeplinească următoarele conditii minime
pentru a fi încadrate în clasele A si B:
a) să fie intacte din punct de vedere al prezentării;
b) să fie curate, fără nici un fel de corpuri străine vizibile, mizerie
sau sânge;
c) să nu aibă mirosuri străine;
d) să nu prezinte pete vizibile de sânge, cu exceptia celor mici si
sterse;
e) să nu aibă oase rupte proeminente (fracturi deschise);
f) să nu prezinte contuzii severe.
În cazul cărnii de pasăre proaspete nu trebuie să existe urme de
congelare anterioară.
(4) Pentru a fi incluse în clasa A carcasele si părtile transate din
carne de pasăre trebuie să îndeplinească în plus următoarele criterii:
a) să aibă o conformatie bună si să fie consistente, pieptul să fie bine
dezvoltat, lat, lung si cărnos; picioarele să fie, de asemenea, cărnoase; la
pui, rate tinere sau pui de rată si curcani trebuie ca pieptul, spatele si
pulpele să aibă un strat subtire si uniform de grăsime; la găini, cocosi, rate
si gâste tinere se permite existenta unui strat de grăsime mai gros; la gâste
carcasa trebuie să prezinte un strat de grăsime de la moderat la gros;
b) pe piept, picioare, târtită, încheieturile picioarelor si vârfurile
aripilor pot fi prezente câteva pene mici, tuleie (capete ale penelor) si puf;
în cazul păsărilor, ratelor, curcanilor si gâstelor pentru fiert pot fi
prezente câteva pene si în alte părti ale carcasei;
c) se permite existenta unor leziuni, contuzii si decolorări, cu
conditia ca acestea să fie mici si nesemnificative si să nu fie prezente pe
piept sau picioare; vârful aripii poate să lipsească; la vârfurile aripilor se
permite o usoară colorare în rosu;
d) în cazul păsărilor congelate nu trebuie să existe urme de arsuri de
la congelare, cu exceptia celor care sunt accidentale, mici si nesemnificative
si nu sunt prezente pe piept sau picioare; arsura de la congelare, în sensul
reducerii calitătii, este uscarea ireversibilă la nivel local sau zonal a
pielii si/sau a cărnii care poate să indice următoarele schimbări:
- în culoarea originală - în cele mai multe cazuri culoarea devine pală;
si/sau
- în aromă si miros - lipsă de aromă sau miros de rânced; si/sau
- în consistentă - uscată, spongioasă.
CAPITOLUL IV
Carnea de pasăre separată mecanic
Art. 5. - (1) Materia primă utilizată la obtinerea cărnii de pasăre
separate mecanic trebuie să fie obtinută si să corespundă cerintelor
prevederilor legale în vigoare.
(2) Este interzisă utilizarea drept materie primă, la obtinerea cărnii
de pasăre separate mecanic, a pielii gâtului, a ghearelor, capului si organelor
de pasăre rezultate din abatorizare.
(3) Carnea de pasăre separată mecanic se obtine si se utilizează în unităti
autorizate sanitar veterinar, cu respectarea normelor sanitare si sanitare
veterinare în vigoare.
Art. 6. - (1) Carnea de pasăre separată mecanic se utilizează numai în
fabricatia produselor din carne supuse obligatoriu unui tratament termic de
minimum + 72şC si unui timp de mentinere de 20 minute în centrul geometric al
produsului sau altei combinatii timp/temperatură care să asigure aceeasi
securitate a produsului.
(2) În cazul în care carnea separată mecanic se obtine în unităti de
abatorizare a păsărilor, timpul maxim dintre obtinerea carcaselor si utilizarea
lor la producerea cărnii separate mecanic trebuie să fie de maximum 48 de ore.
(3) În cazul în care carnea de pasăre separată mecanic este produsă si
folosită în aceeasi unitate, ea se depozitează în spatiu frigorific la -12şC,
cu mentionarea datei abatorizării si a datei dezosării.
(4) Carnea de pasăre separată mecanic care provine din alte unităti
decât din cea în care se foloseste ca materie primă trebuie să fie ambalată,
etichetată si să fie însotită de documente conform prevederilor legale în
vigoare.
CAPITOLUL V
Forme de comercializare a cărnii de pasăre
Art. 7. - (1) Carcasele de pasăre se comercializează astfel:
a) carcasele eviscerate partial: carcasele de la care nu s-au îndepărtat
inima, ficatul, plămânii, pipota, capul sau picioarele. În cazul palmipedelor
nu este obligatorie îndepărtarea gusii;
b) carcasele eviscerate, cu sau fără organe: carcasele care se prezintă
cu sau fără organe. Prezenta organelor se va mentiona pe etichetă în denumirea
sub care este vândut produsul.
(2) Produsele enumerate la art. 3 pct. 3 lit. a)-k) pot fi comercializate cu sau fără piele, fiind obligatory mentionarea pe etichetă în denumirea sub care este vândut produsul. Tacâmul de pasăre se poate comercializa cu sau fără aripi, cap, gât si picioare, fiind obligatory mentionarea pe etichetă în denumirea sub care este vândut produsul.
(3) În functie de starea termică, carnea de pasăre se poate comercializa
în una dintre următoarele stări:
a) refrigerată la maximum + 4şC, temperatură determinată în profunzime;
b) congelată la minimum -12şC, temperatură determinată în profunzime;
sau
c) congelată rapid la minimum -18şC, temperatură determinată în
profunzime.
(4) Forma sub care se comercializează carnea de pasăre mentionată la
alin. (1), (2) si (3) se înscrie pe etichetă în denumirea sub care se vinde
produsul, pentru informarea corectă si completă a consumatorului.
(5) După starea termică, carnea de pasăre separată mecanic se prezintă:
a) refrigerată la maximum + 4şC, temperatură determinată în profunzime;
b) congelată la minimum -12şC, temperatură determinată în profunzime.
Carnea de pasăre separată mecanic se comercializează numai pentru
utilizarea în fabricarea produselor din carne tratate termic, fiind interzisă
comercializarea ca atare sau în amestec cu alte ingrediente în unitătile de
desfacere angro si cu amănuntul. Acelasi regim se aplică si în cazul oferirii
cu titlu gratuit a acestor produse de către agentii economici, asociatii sau
fundatii.
(6) Carcasele de pasăre se comercializează numai preambalate individual.
Pentru actiunile de vânzări promotionale se acceptă si alte forme de ambalare,
în conformitate cu actiunea de promotie comercială.
(7) Piesele transate si alte produse comestibile definite la art. 3 pct.
3, 4 si 5, rezultate din sacrificarea păsărilor, se comercializează în unităti
de desfacere angro si cu amănuntul numai sub formă preambalată, direct din
ambalajul colectiv de desfacere.
CAPITOLUL VI
Conditii tehnice de calitate
Art. 8. - 1. Proprietăti organoleptice:
a) Carnea de pasăre
Nr. crt. |
Caracteristici |
Conditii de admisibilitate |
Metode de analiză |
|
Carne refrigerată |
|
|
|
|
1. Aspect |
Carcase sau organe
curate, fără resturi de continut intestinal sau impurităti mecanice;
suprafată netedă, nelipicioasă |
|
STAS 7031-83
A1:1997 pct. 4 |
|
2. |
Culoare |
Caracteristică
speciei |
|
|
3. |
Consistenta
musculaturii |
Fermă si elastică |
|
|
4. |
Miros |
Caracteristic, fără
miros străin |
|
|
5. |
Bulionul, după
fierbere si sedimentare |
Curat, transparent,
cu nuantă opalescentă, fără flocoane sau sediment, cu grăsime topită la
suprafată sub formă de pelicule sau insule, în functie de starea de
îngrăsare, cu gust si miros plăcut, caracteristic cărnii proaspete de pasăre |
|
|
Carne congelată |
|
|
|
|
1. |
Aspect si culoare |
La suprafată, culoare
cu o nuantă mai închisă, consistentă tare, tendoane de culoare albă cu
reflexe sidefii, grăsimea de culoare specifică, glazură de gheată curată,
transparentă. După decongelare lentă la maximum + 5şC caracteristicile
organoleptice sunt asemănătoare cărnii refrigerate; culoarea lichidului
rezultat(după decongelare) alb-gălbuie; se admite o nuantă roz-rosiatică a
tesutului conjunctiv lax. SE INTERZICE RECONGELAREA CĂRNII DECONGELATE! |
STAS 7031-83 A1:1997 pct. 4 |
|
b) Carnea de pasăre
separată mecanic |
|
Refrigerată |
Congelată |
|
1. |
Aspect |
Pastă cu granulatie
fină, fără corpuri străine |
Bloc compact
acoperit cu cristale fine de gheată; în sectiune aceleasi caracteristici ca
cea refrigerată |
STAS 7031-83 A1:1997 pct. 4 |
2. |
Culoare |
De la roz la
roz-gălbui |
|
|
3. |
Consistentă |
Moale-păstoasă |
Tare |
|
4. |
Miros si gust |
Caracteristic, fără
gust sau miros străin |
Caracteristic, fără
gust sau miros străin, după decongelare |
|
|
|
|
|
|
2. |
Proprietăti
fizico-chimice: |
|
|
|
a) Carnea de pasăre |
|
|
|
|
1 |
Reactia pentru
hidrogen sulfurat |
Negativă |
Negativă |
STAS 9065/11-75 |
2. |
Reactia Kreis STAS
9065/8-74 |
Negativă |
Negativă |
STAS 9065/10-75 |
3. |
pH |
5,8-6 |
|
|
4. |
Azot usor
hidrolizabil, NH3/100
g, maxim |
25 |
35 |
STAS 9065/7-74 |
b) Carnea de pasăre
separată mecanic |
|
|
|
|
1. |
Proteină, minim, % |
13,6 |
|
STAS 9065/4-81 |
2. |
Substante grase,
maxim, % |
20 |
|
STAS 9065/2-73 |
3. |
Umiditate, maxim, %
|
70 |
|
STAS 9065/3-73 |
4. |
Colagen, raportat
la proteina totală, maxim, % |
20 |
|
STAS 9065/13-81 |
3. Proprietăti microbiologice si toxicologice:
Carnea de pasăre, inclusiv carnea de pasăre separată mecanic, trebuie să
se încadreze în parametrii microbiologici si toxicologici (metale grele,
reziduuri chimice), în limitele maxime admise stabilite prin legislatia
sanitară si sanitară veterinară în vigoare.
Art. 9. - (1) Verificarea calitătii cărnii se face prin verificarea
loturilor de produs. Lotul va fi format din cantitatea de carne de pasăre
provenită de la acelasi furnizor în aceeasi zi de fabricatie, din acelasi
sortiment, din aceeasi specie, tip de prelucrare, clasă de calitate, stare
termică si care provine de la acelasi producător.
(2) Esantionul format din produse individuale definite la art. 3 se
prelevează, prin sondaj, din fiecare lot ce va fi inspectat în abatoare,
ateliere de transare si depozite angro si en détail sau, în cazul importului,
în momentul efectuării formalitătilor vamale, astfel:
Nr. crt. |
Dimensiunea lotului |
Dimensiunea probei |
Numărul tolerabil de bucăti necorespunzătoare |
1. |
100-500 |
30 |
5 |
2. |
501-3.200 |
50 |
7 |
3. |
>3.200 |
80 |
10 |
(3) La verificarea unui lot de carne de pasăre din clasa A se admite un
număr de bucăti necorespunzătoare, conform alin. (2), astfel:
a) prezintă tăieturi neefectuate la îmbinare, pentru pulpe, pulpe
superioare, pulpe inferioare sau aripi;
b) prezintă maximum 2% cartilaje (extremitatea flexibilă a sternului),
în cazul pieptului dezosat;
c) prezintă deteriorări, contuzii, decolorări usoare, putin vizibile sau
urme ale arsurilor de la congelare, în cazul pieptului si pulpelor.
(4) La verificarea unui lot de carne de pasăre din clasa B, numărul de
bucăti necorespunzătoare admise, conform alin. (2), cu privire la abaterile
mentionate la alin. (3) lit. a) si b) se dublează.
(5) În cazul în care lotul controlat nu este conform, autoritătile
competente pentru executarea controlului official al alimentelor interzic
comercializarea sau importul până la intrarea în legalitate, conform
prevederilor prezentelor norme.
CAPITOLUL VII
Ambalare, marcare, etichetare, depozitare, transport si documente
Art. 10. - (1) Ambalarea, marcarea si etichetarea se efectuează cu
respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Pe etichetă se va mentiona o singură stare termică a cărnii. În cazul comercializării organelor de pasăre, pe etichetă se va mentiona felul acestora în denumirea sub care se vinde produsul. Data durabilitătii minimale pentru produsele congelate si data limită de consum pentru produsele refrigerate se stabilesc de către producător si se înscriu conform normelor în vigoare privind etichetarea alimentelor.
(3) În unitătile de productie, în functie de starea termică, carnea de
pasăre se depozitează la temperatura de maximum +4şC în profunzime pentru
carnea de pasăre refrigerată si la temperatura de minimum -12şC în profunzime
pentru carnea de pasăre congelată.
(4) Mijloacele pentru transportul cărnii de pasăre trebuie să
îndeplinească cerintele legislatiei în vigoare si să fie autorizate din punct
de vedere sanitar veterinar.
(5) Fiecare transport va fi însotit de certificatul de sănătate publică
veterinară eliberat de medicul veterinar oficial care asigură supravegherea
unitătii si de declaratia de conformitate eliberată de producător pe propria
răspundere în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
MINISTERUL EDUCATIEI
SI CERCETĂRII
pentru
modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei si cercetării nr.
3.997/2002 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a
institutiilor de învătământ superior - persoane juridice de drept privat si de
utilitate publică, înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr. 274/2002 si nr. 275/2002
Ministrul educatiei si cercetării,
în temeiul prevederilor Legii învătământului nr. 84/1995, republicată,
cu modificările si completările ulterioare,
în temeiul prevederilor Legii nr. 88/1993 privind acreditarea institutiilor
de învătământ superior si recunoasterea diplomelor, republicată,
în temeiul art. 8 din legile nr. 408/2002, nr. 409/2002, nr. 443/2002 si
nr. 480-486/2002,
având în vedere prevederile Ordinului ministrului educatiei si
cercetării nr. 3.997/2002 privind aprobarea Metodologiei de monitorizare
specială a institutiilor de învătământ superior - persoane juridice de drept
privat si de utilitate publică, înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr.
274/2002 si nr. 275/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 459 din 27 iunie 2002,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 23/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetării, cu
modificările si completările ulterioare,
emite prezentul ordin.
Art. I. - Ordinul ministrului educatiei si cercetării nr. 3.997/2002 privind
aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a institutiilor de învătământ
superior - persoane juridice de drept privat si de utilitate publică,
înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr. 274/2002 si nr. 275/2002, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 27 iunie 2002, se
modifică si se completează după cum urmează:
1. Titlul ordinului va avea următorul cuprins:
“ORDIN
pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare specială
a institutiilor de învătământ superior - persoane juridice de drept privat si
de utilitate publică, înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr. 274/2002,
nr. 275/2002, nr. 408/2002, nr. 409/2002, nr. 443/2002 si nr. 480-486/2002”
2. Articolul 1 va avea următorul cuprins:
‘‘Art. 1. - (1) Se aprobă Metodologia de monitorizare specială a institutiilor
de învătământ superior - persoane juridice de drept privat si de utilitate
publică, înfiintate prin legile nr. 237- 242/2002, nr. 274/2002, nr. 275/2002,
nr. 408/2002, nr. 409/2002, nr. 443/2002 si nr. 480-486/2002, denumită în
continuare Metodologie, prezentată în anexa care face parte integrantă
din prezentul ordin.
(2) Metodologia se aplică la Universitatea “George Bacovia” din Bacău -
înfiintată prin Legea nr. 237/2002, Universitatea Crestină “Dimitrie Cantemir”
din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 238/2002, Universitatea “Titu
Maiorescu” din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 239/2002, Universitatea de
Vest “Vasile Goldis” din Arad - înfiintată prin Legea nr. 240/2002,
Universitatea “Nicolae Titulescu” din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr.
241/2002, Universitatea “Constantin Brâncoveanu” din Pitesti - înfiintată prin
Legea nr. 242/2002, Universitatea Româno-Americană din Bucuresti - înfiintată
prin Legea nr. 274/2002, Universitatea “Hyperion” din Bucuresti – înfiintată
prin Legea nr. 275/2002, Universitatea “Petre Andrei” din Iasi - înfiintată
prin Legea nr. 408/2002, Universitatea “Danubius” din Galati - înfiintată prin
Legea nr. 409/2002, Universitatea “Spiru Haret” din Bucuresti - înfiintată prin
Legea nr. 443/2002, Universitatea “Bioterra” din Bucuresti - înfiintată prin
Legea nr. 480/2002, Universitatea “Apollonia” din Iasi - înfiintată prin Legea
nr. 481/2002, Universitatea Română de Stiinte si Arte “Gheorghe Cristea” din
Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 482/2002, Universitatea “George Baritiu”
din Brasov - înfiintată prin Legea nr. 483/2002, Universitatea ‘Tibiscus” din
Timisoara - înfiintată prin Legea nr. 484/2002, Institutul Teologic
Romano-Catolic din Bucuresti - înfiintat prin Legea nr. 485/2002 si
Universitatea “Emanuel” din Oradea - înfiintată prin Legea nr. 486/2002, care
fac parte din sistemul national de învătământ.”
3. Anexa se completează după cum urmează:
a) articolul 1 va avea următorul cuprins:
‘‘Art. 1. - Universitatea “George Bacovia” din Bacău - înfiintată prin
Legea nr. 237/2002, Universitatea Crestină “Dimitrie Cantemir” din Bucuresti -
înfiintată prin Legea nr. 238/2002, Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucuresti
- înfiintată prin Legea nr. 239/2002, Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din
Arad - înfiintată prin Legea nr. 240/2002, Universitatea “Nicolae Titulescu”
din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 241/2002, Universitatea “Constantin
Brâncoveanu” din Pitesti - înfiintată prin Legea nr. 242/2002, Universitatea
Româno-Americană din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 274/2002,
Universitatea “Hyperion” din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 275/2002,
Universitatea “Petre Andrei” din Iasi - înfiintată prin Legea nr. 408/2002,
Universitatea “Danubius” din Galati - înfiintată prin Legea nr. 409/2002,
Universitatea “Spiru Haret” din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 443/2002,
Universitatea “Bioterra” din Bucuresti - înfiintată prin Legea nr. 480/2002,
Universitatea “Apollonia” din Iasi - înfiintată prin Legea nr. 481/2002,
Universitatea Română de Stiinte si Arte ‘Gheorghe Cristea” din Bucuresti -
înfiintată prin Legea nr. 482/2002, Universitatea “George Baritiu” din Brasov -
înfiintată prin Legea nr. 483/2002, Universitatea “Tibiscus” din Timisoara -
înfiintată prin Legea nr. 484/2002, Institutul Teologic Romano-Catolic din
Bucuresti - înfiintat prin Legea nr. 485/2002 si Universitatea “Emanuel” din
Oradea - înfiintată prin Legea nr. 486/2002, care fac parte din sistemul
national de învătământ, sunt monitorizate special pe o perioadă de 3 ani.”;
b) la articolul 3, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
‘‘(3) Institutiile de învătământ superior de stat care pot fi solicitate
să nominalizeze profesori universitari si conferentiari universitari sunt
următoarele: Universitatea “Politehnica” din Bucuresti, Universitatea de
Stiinte Agronomice si Medicină Veterinară din Bucuresti, Universitatea din
Bucuresti, Universitatea de Medicină si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti,
Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Natională de Muzică
din Bucuresti, Universitatea Natională de Arte din Bucuresti, Universitatea
Natională de Artă Teatrală si Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din
Bucuresti, Academia Natională de Educatie Fizică si Sport din Bucuresti, Scoala
Natională de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, Universitatea
“Transilvania” din Brasov, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca,
Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea “Ovidius” din
Constanta, Universitatea din Craiova, Universitatea “Dunărea de Jos” din
Galati, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Medicină
si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi, Universitatea de Arte “George Enescu”
din Iasi, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, Universitatea de Stiinte
Agricole si Medicină Veterinară din Timisoara, Universitatea de Vest din
Timisoara si Universitatea de Medicină si Farmacie “Victor Babes” din
Timisoara.
Art. II. - (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I.
(2) Ordinul ministrului educatiei si cercetării nr. 3.997/2002 privind
aprobarea Metodologiei de monitorizare specială a institutiilor de învătământ
superior - persoane juridice de drept privat si de utilitate publică,
înfiintate prin legile nr. 237-242/2002, nr. 274/2002 si nr. 275/2002, cu
modificările si completările aduse prin prezentul ordin, va fi republicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul educatiei si cercetării,
Ecaterina Andronescu
Bucuresti, 3
septembrie 2002.
Nr. 4.548.