MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI

 

P A R T E A I

Anul 171 (XV) - Nr. 579                LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI SI ALTE ACTE                Miercuri, 13 august 2003

 

SUMAR

 

ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE

 

            45. - Ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului pentru aprobarea Regulamentului privind portul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, forma si modul de acordare a acesteia, pentru personalul Autoritătii Navale Române

 

            999/3. - Ordin al ministrului finantelor publice si al guvernatorului Băncii Nationale a României pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă semestrială a institutiilor de credit

 

ACTE ALE COMISIEI NATIONALE A VALORILOR MOBILIARE

 

            31. - Ordin privind aprobarea Regulamentului nr. 7/2003 pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 5/2002 privind modul de încasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finantează Comisia Natională a Valorilor Mobiliare

 

ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE

 

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

 

ORDIN

pentru aprobarea Regulamentului privind portul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, forma si modul de acordare a acesteia, pentru personalul Autoritătii Navale Române

 

În temeiul prevederilor art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.133/2002 privind organizarea si functionarea Autoritătii Navale Române si ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 740/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului,

ministrul transporturilor, constructiilor si turismului emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind portul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, forma si modul de acordare a acesteia, pentru personalul Autoritătii Navale Române, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Navală Română, denumită în continuare ANR, va lua măsuri pentru asigurarea uniformei deserviciu cu însemnele specifice pentru personalul prevăzut la art. 1.

Art. 3. - ANR va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 5. - Pe data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului transporturilor nr. 627/1999 pentru aprobarea Regulamentului privind portul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, forma si modul de acordare a acesteia, pentru personalul Inspectoratului Navigatiei Civile - INC si al căpităniilor de port, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 16 decembrie 1999, se abrogă.

 

p. Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,

Ileana Tureanu,

secretar de stat

 

Bucuresti, 7 august 2003.

Nr. 45.

 

ANEXĂ

 

REGULAMENT

privind portul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, forma si modul de acordare a acesteia, pentru personalul Autoritătii Navale Române

 

CAPITOLUL I

Portul uniformei de serviciu si modul de acordare a acesteia

 

Art. 1. - (1) Personalul ANR poartă uniforma de serviciu cu însemnele specifice în timpul exercitării atributiilor de serviciu, în diferite misiuni si la festivităti, precum si pe durata frecventării unor cursuri de perfectionare profesională.

(2) Sunt interzise scoaterea din tară a uniformei de serviciu, cu exceptia cazurilor în care acest fapt este aprobat în mod expres de conducerea ANR, precum si purtarea uniformei în locuri si în conditii care pot prejudicia prestigiul institutiei.

Art. 2. - Personalul prevăzut la art. 1 plăteste 50% din costul uniformei în 12 rate lunare, iar diferenta de 50% din cost se suportă de ANR.

Art. 3. - Serviciile cu sarcini de achizitie si gestiune a uniformelor din cadrul ANR au obligatia de a tine o fisă de evidentă a acestora, pentru fiecare persoană, în care sunt trecute si datele individuale privind mărimile acestora.

Art. 4. - În cazul pensionării sau al decesului unui angajat, uniforma de serviciu acordată nu se restituie si nu se datorează diferente de valoare pentru aceasta, calculate corespunzător duratei normale de utilizare, rămasă neconsumată.

Art. 5. - În cazul desfacerii contractului individual de muncă, al transferului sau al demisiei se retine prin angajament de plată sau decizie de imputare de la cel în cauză diferenta de valoare, proportional cu durata normală de utilizare a componentelor uniformei, rămasă neconsumată.

Art. 6. - Personalul care poartă uniformă de serviciu are obligatia de a o folosi în mod îngrijit si de a respecta tinuta impusă de portul acesteia.

Art. 7. - În cazul deteriorării, pierderii sau distrugerii componentelor uniformei din motive neimputabile, acestea se vor înlocui înainte de expirarea duratei normale de utilizare, în conditiile art. 2.

Art. 8. - Este interzisă modificarea uniformei de serviciu sau înlocuirea componentelor acesteia cu alte articole de îmbrăcăminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.

 

CAPITOLUL II

Descrierea uniformei de serviciu si a însemnelor specifice

SECTIUNEA 1

Uniforma pentru sezonul rece

 

Uniforma de serviciu este de culoare bleumarin si se compune din: veston, pantalon, fustă pentru femei, cămasă cu mânecă lungă, vestă tricotată stil “polo”, pulover, scurtă de iarnă, pantofi, ghete, fular, căciulă, caschetă, cravată, mănusi. Personalul cu atributii de inspectie si control are si o scurtă de vânt.

1. Veston (Plansa nr. 2)

Se confectionează din stofă de culoare bleumarin, are croiala clasică, cu rever, la un singur rând, încheiată cu

3 nasturi.

În partea inferioară are două buzunare cu clapă, dispuse lateral în ambele părti, iar în partea superioară, în stânga, un buzunar ascuns, fără clapă. Mâneca este dreaptă, cu slit la mansetă si are 3 nasturi. Modelul vestonului este similar pentru bărbati si femei.

2. Pantalon (Plansa nr. 2)

Se confectionează din acelasi material ca si vestonul si are croiala dreaptă, fără mansetă, este prevăzut cu două buzunare laterale si cu un buzunar la spate, orizontal, închis cu un nasture. Modelul pantalonului este similar pentru bărbati si femei.

3. Fustă (Plansa nr. 1)

Se confectionează din acelasi material ca si vestonul si are croiala dreaptă cu tăietura clasică.

4. Cămasă (Plansele nr. 1 si 3)

Se confectionează din material tip poplin, de culoare albă sau bleu, cu mânecă lungă, cu un buzunar exterior pe piept, în partea stângă. Cămasa se poartă numai cu vestonul, cu puloverul sau cu vesta. Pentru femei, cămasa este usor cambrată si despicată în partea de jos. Pe buzunar se brodează în fir de mătase emblema ANR.

5. Pulover (Plansa nr. 3)

Se confectionează din fire de lână sau tip lână, de culoare bleumarin. Are anchior, epoleti, platcă la umeri, iar la mâneci, cotiere din tercot. Pe piept în partea stângă se brodează în fir de mătase emblema ANR.

6. Vestă (Plansa nr. 3)

Se confectionează din fire de lână sau tip lână, de culoare bleumarin. Vesta are forma de anchior la gât. În partea stângă se brodează cu fir de mătase emblema ANR.

7. Scurtă

a) Scurtă de iarnă (Plansa nr. 4)

Se confectionează din material impermeabil de culoare bleumarin, are croiala dreaptă, tip trei sferturi, cu glugă detasabilă. Pentru femei croiala este usor cambrată pe talie (gen trenci), scurta este prevăzută cu un cordon, iar pentru bărbati scurta este prevăzută cu siret în talie.

Ambele modele se încheie cu fermoar. Scurta de iarnă are două buzunare tăiate oblic, în partea de jos. Pe piept, în partea stângă, este brodată emblema ANR.

b) Scurtă de vânt (Plansa nr. 4)

Se confectionează din material impermeabil de culoare bleumarin. Are croiala dreaptă, cu buzunare tăiate oblic în partea de jos si glugă. Este inscriptionată pe piept cu  “Autoritatea Navală Română”.

8. Caschetă (Plansa nr. 2)

Se confectionează din material de acelasi tip si de aceeasi culoare ca si sacoul. Calota caschetei este de formă  ovală, întărită cu vată, fără arc metalic. Pe banda de sustinere, pe partea exterioară, se aplică o bandă de tesătură întăritoare mai subtire, de culoare neagră.

Cozorocul este din material plastic, negru, lăcuit, prins de o bandă din musama de lac negru, cu câte un nasture mic din metal.

Cascheta, care are aplicată pe vizieră frunze de măslin, este prevăzută în partea din fată cu un snur auriu.

Emblema se montează pe locul dintre marginea superioară a cozorocului si extrema din fată a calotei. Numărul de ramuri de măslin sunt:

a) 3 ramuri - director general si director de directii;

b) 2 ramuri - sefi de servicii;

c) o ramură - inspectori.

9. Căciulă (Plansa nr. 3)

Se confectionează din piele neagră, căptusită la interior.

Are forma rotundă, clapa din fată este putin rotunjită, iar cea din spate formează două urechi laterale. Clapele sunt dublate pe partea exterioară cu blană rotundă de culoare neagră. Pe clapa din fată, la mijloc, se aplică emblema ANR.

10. Fular

Se confectionează din fire de lână sau tip lână, de culoare bleumarin, în degrade. Pe material sunt dispuse pe toată suprafata contururi de steaguri care încadrează initialele institutiei, ancore în cruce si timone. Acestea au culoare aurie.

11. Cravată

Se confectionează din fire sintetice de culoare bleumarin, în degrade. Pe material sunt dispuse pe toată suprafata contururi de steaguri care încadrează initialele institutiei, ancore în cruce si timone. Acestea au culoare aurie.

12. Pantofi/ghete

Se confectionează din piele de culoare neagră, sunt durabili si rezistenti la apă.

13. Mănusi

Se confectionează din piele neagră, sunt îmblănite si sunt prevăzute cu degete.

 

SECTIUNEA a 2-a

Uniforma pentru sezonul cald

 

Se compune din cămasă cu mânecă scurtă, pantalon pentru bărbati, fustă, caschetă cu coafă albă, esarfă de mătase pentru femei si pantofi.

1. Cămasă (Plansa nr. 1)

Se confectionează din material mercerizat de culoare albă. Are format clasic, cu mânecă scurtă, cu epoleti pe umăr si cu un buzunar la piept. Pentru femei, cămasa este usor cambrată, despicată în partea de jos, cu formă de anchior la gât si cu revere. Se poartă cu cravată sau descheiată la gât.

2. Pantalon (Plansa nr. 2)

Se confectionează din material bleumarin, subtire, cu croiala dreaptă, fără mansetă, prevăzut cu două buzunare laterale si cu un buzunar la spate, orizontal, închis cu un nasture. Modelul pantalonului este similar pentru bărbati si femei.

3. Caschetă (Plansa nr. 2)

Peste cascheta din stofă se aplică o coafă din material alb, detasabilă.

4. Esarfa este confectionată din mătase bleumarin în degrade. Modelul este asemănător celui de pe cravată.

5. Pantofii sunt confectionati din piele. Femeile pot purta si sandale.

 

SECTIUNEA a 3-a

Tinuta de gală (Plansa nr. 5)

 

Uniforma de gală are culoarea albă si este alcătuită din veston, pantalon, caschetă si pantofi.

1. Vestonul are croiala gen “tunică” la un singur rând de nasturi, două buzunare ascunse, dispuse lateral, si un buzunar ascuns, dispus la piept, în partea stângă. Vestonul are aplicate galoane cu trese flexibile din fir auriu pe mâneci, dispuse la distantă de 3 mm între ele si semnul distinctiv al ANR brodat la distantă de 30 mm fată de galoanele cu trese.

2. Pantalonul se confectionează din acelasi material ca si vestonul, are croiala dreaptă, fără mansetă, este prevăzut cu două buzunare laterale si unul la spate, orizontal, închis cu un nasture.

3. Cascheta are coafa confectionată din material alb.

4. Pantofii sunt confectionati din piele albă sau crem.

 

SECTIUNEA a 4-a

Însemnele specifice

 

1. Galoane cu trese (Plansa nr. 7)

Galoanele diferentiază functiile în cadrul aparatului propriu central si între acesta si organele teritoriale operative.

Sunt formate din trese flexibile, din fir galben metalic, aplicate pe mătase ripsată de culoare neagră sau rosie, după caz. Tresa îngustă are lătimea de 10 mm, iar cea lată de 30 mm si, respectiv, 35 mm, dispuse la distanta de 3 mm între ele.

La vestonul de stofă galoanele se aplică pe partea din afara mânecii, având lungimea egală cu distanta dintre cusăturile mânecii, la circa 8 cm de marginea acesteia.

La pulover si la cămasa de vară galoanele se poartă pe epoleti.

Galoanele aurii si însemnele ANR pe mătase ripsată de culoare neagră se poartă de către serviciile cu atributii privind siguranta navigatiei.

Galoanele aurii si însemnele ANR pe mătase ripsată de culoare rosie se poartă de către serviciile auxiliare din cadrul ANR.

Personalul administrativ poartă uniforma fără galoane si însemne, cu exceptia emblemei ANR, care este brodată cu fir auriu pe mătase ripsată de culoare rosie.

2. Insigna metalică (Plansa nr. 6)

Are forma unei elipse de 6x4 cm din metal alb bombat, fondul este din email albastru cu două ancore încrucisate, încadrate într-o timonă, înconjurate de o cunună din frunze de măslin din metal alb. În partea superioară are o bandă tricoloră (albastru, galben si rosu), asezată între bratele cununii, si inscriptia “Autoritatea Navală Română”, iar pe verso are înscris numărul de identificare.

Insigna se poartă la veston în partea stângă a pieptului.

La uniforma de vară, la cămasă se poartă emblema asemănătoare insignei metalice, brodată cu fir galben de mătase pe tesătura de culoare neagră sau rosie, după caz.

3. Semnul distinctiv (Plansa nr. 6)

Semnul distinctiv al personalului ANR si al organelor teritoriale îl reprezintă două ancore încrucisate, brodate din fir galben de mătase pe stofă neagră sau rosie de 3x3 cm, aplicate pe mânecile sacoului deasupra galoanelor.

Semnul distinctiv se aplică si pe galoanele care se poartă pe epoleti, în partea dinspre guler.

4. Emblema pentru sapcă si căciulă (Plansa nr. 6)

Este brodată cu fir galben pe stofă de culoare neagră, formând o cunună din frunze de măslin, cu numărul de ramuri diferentiat pe functii, în interiorul căreia sunt două ancore încrucisate.

Directorul general, directorii de directii, sefii de servicii, inspectorii principali de specialitate din cadrul ANR si căpitanii sefi de port - căpitănii zonale - au aplicate la marginea vizierei sepcii frunze de stejar, din fir metalic de culoare galbenă.

5. Nasturii (Plansa nr. 6)

Sunt din metal galben, având imprimate în centru două ancore încrucisate.

Dimensiunile nasturilor sunt de 15 mm si, respectiv, 22 mm în diametru.

Nasturii cu diametrul de 15 mm se poartă la sapcă si la mânecile sacoului, iar cei cu diametrul de 22 mm la sacou.

 

CAPITOLUL III

Componentele uniformei de serviciu si duratele de utilizare

 

Nr. crt.

Denumirea articolului (bucăti sau perechi)

Durata de utilizare(luni)

U.M.

Sezonul rece

 

 

 

1.

Scurtă de iarnă

1

36

2.

Veston

1

24

3.

Pantalon/fustă

1

24

4.

Cămasă cu mânecă lungă

2

12

5.

Pulover

1

24

6.

Vestă

1

24

7.

Caschetă, căciulă

1

48

8.

Fular

1

24

9.

Cravată

2

24

10.

Pantofi/ghete

2

24

11.

Mănusi

1

36

Sezonul cald

 

 

 

12.

Cămasă cu mânecă scurtă

3

24

13.

Pantaloni

2

24

14.

Căciulă/sapcă

2

36

15.

Pantofi

2

24

16.

Esarfă

2

36

Tinuta de gală

 

 

 

17.

Veston

1

4

18.

Pantalon

1

24

19.

Pantofi

1

4

 

Pagina 1

Pagina a 2-a

Pagina a 3-a

Pagina a 4-a

Pagina a 5-a

 

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

Nr. 999 din 5 august 2003

BANCA NATIONALĂ A ROMÂNIEI

Nr. 3 din 1 august 2003

 

ORDIN

pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă semestrială a institutiilor de credit

 

Având în vedere prevederile art. 58 alin. 2 din Legea bancară nr. 58/1998, cu modificările si completările ulterioare, ale art. 181 din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobată si modificată prin Legea nr. 200/2002, si ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 815/2003 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2003 a agentilor economici,

în temeiul prevederilor art. 36 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Nationale a României, cu modificările si completările ulterioare, si ale art. 4 din Legea contabilitătii nr. 82/1991, republicată,

ministrul finantelor publice si guvernatorul Băncii Nationale a României emit următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se aprobă Sistemul de raportare contabilă semestrială a institutiilor de credit, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Sistemul de raportare contabilă semestrială a institutiilor de credit, aprobat prin prezentul ordin, este obligatoriu pentru bănci, persoane juridice române, sucursalele din România ale băncilor străine si pentru organizatiile cooperatiste de credit, denumite în continuare institutii de credit.

Art. 2. - Administratorii, directorii financiar-contabili, contabilii-sefi si orice alte persoane care au obligatia gestionării patrimoniului institutiilor de credit răspund, potrivit legii, pentru însusirea si aplicarea corectă a acestor reglementări. De asemenea, aceste persoane răspund pentru adaptarea corespunzătoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile, precum si pentru exactitatea si realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv înscrise în raportările contabile aprobate prin prezentul ordin.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile art. 4 liniuta a doua si ale art. 5 din Ordinul ministrului finantelor si al guvernatorului Băncii Nationale a României nr. 1.524/362/1998 privind aprobarea modelelor situatiilor financiar-contabile pentru bănci si a normelor metodologice privind întocmirea si utilizarea acestora, cu modificările si completările ulterioare, precum si cele ale pct. 2.4 alin. 3, pct. 2.5 si pct. 3.1 alin. 2 din cap. III din anexa la ordinul respectiv, referitoare la situatiile financiare periodice ce trebuie depuse de către institutiile de credit la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Art. 4. - Prezentul ordin intră în vigoare începând cu raportarea contabilă la 30 iunie 2003 a institutiilor de credit, al cărei termen de depunere este până la data de 15 august 2003.

 

p. Ministrul finantelor publice,

Gheorghe Gherghina,

secretar de stat

Guvernatorul Băncii Nationale a României,

Mugur Constantin Isărescu

 

ANEXĂ

 

SISTEMUL

de raportare contabilă semestrială a institutiilor de credit

 

CAPITOLUL I

Norme metodologice privind întocmirea, semnarea, verificarea si depunerea raportărilor contabile semestriale ale institutiilor de credit

 

1. Generalităti

Institutiile de credit, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate si de reglementările contabile aplicate, inclusiv institutiile de credit aflate în curs de lichidare, până la terminarea lichidării au obligatia să întocmească si să depună raportări contabile semestriale la Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice unde acestea îsi au sediul social. Băncile cu sediul social în municipiul Bucuresti si în judetul Ilfov vor depune raportările contabile semestriale la Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si la Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov.

Institutiile de credit întocmesc si prezintă Directiei supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României raportările contabile semestriale (numai formularele cod 10 si 20) atât în formă scrisă (pe suport de hârtie), cât si pe suport magnetic sau pe Reteaua de comunicatii interbancară.

În ceea ce priveste organizatiile cooperatiste de credit, casele centrale ale cooperativelor de credit întocmesc si prezintă Directiei supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României raportările contabile semestriale care să reflecte operatiunile si situatia lor financiară, precum si raportările contabile semestriale care să reflecte operatiunile si situatia financiară a retelei cooperatiste de credit. La întocmirea raportărilor contabile semestriale care să reflecte operatiunile si situatia financiară a retelei cooperatiste de credit se vor avea în vedere si prevederile pct. 7.1 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Băncii Nationale a României nr. 1.282/4/2002 privind modificarea si completarea planului de conturi pentru societătile bancare si a normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, si al guvernatorului Băncii Nationale a României nr. 1.418/344/1997, cu modificările si completările ulterioare, precum si a modelelor situatiilor financiar-contabile pentru bănci si a normelor metodologice privind întocmirea si utilizarea acestora, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor si al guvernatorului Băncii Nationale a României nr. 1.524/362/1998, cu modificările si completările ulterioare, în vederea aplicării acestora si de către organizatiile cooperatiste de credit.

Institutiile de credit depun la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov raportările contabile semestriale (formularele cod 10, 20 si 30) atât în formă scrisă (pe suport de hârtie), cât si pe suport magnetic.

În ceea ce priveste organizatiile cooperatiste de credit, acestea depun la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportările contabile semestriale care să reflecte operatiunile si situatia lor financiară. Raportările contabile semestriale întocmite de cooperativele de credit trebuie vizate de casa centrală a cooperativelor de credit.

La unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov raportările contabile semestriale pot fi depuse direct la registratura unitătilor respective sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarată, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunătătirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de către agentii economici si alti contribuabili, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995.

2. Prezentarea, semnarea, depunerea raportărilor contabilesemestriale, precum si reguli generale referitoare la modul de completare a acestora

Institutiile de credit vor întocmi următoarele formulare:

a) Bilant (cod 10);

b) Contul de profit si pierdere (cod 20);

c) Notă explicativă (cod 30).

Institutiile de credit vor înscrie datele de identificare (denumirea institutiei de credit, adresa, telefonul si numărul de la registrul comertului), precum si cele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate si codul fiscal/codul unic de înregistrare, citet, fără a se folosi prescurtări sau initiale. În căsute se vor trece codurile care delimitează încadrarea institutiei de credit.

Necompletarea pe prima pagină a formularului “Bilant” a datelor prevăzute mai sus conduce la imposibilitatea identificării institutiei de credit si, în consecintă, se consideră că lucrarea nu a fost depusă, institutia de credit fiind sanctionată potrivit prevederilor art. 36 din Legea contabilitătii nr. 82/1991, republicată.

Institutiile de credit înscriu codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităti), din Clasificarea activitătilor din economia natională (CAEN), aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 si 301 bis din 5 noiembrie 1997, actualizată prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistică nr. 601/2002 privind actualizarea Clasificării activitătilor din economia natională - CAEN, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002. Institutiile de credit vor înscrie codul 6512 corespunzător clasei CAEN “Alte activităti de intermedieri monetare”.

În vederea asigurării comparabilitătii cu perioada de raportare, informatiile cuprinse în balanta de verificare la 30 iunie a anului precedent vor fi reclasificate conform modelelor prezentelor raportări contabile semestriale.copyrightdsc.net

Datele care se raportează în formularul “Contul de profit si pierdere” sunt cumulate de la începutul anului până la sfârsitul perioadei de raportare, iar la plătile restante se înscriu sumele de la sfârsitul perioadei de raportare care au depăsit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.

Formularele de raportare contabilă semestrială se semnează de către administratorul institutiei de credit si conducătorul compartimentului financiar-contabil, iar în lipsa acestora, de către înlocuitorii de drept.

Administratorul institutiei de credit si conducătorul compartimentului financiar-contabil poartă răspunderea, potrivit legii, asupra realitătii informatiilor cu privire la pozitia financiară, performanta financiară, precum si a celorlalti indicatori cuprinsi în formularele de raportare.

Conducătorul compartimentului financiar-contabil are obligatia să respecte prevederile cuprinse în prezentele norme, corelatiile dintre indicatorii din formulare, urmărind realitatea datelor ce se raportează, precum si încadrarea în termenul de depunere la organele în drept.

Institutiile de credit care au în subordine sucursale sau subunităti fără personalitate juridică vor verifica si vor centraliza balantele de verificare ale acestora, întocmind raportările contabile semestriale.

În situatia în care operatiunile subunitătilor proprii în străinătate au fost evidentiate în cursul perioadei atât în valută, cât si în lei, pentru cuprinderea în raportările contabile semestriale ale institutiei de credit din tară vor fi preluate ca atare soldurile si rulajele conturilor, exprimate în lei.

Institutiile de credit primesc de la Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României, prin Reteaua de comunicatii interbancară sau pe dischete HD/1,44 Mb fisierele cuprinzând modelele formularelor ce trebuie completate, care constituie baza pentru editarea în formă scrisă, prin listare, a formularelor respective. Modificarea în orice fel a structurii fisierelor este interzisă.

O copie a acestor fisiere, continând modelele formularelor, completate cu datele raportărilor contabile semestriale, se păstrează de către institutia de credit, potrivit prevederilor art. 22 din Legea contabilitătii nr. 82/1991, republicată.

Raportările contabile semestriale listate, semnate si stampilate vor fi însotite de Raportul administratorului (Raportul de gestiune), care se va aproba de consiliul de administratie în cazul institutiilor de credit, persoane juridice române, si de către conducerea executivă în cazul sucursalelor din România ale băncilor străine, si se va semna în numele acestora de presedintele consiliului si, respectiv, de persoana împuternicită de conducerea băncii străine. În adresa de înaintare către Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si către unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau către Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov a raportărilor contabile semestriale, semnată de administratorul institutiei de credit si de către conducătorul compartimentului financiar-contabil (iar în lipsa acestora de către înlocuitorii lor de drept), se va preciza că toate formularele au fost editate în conditiile prevăzute de prezentele reglementări, precum si următoarele:

- fisierele cu modelele completate cu date, pe baza cărora au fost listate formularele, au fost transmise pe Reteaua de comunicatii interbancară sau, după caz, se află pe dischetele ce se depun o dată cu raportările contabile semestriale;

- întocmirea si listarea formularelor s-a făcut pe baza fisierelor primite de institutia de credit, iar completarea datelor si utilizarea suportului magnetic s-au efectuat cu respectarea instructiunilor tehnice primite de la Banca Natională a României.

Raportările contabile semestriale se depun la Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov, la termenul prevăzut în prezentele norme, împreună cu o copie de pe codul fiscal/codul unic de înregistrare, raportul administratorului, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice.

Institutiile de credit care nu au desfăsurat activitate de la data înfiintării până la 30 iunie a anului de raportare nu întocmesc raportări contabile semestriale, urmând să depună o declaratie pe propria răspundere la Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov, care să cuprindă toate datele de identificare ale institutiei de credit:

- denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);

- adresa si numărul de telefon;

- numărul de înregistrare la registrul comertului;

- codul fiscal/codul unic de înregistrare;

- capitalul social.

3. Termenul pentru depunerea raportărilor contabile semestriale

Depunerea raportărilor contabile semestriale sau, după caz, a declaratiilor institutiilor de credit care nu au desfăsurat activitate până la data de 30 iunie a anului de raportare către Directia supraveghere din cadrul Băncii Nationale a României si unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau către Directia generală de administrare a marilor contribuabili din municipiul Bucuresti si din judetul Ilfov se va efectua până la data de 15 august a anului de raportare.

Netransmiterea fisierelor cu modelele completate cu date, pe baza cărora au fost listate raportările contabile semestriale, precum si nedepunerea raportărilor contabile semestriale listate, semnate si stampilate, sau, după caz, a declaratiilor institutiilor de credit care nu au desfăsurat activitate până la data de 30 iunie a anului de raportare, la termenul prevăzut în prezentele norme metodologice, precum si prezentarea de raportări contabile semestriale care contin date eronate sau necorelate se sanctionează conform prevederilor art. 36 din Legea contabilitătii nr. 82/1991, republicată.

4. Informatii privind completarea raportărilor contabile semestriale

Bilant (cod 10)

Formularul prezintă în formă sintetică elementele de activ si de pasiv, grupate după natură, destinatie si lichiditate, respectiv, natură, provenientă si exigibilitate.

Bilantul se întocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie a anului de raportare, puse de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operatiuni financiar-contabile aferente perioadei de raportare. 

Modelul formularului de raportare este cel prevăzut la cap. II, concordantele între planul de conturi si formatul bilantului sunt cele prezentate la cap. III si IV, iar corelatiile din cadrul formularului, precum si dintre formulare sunt cele prevăzute la cap. V.

Contul de profit si pierdere (cod 20)

Formularul cuprinde totalitatea veniturilor realizate, cheltuielilor efectuate si rezultatelor financiare obtinute (profit sau pierdere).

Modelul formularului de raportare este cel prevăzut la cap. II.

Pentru completarea formularului pe rânduri se fac următoarele precizări:

- datele se preiau din rulajele debitoare ale conturilor de cheltuieli, respectiv din rulajele creditoare ale conturilor de venituri, cumulate de la începutul anului. În situatia în care au fost efectuate înregistrări prin creditul conturilor de cheltuieli sau prin debitul conturilor de venituri (operatiuni contabile privind asocierile în participatie, corectări prin înregistrări contabile inverse etc.), datele sunt reprezentate de soldurile conturilor de venituri si cheltuieli înainte de a fi transferate asupra contului 591 “Profit sau pierdere”, cumulate de la începutul anului;

- concordantele între planul de conturi si formatul contului de profit si pierdere sunt cele prezentate la cap. III si IV, iar corelatiile din cadrul formularului, precum si dintre formulare sunt cele prevăzute la cap. V.

Notă explicativă (cod 30)

Modelul formularului de raportare este cel prevăzut la cap. II, iar corelatiile din cadrul formularului, precum si dintre formulare sunt cele prevăzute la cap. V.

Pentru completarea formularului pe rânduri institutiile de credit vor avea în vedere următoarele:

I. Date privind rezultatul înregistrat

La pozitiile 101 si 102, col. 1, institutiile de credit care au în subordine subunităti vor înscrie cifra unu, indiferent de numărul acestora.

II. Date privind plătile restante

Se completează de către institutiile de credit cu sumele reprezentând plătile restante ale acestora. Acestea se diminuează cu sumele amânate la plată si, respectiv, reduse în conformitate cu prevederile legale.

Furnizori restanti:

Cuprind obligatiile de plată restante fată de furnizori, care se preiau din soldul creditor al contului 3566, conform termenelor de plată prevăzute în contracte, sau cele care depăsesc 30 de zile, dacă în contract nu s-a specificat termenul de plată.

Obligatii restante fată de bugetul asigurărilor sociale:

Contributiile pentru asigurări sociale de stat datorate de angajatori, salariati si alte persoane asimilate:

Cuprind contributia restantă a institutiei de credit si personalului la asigurările sociale care se preia din soldurile creditoare ale conturilor 35211 si, respectiv, 35212, analitic distinct.

Contributiile pentru fondul asigurărilor sociale de sănătate:

Cuprind contributia restantă la fondul asigurărilor sociale de sănătate, care se preia din soldurile creditoare ale conturilor 35211, analitic distinct, 35213 si 35214*).


*) Cont utilizat de institutiile de credit care aplică Reglementările contabile armonizate cu Directiva Comunitătilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Băncii Nationale a României nr. 1.982/5/2001, cu modificările si completările ulterioare.

 

Contributia pentru pensia suplimentară:

Cuprinde contributia restantă a personalului pentru pensia suplimentară, care se preia din soldul creditor al contului 35212, analitic distinct.

Contributii pentru bugetul asigurărilor de somaj:

Cuprind contributia restantă a institutiei de credit si a personalului la fondul de somaj, care se preia din soldurile creditoare ale conturilor 35221 si, respectiv, 35222.

Alte datorii sociale:

Cuprind alte obligatii restante reprezentând alte datorii sociale restante (din soldul creditor al contului 35261).

Obligatii restante fată de bugetele fondurilor speciale si alte fonduri:

Cuprind obligatiile restante fată de bugetele fondurilor speciale (din soldul creditor al contului 3538).

Obligatii restante fată de alti creditori:

Cuprind obligatiile restante fată de alti creditori, care se preiau din soldurile creditoare ale conturilor 162, 1762, 262, reprezentând “Alte sume datorate”, ale conturilor din grupa 32, ale conturilor 3027, 331, 332, 333, 334, 335, 3361, 3372, 356, 3511, 3512, 3513, 3515, 3516, 35191, 341, 342, 354, 3036, 418. 

Impozite si taxe neplătite la termenul stabilit la bugetul de stat:

Cuprind obligatiile de plată restante fată de bugetul de stat (de exemplu: impozit pe profit, impozit pe venit din orice sursă, taxa pe valoarea adăugată de plată, accize, taxe vamale, impozit pe dividende etc.).

Impozite si taxe neplătite la termenul stabilit la bugetele locale:

Cuprind obligatiile de plată restante fată de bugetele locale (de exemplu: impozit de profit, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat, impozit pe clădiri si terenuri, taxa asupra mijloacelor de transport etc.).

Impozitele si taxele neplătite la termen, înscrise la pozitiile 214 si 215, sunt structurate conform prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002 (buget de stat si bugete locale), datele preluându-se din soldurile creditoare ale conturilor 3531, 35323, 3533, 3536 si 3539.

Împrumuturi primite nerambursate la scadentă:

Cuprind împrumuturile primite, nerambursate la scadentă, care se preiau din soldurile creditoare ale conturilor 112, 1421, 1422, 1423, 1521, 1522, 17421, 17422, 2321, 2322, 2431, 2432 si 30121.

Dobânzi neplătite, aferente împrumuturilor primite:

Cuprind dobânzile restante aferente împrumuturilor primite, care se preiau din soldul conturilor 1172, 1427, 1527, 17427, 2327, 2437, 30127 reprezentând “Datorii atasate”.

Depozite bănesti primite nerambursate la scadentă:

Cuprind depozitele bănesti primite si nerambursate la scadentă care se preiau din soldul conturilor 1321, 1322, 1323, 17321, 17322, 17323, 2531, 2532, 2533, 2551, 2552, 2553, 2554, 2555, 2556, 2558, 2561, 2562, 2563, 2564, 2565, 2566, 2568, 2581, 2582, 2583, 2584, 2585.

Dobânzi neplătite, aferente depozitelor bănesti primite:

Cuprind dobânzile restante aferente depozitelor bănesti primite, care se preiau din soldul conturilor 1327, 17327, 2537, 2557, 2567 si 2587 reprezentând “Datorii atasate”.

III. Număr mediu de salariati

Numărul mediu de salariati reprezintă o medie aritmetică simplă, calculată prin împărtirea sumei efectivelor zilnice de salariati din semestrul I, inclusiv din zilele de repaus săptămânal, sărbători legale si alte zile nelucrătoare, la numărul zilelor calendaristice (181). În zilele de repaus săptămânal, sărbători legale si alte zile nelucrătoare se ia în calcul ca efectiv numărul salariatilor din ziua precedentă, cu exceptia celor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi. În cazul în care institutia de credit a fost înfiintată sau si-a încetat activitatea în cursul anului, se iau în calcul efectivele zilnice, numai pentru perioada în care a functionat, iar suma rezultată se împarte la numărul zilelor calendaristice aferente perioadei.

Salariatii care nu sunt angajati cu o normă întreagă vor fi inclusi în numărul mediu proportional cu timpul de lucru prevăzut în contractul individual de muncă (de exemplu, cel care lucrează jumătate din normă se ia în calculul efectivului zilnic cu 0,5; norma didactică se consideră egală cu programul normal de lucru: 40 de ore/săptămână).

Salariatii detasati se iau în calculul numărului mediu la unitatea de la care îsi iau drepturile salariale.

IV. Încadrarea institutiei de credit în functie de apartenenta sa la un grup de societăti

Institutii de credit care apartin unui grup de societăti:

Se completează cu cifra 1 de către institutiile de credit care apartin unui grup de societăti.

Celelalte institutii de credit:

Se completează de celelalte institutii de credit.

 

Pagina 1

Pagina a 2-a

Pagina a 3-a

Pagina a 4-a

Pagina a 5-a

Pagina a 6-a

Pagina a 7-a

Pagina a 8-a

Pagina a 9-a

Pagina a 10-a

Pagina a 11-a

Pagina a 12-a

Pagina a 13-a

Pagina a 14-a

Pagina a 15-a

Pagina a 16-a

Pagina a 17-a

Pagina a 18-a

Pagina a 19-a

 

 

ACTE ALE COMISIEI NATIONALE A VALORILOR MOBILIARE

 

COMISIA NATIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE

 

ORDIN

privind aprobarea Regulamentului nr. 7/2003 pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 5/2002

privind modul de încasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finantează

Comisia Natională a Valorilor Mobiliare

 

În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2, art. 7 alin. (3) si (15) si ale art. 8 din Statutul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 25/2002, aprobată si modificată prin Legea nr. 514/2002,

în baza hotărârii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare din sedinta din data de 5 august 2003,

presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul nr. 7/2003 pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 5/2002 privind modul de încasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finantează Comisia Natională a Valorilor Mobiliare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Regulamentul mentionat la art. 1 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - Secretariatul general si directiile de specialitate din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare vor asigura ducerea la îndeplinire a prezentului ordin.

 

p. Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare,

Irina Popovici

 

Bucuresti, 8 august 2003.

Nr. 31.

 

ANEXĂ

 

REGULAMENT Nr. 7

din 8 august 2003

pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 5/2002 privind modul de încasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finantează Comisia Natională a Valorilor Mobiliare

 

Articol unic. - Anexa la Regulamentul nr. 5/2002 privind modul de încasare si de gestionare a veniturilor extrabugetare din care se finantează Comisia Natională a Valorilor Mobiliare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 30 ianuarie 2003, se modifică după cum urmează:

- Punctul 1 coloana a V-a “Nivel tarif (lei)/cotă percepută” din tabelul privind sursele de finantare ce se cuvin, potrivit legii, bugetului de venituri si cheltuieli al C.N.V.M. pentru anul 2003 se completează cu următorul text: “Pentru tranzactiile cu obligatiuni aferente anului financiar 2003 se aplică cota 0.”