MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI Nr. 389/2011

MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI

 

P A R T E A  I

Anul XXIII - Nr. 389         LEGI, DECRETE, HOTĆRĀRI SI ALTE ACTE         Joi, 2 iunie 2011

 

SUMAR

 

ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE

 

697/112.- Ordin al ministrului sănătătii si al ministrului administratiei si internelor pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă

 

ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE

 

MINISTERUL SĂNĂTĂTII

Nr. 697 din 25 mai 2011

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

Nr. 112 din 1 iunie 2011

 

ORDIN

pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă

 

Văzānd Referatul de aprobare al Directiei asistentă medicală nr. Cs.A. 5.763 din 24 mai 2011,

avānd īn vedere prevederile Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, cu modificările si completările ulterioare, si ale titlului III din Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sănătătii, cu modificările si completările ulterioare,

īn temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, ale art. 7 alin. (4) din Hotărārea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sănătătii, cu modificările si completările ulterioare, si ale art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor,


aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările si completările ulterioare, precum si ale art. IV din Ordonanta Guvernului nr. 11/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, aprobată prin Legea nr. 197/2008,

ministrul sănătătii si ministrul administratiei si internelor emit următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, prevăzute īn anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Directiile de specialitate ale Ministerului Sănătătii, directiile de specialitate ale Ministerului Administratiei si Internelor, Casa Natională de Asigurări de Sănătate, directiile de sănătate publică, casele de asigurări de sănătate, autoritătile administratiei publice locale, serviciile de ambulantă judetene, respectiv a municipiului Bucuresti-Ilfov, precum si personalul medical implicat īn asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă vor duce la īndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - La data intrării īn vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătătii publice si al ministrului internelor si reformei administrative nr. 1.024/496/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 401 din 28 mai 2008.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

 

Ministrul sănătătii,

Cseke Attila

Ministrul administratiei si internelor,

Constantin-Traian Igas

 

ANEXA

NORME METODOLOGICE

cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă

 

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

 

Art. 1. - Īn īntelesul prezentelor norme metodologice, termenii si notiunile folosite au semnificatia definită īn conformitate cu prevederile titlului III “Asistenta medicală primar㔠din Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sănătătii, cu modificările si completările ulterioare.

Art. 2. - Asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă a colectivitătilor locale arondate, īn afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie, se realizează prin intermediul centrelor de permanentă.

Art. 3. - Centrele de permanentă se īnfiintează si functionează īn una dintre următoarele forme de organizare a activitătii medicale īn sistemul sanitar:

a) centre de permanentă fixe;

b) centre de permanentă mobile.

Art. 4. - (1) Centrele de permanentă fixe sunt unităti sanitare cu sediul stabil, fără personalitate juridică, īn cadrul cărora se asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă pentru pacientii din zona arondată, după cum urmează:

a) la sediul centrelor de permanentă;

b) la sediul centrelor de permanentă, precum si la domiciliul pacientilor, īn situatia īn care acestea au la dispozitie autospeciale de consultatii la domiciliu.

(2) Centrele de permanentă mobile sunt forme de organizare a activitătii medicale īn cadrul cărora se asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă pentru pacientii din zona arondată, prin deplasarea medicului de familie la domiciliul pacientului, cu autospeciale de consultatii la domiciliu.

Art. 5. - (1) Centrele de permanentă functionează īn regim de gardă.

(2) īn zilele lucrătoare, garda se instituie īn centrul de permanentă īntre orele 15,00-8,00 si numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie īn cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate.

(3) īn cazul īn care īn localitătile arondate centrului de permanentă medicii de familie au si program de după-amiază īn contract cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale, serviciul de gardă īncepe la ora 15,00, iar medicii desemnati īn gardă nu vor avea īn aceeasi zi cu serviciul de gardă program de cabinet de după-amiază. Īn cadrul contractului cu casele de asigurări de sănătate serviciile acordate sunt numai pentru persoanele īnscrise pe lista medicului respectiv, iar serviciile īn regim de gardă se acordă tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanentă, indiferent pe lista cărui medic de familie sunt īnscrise.

(4) īn zilele de sāmbătă, duminică si sărbători legale, precum si īn zilele declarate libere de către Guvernul Romāniei, garda īncepe de la ora 8,00 si durează 24 de ore.

(5) Zilele de gardă se stabilesc īn functie de programul fiecărui medic participant la serviciul de gardă, īn timpul săptămānii, iar īn zilele de sāmbătă, duminică si sărbători legale, garda de 24 de ore se poate īmpărti si īn ture de 12 ore, fiecare.

Art. 6. - (1) īn cadrul centrelor de permanentă, continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă este asigurată de medici de familie īmpreună cu asistenti medicali, care īsi exercită profesia īn conformitate cu prevederile legale īn vigoare.

(2) Asistentii medicali care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale īn centrele de permanentă si formează echipele de gardă sunt:

a) asistentii medicali angajati ai cabinetelor medicale care intră īn contractul de furnizare de servicii medicale īn asistenta medicală primară, derulat cu casele de asigurări de sănătate;

b) asistentii medicali angajati pe bază de contract numai pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale īn regim de gardă īn centrele de permanentă.

Art. 7. - Serviciile medicale acordate de medicii de familie īn cadrul centrelor de permanentă sunt următoarele:

a) asistentă medicală īn afectiunile acute si urgentele medico-chirurgicale, īn limitele competentei medicului de familie si posibilitătilor tehnice, prevăzute īn anexa nr. 1;


b) trimitere către alte specialităti īn vederea internării, īn situatiile prevăzute la lit. a), care depăsesc competentele medicului de familie;

c) administrarea medicatiei necesare tratamentului de urgentă care se asigură din trusa de urgentă a centrului de permanentă sau a cabinetului medical īn cazul īn care permanenta se asigură la cabinetul medical;

d) eliberarea unei adeverinte medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea retetei; īn zilele de sāmbătă, duminică si sărbători legale, medicatia se asigură din trusa de urgentă atāt cāt va fi necesar pacientului pānă ajunge la medicul său de familie.

Art. 8. - (1) Serviciile medicale prevăzute la art. 7 se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora.

(2) Serviciile medicale ulterioare celor acordate prin centrele de permanentă, prevăzute la art. 7, se suportă din Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea conditiilor acordării pachetului de servicii de bază, pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii pentru persoanele asigurate facultativ, după caz, la cabinetul medicului de familie pe lista căruia este īnscris pacientul sau īn serviciile de primire a urgentelor īn cazul īn care pacientul primeste un bilet de trimitere.

 

CAPITOLUL II

Īnfiintarea centrelor de permanentă

 

Art. 9. - (1) Pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă se poate īnfiinta un centru de permanentă prin vointa liber exprimată a minimum 2 medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alti medici de familie sau medici rezidenti īn medicina de familie īn anul III de pregătire, pentru a se constitui un grup de 7 medici.

(2) īn situatia īn care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului īn regim de gardă īn centrele de permanentă, se pot īnfiinta si centre de permanentă cu 5 sau 6 medici de familie dacă acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanentă si sunt de acord să functioneze īn această formulă.

(3) Centrele de permanentă care sunt organizate si functionează cu 5 sau 6 medici de familie vor functiona īn continuare cu acelasi număr de medici dacă nu există solicitări de a fi cooptati alti medici pentru efectuarea gărzilor.

(4) īn situatia īn care un medic de familie, din motive obiective, este nevoit să părăsească grupul de 7 medici care participă la serviciul īn regim de gardă īn centrul de permanentă, conventia si, implicit, centrul de permanentă functionează īn continuare dacă medicii rămasi consideră că pot derula activitatea īn centrul de permanentă.

(5) Situatii obiective de părăsire a centrului de permanentă pot fi: pierderea dreptului de practică medicală, vānzarea praxisului, īmbolnăvirea medicului, decesul.

(6) īn situatia īn care se doreste īnfiintarea unui centru de permanentă, dar numărul medicilor din zonă este mai mic decāt numărul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti īn medicina de familie īn anul III de pregătire pentru a constitui echipele de gardă necesare functionării centrului de permanentă.

Art. 10. - La constituirea echipelor de gardă pot participa medici de familie care īsi desfăsoară activitatea:

a) īn zonele arondate centrului de permanentă;

b) īn unităti sanitare care apartin ministerelor cu retea sanitară proprie;

c) īn alte unităti administrativ-teritoriale decāt cele arondate centrului de permanentă.

Art. 11. - (1) Conditiile constituirii colectivului de medici si asistenti care asigură continuitatea asistentei medicale īn regim de gardă īn centrele de permanentă, potrivit vointei părtilor, sunt cuprinse īn conventia de asociere, īncheiată īn formă scrisă si cu respectarea prezentelor norme metodologice.

(2) Conventia de asociere a medicilor de familie pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă, prin centrele de permanentă, cuprinde următoarele elemente obligatorii:

a) părtile semnatare;

b) scopul asocierii;

c) sediul īn care īsi vor desfăsura activitatea echipele de gardă;

d) medicul coordonator desemnat dintre medicii participanti la serviciul de gardă;

e) durata conventiei de asociere si modalitătile de īncetare a acesteia.

(3) La stabilirea sediului īn care īsi desfăsoară activitatea echipele de gardă se au īn vedere următoarele:

a) īn situatia īn care echipele de gardă care asigură continuitatea asistentei medicale primare īn cadrul unui centru de permanentă mobil, se consemnează locatia de la nivelul căreia fiecare medic de familie participant la asociere asigură continuitatea asistentei medicale primare;

b) īn situatia īn care echipele de gardă asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă īn conditiile prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, cu modificările si completările ulterioare, se consemnează sediile cabinetelor de medicină de familie ale medicilor de familie participanti la serviciul īn regim de gardă;

c) īn situatia īn care unul dintre medicii participanti la conventia de asociere privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă dispune īn cadrul cabinetului său de spatiu corespunzător, īl poate pune la dispozitia celorlalte echipe de gardă pentru derularea activitătii;

d) īn situatia īn care spatiul necesar activitătii centrului de permanentă este asigurat de consiliul local, se consemnează locatia respectivă.

(4) Modelul-tip al conventiei de asociere a medicilor de familie pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă este prevăzut īn anexa nr. 2.

Art. 12. - (1) Zonele īn care se īnfiintează centre de permanentă sunt stabilite de către directiile de sănătate publică, cu acordul caselor de asigurări de sănătate si al consiliilor locale sau la initiativa medicilor de familie din zonele respective.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) centrele de permanentă organizate īn cadrul ministerelor cu retea sanitară proprie, care se īnfiintează īn zonele stabilite de directiile medicale din structura ministerelor respective, cu acordul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritătii Judecătoresti, respectiv al Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Art. 13. - (1) Actul de īnfiintare a centrului de permanentă īl constituie decizia de īnfiintare a centrului de permanentă, emisă de directia de sănătate publică.

(2) Documentele īn baza cărora se emite decizia de īnfiintare a centrelor de permanentă fixe sunt următoarele:

a) conventia de asociere a medicilor de familie;

b) dovada detinerii legale a spatiului īn care urmează să functioneze centrul de permanentă, după caz, de către consiliile locale sau medicii de familie;

c) autorizatia sanitară de functionare a structurii sanitare īn care functionează centrul de permanentă sau raportul de inspectie sanitară solicitate de consiliul local sau medicii de familie, după caz, prin care se confirmă īndeplinirea conditiilor igienico-sanitare prevăzute de lege;

d) după caz, copii ale contractelor de muncă sau ale contractelor de prestări de servicii pentru personalul medical care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă;

e) documente care să ateste pregătirea profesională a personalului medical si dreptul acestuia de a profesa, īn conditiile prevăzute de actele normative īn vigoare;

f) după caz, acordul serviciului de ambulantă judetean sau al municipiului Bucuresti-Ilfov ori hotărārea consiliului local privind punerea la dispozitia centrului de permanentă a autospecialelor de consultatii la domiciliu.

(3) Documentele īn baza cărora se emite decizia de īnfiintare a centrelor de permanentă mobile sunt următoarele:

a) conventia de asociere a medicilor de familie pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă;

b) acordul serviciului de ambulantă judetean sau al municipiului Bucuresti-Ilfov sau, după caz, hotărārea consiliului local privind punerea la dispozitia centrului de permanentă mobil a autospecialelor de consultatii la domiciliu;

c) după caz, copii ale contractelor de muncă sau ale contractelor de prestări de servicii pentru personalul medical care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă;

d) documente care să ateste pregătirea profesională a personalului medical si dreptul acestora de a profesa, īn conditiile prevăzute de actele normative īn vigoare.

(4) Directiile medicale din structura ministerelor si institutiilor din sistemul asigurărilor de sănătate a apărării, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritătii judecătoresti exercită aceleasi atributii ca si cele ale directiilor de sănătate publică, prevăzute īn prezentele norme, privind centrele de permanentă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale din retelele acestor ministere si institutii, īnfiintate si organizate īn conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2).

Art. 14. - Decizia de īnfiintare a centrului de permanentă se autorizează de directorul executiv al directiei de sănătate publică judeteană, respectiv a municipiului Bucuresti, si cuprinde īn mod obligatoriu următoarele elemente:

a) denumirea centrului de permanentă;

b) tipul centrului de permanentă;

c) sediul centrului de permanentă; īn situatia centrelor de permanentă mobile cu locatia īn cabinetele medicilor de familie ce participă la serviciul de gardă, se va consemna locatia de la nivelul căreia medicul de familie va asigura continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă;

d) zonele arondate centrului de permanentă;

e) personalul medical care asigură continuitatea asistentei medicale īn regim de gardă īn cadrul centrului de permanentă, cu mentionarea gradului profesional al acestuia;

f) coordonatorul centrului de permanentă;

g) data īnceperii activitătii centrului de permanentă.

Art. 15. - (1) Coordonatorul centrului de permanentă asigură coordonarea activitătii acestuia din punct de vedere administrativ.

(2) Raporturile dintre coordonatorul centrului de permanentă si ceilalti medici de familie ai centrului de permanentă nu implică nicio subordonare īn plan profesional, medicii de familie avānd drept de initiativă si de decizie īn exercitarea actului medical si deplina răspundere fată de acesta.

Art. 16. - Pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă, medicii de familie organizati īn una dintre formele de exercitare a profesiei, potrivit legii, pot angaja ca salariati medici de familie, medici rezidenti īn medicina de familie īn anul III de pregătire, precum si asistenti medicali, īn conditiile prevederilor legale īn vigoare, sau pot īncheia cu acestia contracte de prestări de servicii.

 

CAPITOLUL III

Organizarea si functionarea centrelor de permanentă

 

Art. 17. - (1) Centrele de permanentă pot functiona:

a) īntr-un spatiu pus la dispozitie de către autoritătile administratiei publice locale;

b) īntr-un cabinet medical pus la dispozitie de unul dintre medicii de familie asociati, īn cazul īn care este disponibil un alt spatiu decāt cel destinat activitătii zilnice derulate īn acel cabinet, cu circuite separate;

c) prin rotatie, īn cabinetele medicale ale medicilor de familie asociati.

(2) Īn cazul īn care centrele de permanentă functionează īn spatii puse la dispozitie de către autoritătile administratiei publice locale, acestea trebuie să īndeplinească:

a) normele privind structura functională a cabinetelor medicale, prevăzute de actele normative īn vigoare;

b) standardele minimale privind dotarea centrelor de permanentă fixe, prevăzute īn anexa nr. 3.

(3) Existenta conditiilor minime de spatiu si a circuitelor functionale, precum si a dotării minime necesare functionării centrelor de permanentă se verifică de către inspectorii directiilor de sănătate publică, conform prevederilor legale īn vigoare.

(4) Centrele de permanentă care functionează īn spatii puse la dispozitie de autoritătile administratiei publice locale vor face dovada conformării la normele igienico-sanitare si de sănătate publică, precum si a dotării minime necesare, īn baza raportului de inspectie sanitară al directiilor de sănătate publică.

Art. 18. - (1) Centrul de permanentă functionează cu un număr de 5-7 medici de familie si 5-7 asistenti medicali.

(2) īn cadrul centrului de permanentă, garda este asigurată īn mod obligatoriu de o echipă medicală formată din medic de familie si asistent medical.

(3) Echipa medicală prevăzută la alin. (2) acordă servicii medicale īn regim de gardă tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanentă, īn afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie.

Art. 19. - (1) īn situatia īn care centrul de permanentă are la dispozitie o autospecială de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie īn afara acestui centru este coordonată de către dispeceratul medical de urgentă după cum urmează:

a) īn situatia īn care pacientul sau apartinătorii acestuia se adresează dispeceratului medical de urgentă prin numărul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciază că starea pacientului nu este critică, dispeceratul medical de urgentă solicită deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectuează serviciul īn regim de gardă īn cadrul centrului de permanentă;

b) īn situatia īn care pacientul sau apartinătorii acestuia se adresează direct centrului de permanentă, solicitānd acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectuează serviciul īn regim de gardă īn centrul de permanentă se deplasează la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgentă.

(2) īn perioada īn care medicul de familie se deplasează la domiciliul pacientului, la nivelul centrului de permanentă īsi desfăsoară activitatea asistentul medical, īn limita competentei sale. Dacă īn această situatie la sediul centrului de permanentă se prezintă un pacient, acesta va astepta īntoarcerea medicului de familie din misiune, sub supravegherea asistentului medical, īn situatia īn care starea pacientului este critică, asistentul medical anuntă dispeceratul medical de urgentă prin numărul unic de apel 112 si acordă primul ajutor, potrivit competentelor pe care le detine, pānă la sosirea echipajului medical de urgentă.

Art. 20. - Autospecialele de consultatii medicale la domiciliu care sunt la dispozitia centrelor de permanentă stationează, īntre deplasările la domiciliul pacientilor, după caz, la sediul:

a) serviciului de ambulantă judetean sau al municipiului Bucuresti-Ilfov, statiilor ori substatiilor acestora;

b) centrelor de permanentă.

Art. 21. - Dacă īn urma consultatiei la domiciliul pacientului, acordată de medicul de familie care asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă īn cadrul centrului de permanentă, cazul s-a rezolvat, medicul de familie se īntoarce la centrul de permanentă.

Art. 22. - Autospecialele de consultatii la domiciliu care sunt puse la dispozitia centrelor de permanentă sunt asigurate, după caz, de către:

a) serviciul de ambulantă judetean sau al municipiului Bucuresti-Ilfov;

b) consiliul local.

Art. 23. - Autospecialele de consultatii la domiciliu vor fi conduse numai de către următoarele categorii de personal:

a) sofer ambulantier, angajat al serviciului de ambulantă judetean sau al municipiului Bucuresti-Ilfov, īn situatia īn care autospeciala este pusă la dispozitia centrului de permanentă de către serviciul de ambulantă judetean si al municipiului Bucuresti-Ilfov;

b) conducător auto angajat din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau din cadrul institutiilor si serviciilor publice de interes local, dacă autospeciala este pusă la dispozitia centrului de permanentă de către consiliul local.

 

CAPITOLUL IV

Finantarea activitătilor desfăsurate īn centrele de permanentă

 

Art. 24. - (1) Activitatea desfăsurată īn centrele de permanentă se finantează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătătii, de la capitolul 66.01 “Sănătate”, titlul 51 “Transferuri īntre unităti ale administratiei publice”, alineatul 51.01.11 “Transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate”.

(2) Sumele alocate potrivit alin. (1) se utilizează pentru plata medicilor de familie si asistentilor medicali care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă īn conditiile prevăzute de prezentele norme metodologice.

Art. 25. - Costurile aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare pentru trusele de urgentă ale centrelor de permanentă care functionează īn spatii puse la dispozitie de consiliile locale se suportă prin bugetul Ministerului Sănătătii, din fondurile alocate Programului de urgentă prespitalicească.

Art. 26. - Serviciul de ambulantă judetean si al municipiului Bucuresti-Ilfov asigură:

a) cheltuielile de functionare, īntretinere si operare a autospecialelor pentru consultatii la domiciliu, puse la dispozitia centrelor de permanentă;

b) cheltuielile salariale ale soferilor autosanitarelor/ ambulantieri care conduc autospecialele puse la dispozitia centrelor de permanentă.

 

CAPITOLUL V

Documentele necesare desfăsurării activitătii centrelor de permanentă

 

Art. 27. - Documentele medicale utilizate īn centrele de permanentă īn care serviciul īn regim de gardă se desfăsoară īntr-un spatiu unic sunt următoarele:

a) registrul de consultatii;

b) jurnalul de bord al autospecialelor de consultatii la domiciliu;

c) bilete de trimitere, adeverinte medicale, după caz;

d) fisa de consum a medicamentelor si materialelor sanitare pe gardă, detaliată pe tipuri de medicamente si materiale sanitare, semnată si parafată de medicul de familie care a asigurat garda.

Art. 28. - Rapoartele de activitate ale centrelor de permanentă īn care serviciul īn regim de gardă se desfăsoară īntr-un spatiu unic sunt următoarele:

a) raportul activitătii medicale desfăsurate īn timpul gărzii;

b) raportul lunar al activitătii medicale desfăsurate īn centrul de permanentă;

c) raportul lunar al consumurilor de medicamente si materiale sanitare īnregistrate pe centru de permanentă.

Art. 29. - Documentele justificative privind prezenta personalului medical care asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă īn care serviciul īn regim de gardă se desfăsoară īntr-un spatiu unic sunt următoarele:

a) condica de prezentă pentru activitatea de gardă;

b) foaia colectivă de prezentă a personalului medical.

 

CAPITOLUL VI

Atributii privind īnfiintarea, organizarea si functionarea centrelor de permanentă

 

Art. 30. - Atributiile directiilor de sănătate publică privind functionarea centrelor de permanentă sunt următoarele:

a) să emită deciziile de īnfiintare a centrelor de permanentă;

b) să realizeze arondarea teritorială a localitătilor la centrele de permanentă;

c) să identifice medicii de familie care īsi exprimă optiunea de a participa la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă;

d) să asigure finantarea prin transfer la serviciile de ambulantă judetene si a municipiului Bucuresti-Ilfov pentru dotarea cu medicamente si materiale sanitare a truselor de urgentă ale centrelor de permanentă, īn conformitate cu prevederile anexei nr. 4, si să asigure refacerea stocurilor;

e) să asigure instruirea personalului medical cu privire la acordarea asistentei medicale īn urgentele medico-chirurgicale;

f) să realizeze īndrumarea metodologică a personalului medical care īsi desfăsoară activitatea īn cadrul centrelor de permanentă;

g) să verifice existenta conditiilor minime de spatiu si a circuitelor functionale, precum si a dotării minime necesare functionării centrelor de permanentă si să emită raportul de inspectie sanitară prin care se confirmă īndeplinirea conditiilor igienico-sanitare prevăzute de lege;

h) să efectueze controlul organizării si desfăsurării activitătii īn centrele de permanentă;

i) să īnmāneze, la momentul efectuării controlului, sau, după caz, să comunice medicilor de familie titulari/reprezentantilor legali ai cabinetelor de medicină de familie procesele-verbale si/sau notele de constatare ca urmare a efectuării controalelor īn termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării controlului;

j) să īntocmească si să transmită Ministerului Sănătătii, pānă la data de 25 a lunii īn curs pentru luna precedentă, raportul activitătii desfăsurate īn cadrul centrelor de permanentă.

Art. 31. - Atributiile caselor de asigurări de sănătate privind functionarea centrelor de permanentă sunt următoarele:

a) să īncheie contracte distincte cu cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanti legali au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, īn limita sumelor primite prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătătii;


b) să deconteze cabinetelor de medicină de familie cu care au īncheiat contracte, īn termen de 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor necesare decontării, contravaloarea orelor de gardă efectuate īn centrele de permanentă, cu sau fără cheltuieli de administrare si functionare, după caz;

c) să efectueze controlul organizării si desfăsurării activitătii īn centrele de permanentă, īn colaborare cu directiile de sănătate publică, īn limita competentelor;

d) să īnmāneze la momentul efectuării controlului sau, după caz, să comunice medicilor de familie titulari/reprezentantilor legali ai cabinetelor de medicină de familie procesele-verbale si/sau notele de constatare ca urmare a efectuării controalelor īn termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării controlului.

Art. 32. - Atributiile serviciilor de ambulantă judetene si al municipiului Bucuresti-Ilfov privind functionarea centrelor de permanentă sunt următoarele:

a) să asigure autospecialele necesare centrelor de permanentă pentru efectuarea consultatiilor la domiciliu si, pe bază de documente justificative, medicamentele si materialele sanitare din trusele de urgentă;

b) să asigure functionarea, īntretinerea si dotarea autospecialelor de consultatii la domiciliu;

c) să asigure īncadrarea soferilor autosanitarelor/ ambulantieri pentru autospecialele de consultatii la domiciliu;

d) să evidentieze distinct activitatea de transport sanitar efectuat de autospecialele de consultatii la domiciliu īn cadrul raportării activitătii către casele de asigurări de sănătate;

e) să coordoneze, prin dispeceratul medical de urgentă, activitatea medicului de familie īn afara centrului de permanentă;

f) să īntocmească graficul de lucru pentru soferii autosanitarelor/ambulantieri ai autospecialelor de consultatii la domiciliu.

Art. 33. - Atributiile consiliilor locale privind functionarea centrelor de permanentă sunt următoarele:

a) să asigure spatiile necesare desfăsurării activitătii centrelor de permanentă si autorizarea lor;

b) să asigure personalul auxiliar, respectiv: īngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispozitie spatiul si paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanentă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanentă;

c) să asigure dotarea minimală necesară functionării centrelor de permanentă, dacă pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanentă;

d) să asigure utilitătile necesare functionării centrelor de permanentă si plata acestora, dacă pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanentă.

Art. 34. - Atributiile coordonatorului centrului de permanentă sunt următoarele:

a) să asigure coordonarea activitătilor administrative si organizatorice ale centrului de permanentă;

b) să īntocmească, prin consultarea medicilor de familie care īsi desfăsoară activitatea īn centrul de permanentă, graficul gărzilor si să īl transmită casei de asigurări de sănătate, directiei de sănătate publică judetene sau a municipiului Bucuresti, serviciului de ambulantă judetean ori al municipiului Bucuresti- Ilfov si primăriilor unitătilor administrativ-teritoriale interesate, pānă cel tārziu la data de 30 a lunii īn curs pentru luna următoare;

c) să avizeze, pānă la data de 10 a lunii īn curs pentru luna precedentă, foaia colectivă de prezentă a medicilor de familie si a asistentilor medicali, care asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă īn cadrul centrului de permanentă cu sediu unic;

d) să īntocmească si să transmită directiilor de sănătate publică, pānă la data de 15 a lunii īn curs pentru luna precedentă, raportul lunar al activitătii medicale desfăsurate īn centrul de permanentă cu sediul unic; raportul de activitate se va īntocmi īn baza indicatorilor de activitate ai centrului de permanentă;

e) să īntocmească si să transmită directiilor de sănătate publică, pānă la data de 15 a lunii īn curs pentru luna precedentă, raportul lunar al consumurilor de medicamente si materiale sanitare īnregistrate pe centrul de permanentă cu sediul unic si să solicite refacerea stocurilor;

f) să asigure repartizarea corectă, pe baza consumurilor īnregistrate de medicamente si materiale sanitare necesare functionării centrelor de permanentă cu sediu unic;

g) să verifice īntretinerea dotărilor centrului de permanentă cu sediu unic si să monitorizeze utilizarea corespunzătoare a acestora, informānd directia de sănătate publică īn cazul aparitiei unor disfunctionalităti;

h) să predea la casa de asigurări de sănătate raportările privind numărul de ore de gardă efectuate de tot personalul centrului de permanentă cu sediu unic, īn vederea decontării acestor servicii.

Art. 35. - Obligatiile cabinetelor medicale sau ale medicilor de familie care asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrele de permanentă sunt următoarele:

a) să afiseze la cabinetul de medicină de familie īn care īsi desfăsoară activitatea următoarele date:

(i) centrul de permanentă sau, după caz, cabinetul de medicină de familie care asigură rezolvarea situatiilor de urgentă īn afara programului de activitate;

(ii) numărul de telefon al centrului de permanentă sau, după caz, al cabinetului de medicină de familie;

(iii) programul fiecăruia dintre medicii care īsi desfăsoară activitatea īn centrul de permanentă;

(iv) numărul de apel telefonic unic 112 pentru apeluri de urgentă;

b) să respecte programul corespunzător graficului de gărzi īntocmit. Schimbarea programului de gardă se poate face numai īn situatii deosebite, cu īnstiintarea coordonatorului centrului de permanentă si serviciului de ambulantă judetean si al municipiului Bucuresti-Ilfov;

c) să īntocmească si să transmită coordonatorului centrului de permanentă, pānă la data de 10 a lunii īn curs, pentru luna precedentă, desfăsurătoarele privind activitatea efectuată, īn cazul centrelor de permanentă cu sediu unic;

d) să tină evidenta consumurilor de medicamente si materiale sanitare, să īntocmească si să transmită coordonatorului centrului de permanentă, pānă la data de 10 a lunii īn curs, pentru luna precedentă, raportul privind consumurile īnregistrate, īn cazul centrelor de permanentă cu sediu unic;

e) să prezinte casei de asigurări de sănătate, īn primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare, pentru luna precedentă, următoarele documente īn vederea decontării activitătii medicale:

(i) factura cuprinzānd contravaloarea orelor de gardă efectuate;

(ii) borderoul centralizator al activitătii desfăsurate īn centrul de permanentă, īn format electronic si pe suport hārtie, parafat, stampilat, conform modelului prevăzut īn anexa nr. 5;

f) să acorde neconditionat serviciile medicale prevăzute la art. 7 tuturor persoanelor care le solicită, pe toată durata gărzii, cu respectarea prevederilor legale īn vigoare care reglementează activitatea medicală;

g) să asigure consultatia medicală la domiciliul pacientului, la solicitarea dispeceratului medical de urgentă, īn situatia īn care centrul de permanentă are la dispozitie o autospecială de consultatii la domiciliu. Īn situatia īn care solicitarea de deplasare la domiciliu a medicului de familie este adresată direct centrului de permanentă de către pacient sau apartinători, deplasarea se face numai cu acordul dispeceratului medical de urgentă;

h) să solicite, atunci cānd consideră că starea pacientului o impune, prin intermediul dispeceratului medical de urgentă, interventia unui echipaj medical de urgentă pentru rezolvarea cazului sau trimiterea unei ambulante de transport cu asistent medical, ambulantierori īnsotitor, după caz;

i) să informeze dispeceratul medical de urgentă imediat după rezolvarea cazului pentru obtinerea acordului de a reveni la sediul centrului de permanentă;

j) să completeze documentele si rapoartele de activitate specifice centrului de permanentă;

k) să respecte legislatia privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

CAPITOLUL VII

Conditii specifice pentru stabilirea relatiilor contractuale  dintre casele de asigurări de sănătate si cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanti legali au constituit echipele de gardă ce asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă

 

Art. 36. - (1) Cabinetele de medicină de familie ai căror medici de familie titulari/reprezentanti legali au constituit echipele de gardă ce asigură continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă īncheie contracte distincte cu casele de asigurări de sănătate, īn baza următoarelor documente:

a) cerere semnată si stampilată de medicul de familie, titular al cabinetului medical/reprezentant legal;

b) autorizatie sanitară de functionare sau, după caz, raportul de inspectie eliberată/eliberat de către directia de sănătate publică, prin care se confirmă īndeplinirea conditiilor igienico-sanitare prevăzute de lege;

c) decizia de īnfiintare a centrului de permanentă;

d) autorizatia de liberă practică pentru personalul mediu sanitar si/sau certificatul de membru al Colegiului Medicilor din Romānia pentru medicii de familie care asigură serviciul īn regim de gardă prin centrele de permanentă;

e) copii ale contractelor de muncă sau ale contractelor de prestări de servicii ale personalului medical care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă;

f) dovada asigurării de răspundere civilă īn domeniul medical, valabilă pe toată perioada derulării contractului pentru tot personalul medical care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn centrul de permanentă;

g) pentru rezidentii īn anul III īn medicină de familie, o adeverintă de la medicul la care īsi desfăsoară practica, care atestă nivelul de pregătire profesională si anul de pregătire;

h) cont deschis la Trezoreria Statului sau la o bancă.

(2) īn cazul īn care apare o modificare īn componenta echipelor de gardă ce participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă, īn cadrul unui centru de permanentă, asa cum prevede art. 9, modificarea va fi consemnată printr-un act aditional.

Art. 37. - Modelul contractului pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă este prevăzut īn anexa nr. 6.

Art. 38. - (1) Venitul medicilor de familie si al asistentilor medicali care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă se constituie din sumele obtinute prin īnmultirea valorii de referintă a tarifului orar, ajustat corespunzător calitătii de coordonator al centrului de permanentă si cu procentul corespunzător cheltuielilor de administrare si functionare, după caz, cu numărul de ore de gardă efectuate de către fiecare medic de familie si asistent, īn luna pentru care se face plata.

(2) Pentru medicul de familie care īndeplineste rolul de coordonator al centrului de permanentă, tariful orar se majorează cu 15%.

Art. 39. - (1) Tariful orar pentru medicul de medicină de familie este de 12,8 lei/oră.

(2) Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanentă asigurānd continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă, īn cabinetul propriu sau prin rotatie īn spatiul pus la dispozitie de unul dintre medicii participanti la conventia de asociere, suportă si cheltuielile de administrare si functionare ale cabinetului, precum si costurile cu dotarea si mentinerea trusei de urgentă cu medicamente si materiale sanitare, situatie īn care tariful orar prevăzut la alin. (1) se majorează cu 50%, adică 6,4 lei/oră pentru fiecare medic de familie care īsi desfăsoară activitatea īn acel cabinet, indiferent dacă este titular, asociat sau medic angajat.

(3) Tariful orar pentru asistentii medicali care desfăsoară serviciu īn regim de gardă īn cadrul centrelor de permanentă se determină īn functie de salariul negociat care cuprinde toate sporurile si contributiile aferente si nu poate fi mai mic de 8 lei/oră.

(4) Pentru veniturile realizate se calculează si se virează cotele potrivit reglementărilor legale īn vigoare.

 

CAPITOLUL VIII

Controlul modului de organizare si functionare a centrelor de permanentă

 

Art. 40. - (1) Controlul privind respectarea asigurării continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrele de permanentă se exercită de comisii mixte formate din reprezentanti ai directiilor de sănătate publică si ai casei de asigurări de sănătate, īn functie de domeniul de competentă.

(2) Controlul prevăzut la alin. (1) va urmări, īn principal, următoarele:

a) respectarea de către personalul medical a obligatiilor care le revin īn cadrul centrului de permanentă;

b) identificarea eventualelor disfunctionalităti īn activitatea centrului de permanentă;

c) verificarea stocurilor de medicamente si a solicitărilor de īnlocuire pe baza fiselor de consum īn centrele de permanentă pe care le aprovizionează cu medicamente directiile de sănătate publică.

(3) Ca urmare a controalelor efectuate, se vor lua măsurile legale care se impun. Īn cazul īn care reprezentantii directiilor de sănătate publică si ai caselor de asigurări de sănătate identifică probleme care nu pot fi solutionate la nivel local, acestea vor fi transmise autoritătii si institutiilor ierarhic superioare, respectiv Ministerului Sănătătii si/sau Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, potrivit competentelor legale.


CAPITOLUL IX

Monitorizarea si evaluarea activitătii centrelor de permanentă

 

Art. 41. - (1) La nivel local, monitorizarea si evaluarea activitătii centrelor de permanentă se realizează lunar de către directiile de sănătate publică judetene si a municipiului Bucuresti si cuprind, īn principal, următoarele elemente:

a) analiza indicatorilor de activitate realizati de centrele de permanentă;

b) identificarea, analizarea si solutionarea, īn limitele competentelor institutionale, a problemelor apărute īn cadrul organizării si functionării centrelor de permanentă;

c) adoptarea măsurilor de īmbunătătire a organizării si functionării centrelor de permanentă si implementarea acestora.

(2) Directiile de sănătate publică judetene si a municipiului Bucuresti au obligatia de a elabora trimestrial un raport privind activitatea tuturor centrelor de permanentă, pe care īl vor transmite Ministerului Sănătătii pānă cel tārziu la data de 30 a lunii următoare īncheierii trimestrului.

Art. 42. - Evaluarea activitătii centrelor de permanentă se realizează pe baza următorilor indicatori care vor fi raportati directiilor judetene de sănătate publică si a municipiului Bucuresti:

1. indicatorii de activitate raportati de centrul de permanentă:

a) numărul de bolnavi pentru care s-a asigurat continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrul de permanentă;

b) numărul de bolnavi pentru care s-a asigurat continuitatea asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă, pe grupe de vārstă;

c) numărul de bolnavi pentru care s-a solicitat interventia unui echipaj de urgentă;

d) numărul de bolnavi pentru care s-a solicitat ambulanta de transport;

e) numărul de bolnavi pentru care s-a eliberat bilet de trimitere către alte specialităti;

f) numărul de bolnavi pentru care s-a asigurat consultatie īn regim de gardă la sediul centrului de permanentă;

g) numărul de bolnavi pentru care s-a asigurat consultatie īn regim de gardă la domiciliul pacientului;

h) durata medie de răspuns pentru solicitările īn afara centrului de permanentă;

2. indicatori raportati de directiile de sănătate publică:

a) consumul de medicamente si cheltuielile aferente;

b) consumul de materiale sanitare si cheltuielile aferente;

c) numărul personalului medical, pe categorii profesionale, detaliat pe formele de organizare a centrelor de permanentă;

3. indicatori raportati de către primarul unitătii administrativ-teritoriale:

a) numărul de centre de permanentă care functionează īn sedii asigurate de către consiliile locale;

b) numărul autospecialelor de consultatii la domiciliu puse la dispozitia centrelor de permanentă de către consiliile locale;

c) cheltuieli efectuate pentru asigurarea utilitătilor;

d) cheltuieli efectuate pentru asigurarea personalului auxiliar si a pazei cabinetelor medicale care participă la constituirea centrelor de permanentă, indiferent de forma de organizare si sediu.

 

CAPITOLUL X

Dispozitii finale

 

Art. 43. - Centrele de permanentă care sunt organizate si functionează īn sistemul de sănătate publică se reorganizează īn conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice.

Art. 44. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

 

ANEXA Nr. 1

la normele metodologice

LISTA

cuprinzānd urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgentă de către medicii de familie īn cadrul centrelor de permanentă sau la domiciliul pacientilor

 

1. Obstetrică-ginecologie

- mai mult de 2 minute īntre contractii (prima nastere)

- mai mult de 5 minute īntre contractii (la a II-a, a lII-a nastere)

- sāngerare minoră, la sarcină mai mică de 20 de săptămāni

- crampe menstruale, sarcină mai mică de 20 de săptămāni

- dureri abdominale si temperatură, fără sarcină, fără slăbiciuni

- dureri nespecificate, fără sarcină, fără slăbiciune

- dureri neobisnuite, fără sarcină, fără slăbiciune

2. Boală nediagnosticată

- febră

- ameteli, dar nu slăbiciune

- simptome neclare, dar nu slăbiciune

- probleme psiho/sociale

3. Arsuri termice/electrice

- arsură electrică cu electricitate casnică (220 V), constient, nu este cunoscut ca fiind cardiac

- arsuri minore

- cădere de la o īnăltime mai mică de 3 m īn urma electrocutării, constient, fără semne de leziuni grave

- implicat īn accident/incident, fără simptome

4. Accidente de scufundare

- pacient constient, fără dificultăti īn respiratie sau alte simptome

- leziuni minore după scufundare

5. Muscături de animale/īntepături de insecte

- īntepătură de insectă de peste o oră, fără simptome generale

- īntepătură cu reactie locală puternică, fără reactie generală

- muscătură de animal cu leziune tegumentară


6. Căderi si alte accidente

- cădere sub 3 metri (fără alte criterii de urgentă)

- plăgi si contuzii, leziuni minore

- implicat īn accident, fără simptome

7. Intoxicatii la copii

- ingerarea unor doze subtoxice de substante periculoase

- ingerarea de derivate petroliere, fără alte criterii de urgentă

8. Leziuni ale capului, fetei si ale gātului

- cădere de la 3 metri, fără alte criterii de urgentă

- plăgi, contuzii, leziuni minore

- implicat īn accident, fără semne sau leziuni

9. Hipo/Hipertermia

- hipotermie usoară, fără alte simptome

- expunere la temperaturi extreme - căldură sau frig, dar pacientul este bine

10. Leziuni chimice

- leziuni minore prin substante corosive

- implicat īn accident, fără alte simptome sau semne

11. Accident rutier (Pacientul se află la dispensar sau a fost văzut deja de medic.)

- plăgi, contuzii, leziuni minore (confirmat de medic sau personal sanitar calificat)

- implicat īn accident, fără alte simptome sau semne

- implicat īn accident īn ultimele 24 de ore, acum acuză dureri sau vrea să fie consultat de medic

12. Violentă; agresiune

- leziuni minore neproduse de arme

- victimă a violentei, nu sunt leziuni evidente, fără reactie psihică

13. Alergii

- prurit si eritem

- reactie alergică cu durată mai mare de 30 de minute după expunere

- īngrijorare īn privinta reactiei alergice, fără simptome īn prezent

14. Sincopă

- lipotimie, dar acum este bine

- suspect de sincopă la NTG, dar acum este bine

- aproape de sincopă, dar acum este bine

- cunoscut ca fiind epileptic, tendintă la sincopă, recuperează

15. Sāngerare

- sarcină sub 20 de săptămāni, sāngerare, dureri asemănătoare celor menstruale

- fără sarcină, sāngerare vaginală anormală, altfel este bine

- hematurie

- epistaxis minor

- sāngerări repetate la pacienti aflati sub tratament cu anticoagulante, altfel este bine

16. Dureri toracice

- durere la respiratie sau exercitii, apărute īn plină sănătate

- aritmie cardiacă, simte că se pierd bătăi ale inimii, altfel este bine

17. Diabet zaharat

- temperatură, fără alte simptome generale

- infectie localizată, fără alte simptome generale

- pacient cunoscut cu nivel crescut al glicemiei, fără simptome

- pacient diabetic, insulino-dependent, alert după ingerare de zahăr

18. Temperatură

- gripă sau răceală

- rosu īn gāt, altfel este bine

- temperatură, altfel este bine

- tuse, altfel este bine

19. AVC (apoplexie)

- paralizie după semne de AVC, recuperare rapidă

- paralizie după semne de AVC, recuperat acum

20. Cefalee

- crestere īn intensitate a cefaleei, la mai mult de 12 ore de la producerea leziunii traumatice

- antecedente de migrenă, cefalee tipică de migrenă

- cefalee (concomitent simptome moderate de greată, sensibilitate la sunet si lumină)

- cefalee, fără alte simptome

- suspect de sinuzită

21. Convulsii

- antecedente de epilepsie, recuperare din criză epileptică

- copil sub 6 ani, antecedente de convulsii febrile, recuperează

22. Dureri abdominale sau de spate

- durere nespecifică, altfel este bine

- diaree si vomă, altfel este bine

- suspect apendicită, altfel este bine

- dureri īn regiunea abdominală inferioară la bărbat, probleme la urinare

- temperatură, dureri de spate īn zona inferioară

- dureri abdominale care durează mai mult de o zi, iar starea pacientului nu se deteriorează

- dureri constrictive īn abdomen, constipatie

- dureri de spate

23. Psihiatrie/Suicid

- antecedente de boală mintală (problema pentru care se solicită consultatie este cunoscută si corespunde antecedentelor)

- gānduri de suicid

- pacient deprimat, fără intentii de suicid

- ingestie de substante toxice, īn doză minimală

- simptome de abstinentă (sevraj)

- atac brusc de agitatie motorie, cu sau fără dificultăti respiratorii

24. Dispnee (dificultăti de respiratie)

- temperatură, tuse, spută de culoare verde-gălbuie

- parestezii sau amorteală īn jurul gurii si a degetelor

- tuse, altfel este bine

- suspect de corp străin īn gāt, acum fără dificultăti respiratorii

25. Stare de ebrietate/Intoxicatie

- ingestia de substantă periculoasă īn cantităti mici, fără semne sau simptome

- simptome de sevraj

26. Copil bolnav

- antecedente de convulsii febrile, trezit după o criză recentă

- gāt rosu, altfel este bine

- temperatură, altfel este bine

- tuse, altfel este bine

- simptomele unei răceli obisnuite

- corp străin īn nas sau īn ureche

27. Urechea

- dureri īn ureche

- secretii din ureche

- leziuni minore la ureche

- ameteală trecătoare, fără alte simptome

- suspect de sindrom de hiperventilatie

- zgomote īn urechi

- corp străin īn canalul auditiv

28. Ochiul

- leziuni izolate minore

- dureri acute īn ochi, fără alte simptome

- conjunctivită - lăcrimare, usturime la nivelul ochilor

- ochi dureros după privirea unei operatiuni de sudură, albeată

 


ANEXA Nr.2

la normele metodologice

 

- model -

 

CONVENTIE DE ASOCIERE

a medicilor de familie pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă

 

Art. 1. - Părtile semnatare

īn conformitate cu prevederile art. 60 lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sănătătii, cu modificările si completările ulterioare, si cu prevederile Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, cu modificările si completările ulterioare, s-a convenit la asocierea următoarelor părti:

1. Numele si prenumele........................................................., titular/reprezentant legal al cabinetului de medicină de familie

2. Numele si prenumele........................................................., titular/reprezentant legal al cabinetului de medicină de familie

La asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă participă:

1. Medic de familie:

Numele:............................, prenumele:.................................

Din cabinetul de medicină de familie:...................................

Cod numeric personal:........................................................

Gradul profesional:..................................................................

Codul de parafă al medicului:...............................................

2. Asistent medical:

Numele:............................, prenumele:.................................

Din cabinetul de medicină de familie:.....................................

Cod numeric personal:........................................................

Art. 2. - Scopul asocierii

2.1. Scopul asocierii este constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn forma de organizare a activitătii medicale “centru de permanentă”.

2.2. Principiile care stau la baza activitătii echipelor de gardă constituite pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă sunt următoarele:

a) principiul independentei juridice a cabinetelor de medicină de familie;

b) principiul independentei profesionale īn exercitarea profesiei de medic a medicilor de familie asociati;

c) principiul răspunderii individuale pentru actele medicale prestate.

2.3. Echipele de gardă constituite pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă īsi desfăsoară activitatea cu respectarea prevederilor normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă.

Art. 3. - Denumirea asocierii

3.1. Asocierea este denumită................................................

(numele părtilor semnatare prevăzute la art. 1, urmate de sintagma “echipe de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă”).

Art. 4. - Sediul asocierii

4.1. Echipele de gardă constituite pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă vor functiona īn sediul/sediile, după caz:

a)...........................................................................................;

b)...........................................................................................;

c)..........................................................................................

4.2. Echipele de gardă constituite pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn cadrul centrului de permanentă mobil va functiona īn următoarele locatii, după caz:

a)..........................................................................................;

b)...........................................................................................;

c)..........................................................................................

Art. 5. - Durata asocierii

Asocierea se īncheie pe durată nedeterminată.

Art. 6. - Conducerea asocierii

6.1. Organul de conducere al asocierii este adunarea generală formată din titularii/reprezentantii legali ai cabinetelor de medicină de familie care au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrul de permanentă.

6.2. Hotărārile adunării generale se iau prin consens.

6.3. Īn relatiile cu tertii, răspunderea pentru obligatiile contractuale revine părtii care a instituit obligatia respectivă.

Art. 7. - Exercitarea profesiei

7.1. Īn cadrul asocierii, medicii de familie īsi vor consacra activitatea profesională īn beneficiul asigurării continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă si se vor informa reciproc īn legătură cu aceasta.

7.2. Fiecare medic de familie īsi exercită profesia īn numele cabinetului de medicină de familie al cărui titular sau angajat este.

7.3. Īn situatia īn care cabinetele medicilor de familie care au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrul de permanentă au angajat personal medical pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă, acesta īsi exercită profesia īn numele cabinetului de medicină de familie al cărui angajat este.

7.4. Īn situatia īn care medicii de familie au īncheiat contracte de muncă sau de prestări servicii pentru personalul medical care participă la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă, acesta va fi mentionat īntr-o anexă la prezenta conventie de asociere.

Art. 8. - Prezenta conventie de asociere īncetează prin hotărāre comună a medicilor de familie titulari/reprezentantilor legali ai cabinetelor medicale care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrul de permanentă.

Art. 9. - Alte clauze.......................................................

Art. 10. - Dispozitii finale

10.1. Asocierea altor medici de familie la realizarea scopului prezentei conventii de asociere se face numai cu acordul asociatilor fondatori.

10.2. Echipele de gardă constituite pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrul de permanentă va fi coordonat de către dr..................


10.3. Prezenta conventie de asociere, īmpreună cu anexa care face parte integrantă din aceasta, reprezintă vointa părtilor si īnlătură orice altă īntelegere verbală dintre părti, anterioară sau ulterioară īncheierii acesteia.

10.4. Prezenta conventie de asociere va fi depusă la directia de sănătate publică judeteană sau a municipiului Bucuresti īn vederea emiterii deciziei de īnfiintare a centrului de permanentă.

Īncheiată astăzi,..............., la............................, īn.....exemplare, cāte unul pentru fiecare parte semnatară si unul pentru directia de sănătate publică.

Semnăturile medicilor de familie titulari/reprezentantilor legali si stampila fiecărui cabinet de medicină de familie:

1........................................- cabinet de medicină de familie;

2........................................- cabinet de medicină de familie;

3........................................- cabinet de medicină de familie.

Depusă astăzi,.............., la Directia de Sănătate Publică...................................................................................................

 

NOTĂ:

Un exemplar al prezentei conventii de asociere se depune si la primăriile unitătilor administrativ-teritoriale direct implicate.

 

ANEXA Nr. 3

la normele metodologice

 

STANDARDE MINIMALE

privind dotarea centrelor de permanentă fixe

 

1. Mobilier specific:

a) pat/canapea de consultatie;

b) birou pentru medic;

c) scaune;

d) măsută pentru instrumentar;

e) suport perfuzor.

2. Aparatură/Echipamente pentru resuscitare-respiratie:

a) tuburi stationare pentru oxigen - minimum 2x10 1, NTP, contor debit/ventil debit cu capacitatea maximă de cel putin 15 l/min. si robinet de reglare conexiune rapidă;

b) tuburi portabile pentru oxigen - minimum 5 I, NTP, contor debit/ventil debit cu capacitatea maximă de cel putin 15 l/min. si robinet de reglare conexiune rapidă;

c) balon ventilatie adult/copil cu măsti de diferite mărimi si rezervor suplimentar pentru oxigen;

d) pensă McGill de diferite mărimi.

3. Aparatura monitorizare-evaluare:

a) giucometru;

b) stetoscop;

c) tensiometru manual;

d) lampă pentru examinarea pupilelor;

e) ciocan de reflexe;

f) termometru;

g) cāntar pentru sugari si adulti; h) taliometru;

i) pelvimetru;

j) apăsător de limbă;

k) deschizător de gură;

l) canule rectale, uretrale, vaginale;

m) trusă completă de mică chirurgie;

n) masă ginecologică;

o) valve ginecologice si pense de col;

p) seringa Guyon pentru spălaturi auriculare;

q) atele Kramer;

r) sterilizator.

4. Materiale si dispozitive auxiliare:

a) materiale pentru curătenie si dezinfectie;

b) materiale necesare colectării si neutralizării deseurilor periculoase;

c) stingătorde incendiu.

 

ANEXA Nr. 4

la normele metodologice

TRUSA DE URGENTĂ

 

1. Materiale sanitare:

a) sonde de aspiratie tip Yankauer;

b) sonde de aspiratie flexibile endotraheale, inclusiv pediatrice;

c) seringi de 5 ml si de 10 ml;

d) truse pentru perfuzie;

e) fese si pansamente sterile si nesterile;

f) truse sondaj urinar/pungi colectoare de urină;

g) container materiale ascutite;

h) mănusi nesterile/consult/de unică folosintă; i) canule intravenoase periferice, de diferite mărimi, pentru adulti/copii.

2. Medicamente si solutii:

a) solutii cristaloide (ser fiziologic, Ringer, glucoza 5%, glucoza 10%);

b) analgezice minore nemorfinice;

c) aspirină;

d) beta 2 mimetice inhalatorii;

e) adrenalină;

f) atropină;

g) glucoza 33%;

h) diazepam;

i) HCHS;

j) nitroglicerină spray;

k) nitroglicerină tablete;

l) xilină;

m) antiemetic injectabil;

n) antiemetice orale;

o) furosemid;

p) vitamina B1;

q) vitamina B6;

r) miofilin i.v.;

s) antihipertensive injectabile;

t) antihipertensive orale;

u) antispastice injectabile;

v) antispastice orale;

w) antibiotice injectabile;

x) solutii dezinfectante (alcool, iod, rivanol).

 


ANEXA Nr. 5

la normele metodologice

 

Casa de Asigurări de Sănătate..........................................

Cabinetul de Medicină de Familie........................................

Judetul..................................................................................

Medic titular/Reprezentant legal..........................................

Localitatea.............................................................................

 

BORDEROUL CENTRALIZATOR

al activitătii desfăsurate īn centrul de permanentă

 

Luna......................./anul..................

 

Nr. crt.

Numele si prenumele medicului de familie

Numele si prenumele asistentului

Data efectuării gărzii

Nr. orelor de gardă

efectuate

Tarif orar*) lei/oră

Contravaloarea orelor de gardă

***) 50% din tariful orar pentru cheltuieli

administrative

**) Ajustare cu 15% a tarifului orar pentru medicul coordonator

Venitul cabinetului de medicină de familie (lei)

M

As

M

As

M

As

 

 

12,8 lei/oră

tarif negociat, dar nu mai mic de 8 lei/oră

 

 

C1

C2

C3

C4

C5

C6

C7

C8

C9 C5xC7

C10 C6xC8

C11

C12 [C9 + C7 x15%]

****)C13 [C9 + C10 + C11 +C12]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6,4 lei/oră

 

 

Total:

X

 

 

X

 

 

 

*) Tariful orar pentru medicii de familie este de 12,8 lei/oră. Tariful orar pentru asistenti se stabileste īn functie de salariul negociat, dar nu poate fi mai mic de 8 lei/oră.

**) īn situatia īn care medicul de familie īndeplineste rolul de coordonator al centrului de permanentă, tariful orar se majorează cu 15%.

***) Pentru centrele de permanentă cu sediul pusla dispozitie de consiliul local cheltuielile administrative sunt suportate de consiliul local respectiv, iar pentru centrele de permanentă care īsi desfăsoară activitatea īn cabinetele medicilor de familie se acordă 50% din tariful orar al medicului, adică 6,4 lei/oră, pentru cheltuieli administrative, pentru fiecare medic care activează īn cadrul centrului de permanentă, indiferent dacă este medic titular sau medic angajat.

****) Coloana C11 se adună la venitul cabinetului numai dacă activitatea de gardă se derulează īn cabinetele medicilor de familie, iar coloana C12 se adună īn cazul īn care medicul respectiv este medicul coordonator al centrului.

 

Răspunde de realitatea si exactitatea datelor.

 

Medic titular/Reprezentant legal,

....................................................

NOTĂ:

Borderoul se īntocmeste īn două exemplare, dintre care unul rămāne la medicul titular/reprezentantul legal, iar celălalt se depune la casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al cabinetului de medicină de familie, īn primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare. Borderoul va fi īnsotit de lista CNP-urilor apartinānd persoanelor care au beneficiat de servicii medicale acordate īn timpul gărzilor efectuate īn centrul de permanentă.

Operarea datelor cu caracter personal se va face īn conformitate cu prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificările si completările ulterioare.

 


ANEXA Nr. 6

la normele metodologice

 

- model -

 

CONTRACT

pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă

 

I. Părtile contractante

Casa de Asigurări de Sănătate.............................., cu sediul īn municipiul/orasul ......................., str......................nr......, judetul/sectorul ......................, telefon/fax ........................., reprezentată prin presedinte - director general.........................,

si

Cabinetul de medicină de familie........................., organizat astfel:

- cabinetul medical individual............................................, reprezentat prin medicul titular.......................................;

- cabinetul medical asociat sau grupat

...................................................., reprezentat prin medicul delegat.......................................;

- societatea civilă medicală ......................................., reprezentată prin administratorul.......................................;

- unitatea medico-sanitară cu personalitate juridică, īnfiintată potrivit Legii nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, .........................., reprezentată prin.........................................., avānd sediul cabinetului de medicină de familie īn municipiul/orasul/comuna..................., str.....................nr....., bl....., sc......., et....., ap....., judetul/sectorul ..........................................., str..........................nr....., telefon ......................, cont nr............................................, deschis la Trezoreria Statului sau cont nr. deschis la Banca .........................., cod numeric personal al reprezentantului legal ........................... sau cod unic de īnregistrare ...................................., care participă la constituirea echipelor de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin Centrul de permanentă ........................., īnfiintat prin Decizia Directiei de Sănătate Publică.........................nr......................

II. Obiectul contractului

Art. 1. - Obiectul prezentului contract īl constituie asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn medicina primară prin centrele de permanentă, conform Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, cu modificările si completările ulterioare, si Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, aprobate prin Ordinul ministrului sănătătii si al ministrului administratiei si internelor nr. 697/112/2011.

III. Servicii medicale acordate

Art. 2. - Serviciile medicale acordate īn cadrul centrului de permanentă sunt cele prevăzute īn Normele metodologice cu privire la asigurarea continuitătii asistentei medicale primare prin centrele de permanentă, respectiv:

a) asistentă medicală īn afectiuni acute si urgentele medico-chirurgicale, conform anexei nr. 1 la normele metodologice, īn limitele competentei medicului de familie si ale posibilitătilor tehnice, cum ar fi: anamneză, examen clinic general, diagnostic, tratament;

b) trimitere către alte specialităti īn vederea internării, īn situatiile prevăzute la lit. a) care depăsesc competentele medicului de familie;

c) medicatia necesară tratamentului de urgentă se asigură de la trusa de urgentă a centrului de permanentă sau a cabinetului medical īn cazul īn care permanenta se asigură la cabinetul medical, eliberāndu-se si o adeverintă medicală pentru pacient care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea retetei; īn zilele de sāmbătă, duminică si sărbători legale, medicatia se va asigura de la trusa de urgentă atāt cāt va fi necesar pacientului să ajungă la medicul său de familie.

Art. 3. - (1) Serviciile medicale prevăzute la art. 2 se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora.

(2) Serviciile medicale ulterioare serviciilor medicale acordate prin centrele de permanentă prevăzute la art. 2 se suportă din Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea conditiilor acordării pachetului de servicii de bază, pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii pentru persoanele asigurate facultativ, după caz, īn cabinetele medicilor de familie pe listele cărora sunt īnscrisi sau la nivelul camerelor de gardă ale serviciilor de primiri urgente.

(3) La asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă participă:

1. Medic de familie:

Numele.............................., prenumele.................................

Cod numeric personal........................................................

Gradul profesional............................................................

Codul de parafă al medicului................................................

2. Asistent medical:

Numele............................, prenumele...................................

Cod numeric personal.......................................................

IV. Durata contractului

Art. 4. - Prezentul contract este valabil de la data īncheierii pānă la 31 decembrie 2011.

V. Obligatiile părtilor

A. Obligatiile casei de asigurări de sănătate Art. 5. - Casa de asigurări de sănătate are următoarele obligatii:

a) să īncheie contracte distincte cu cabinetele de medicină de familie ai căror titulari/reprezentanti legali au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale īn regim de gardă īn centrele de permanentă;

b) să deconteze cabinetelor de medicină de familie cu care au īncheiat contract, īn termen de 20 de zile calendaristice de la depunerea documentelor necesare decontării, contravaloarea aferentă orelor de gardă efectuate īn centrele de permanentă, cu sau fără cheltuieli de administrare, după caz;

c) să efectueze controlul activitătii desfăsurate īn centrele de permanentă, īn colaborare cu directiile de sănătate publică;

d) să īnmāneze la momentul efectuării controlului sau, după caz, să comunice medicilor de familie titulari/reprezentantilor legali ai cabinetelor care au īncheiat contracte pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin


centrele de permanentă procesele-verbale si/sau notele de constatare ca urmare a efectuării controalelor, īn termen de 3 zile lucrătoare de la data efectuării controlului.

B. Obligatiile cabinetelor de medicină de familie ai căror titulari au constituit echipele de gardă pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale īn regim de gardă īn centrele de permanentă

Art. 6. - Medicul de familie titular/Reprezentantul legal al cabinetului de medicină de familie care asigură continuitatea asistentei medicale īn regim de gardă prin centrele de permanentă are următoarele obligatii:

a) să afiseze la cabinetul de medicină de familie īn care īsi desfăsoară activitatea următoarele date:

- sediul centrului de permanentă care asigură rezolvarea situatiilor de urgentă īn afara programului de activitate;

- numărul de telefon al centrului de permanentă;

- programul fiecăruia dintre medicii de familie care īsi desfăsoară activitatea īn centrul de permanentă;

- numărul de apel telefonic unic 112 pentru apeluri de urgentă;

b) să respecte programul de lucru corespunzător graficului de gărzi transmis casei de asigurări de sănătate, directiei de sănătate publică si serviciului de ambulantă. Schimbarea graficului de gardă se poate face numai īn situatii deosebite, cu īnstiintarea coordonatorului centrului de permanentă, a casei de asigurări de sănătate, a directiei de sănătate publică si a serviciului de ambulantă;

c) să īntocmească si să transmită coordonatorului centrului de permanentă, pānă la data de 10 a lunii īn curs pentru luna precedentă, desfăsurătoarele privind activitatea efectuată;

d) să tină evidenta consumurilor de medicamente si materiale sanitare, să īntocmească si să transmită coordonatorului centrului de permanentă, pānă la data de 10 a lunii īn curs pentru luna precedentă, un raport privind consumurile īnregistrate;

e) să prezinte casei de asigurări de sănătate, īn primele 10 zile lucrătoare ale lunii următoare pentru luna precedentă, următoarele documente īn vederea decontării:

- factura cuprinzānd contravaloarea orelor de gardă efectuate;

- foaia colectivă de prezentă a personalului medical;

- borderoul centralizator al activitătii desfăsurate īn centrul de permanentă, īn format electronic si pe suport hārtie, parafat si stampilat, conform modelului prevăzut īn anexa nr. 5 la normele metodologice;

f) să asigure neconditionat serviciile medicale prevăzute la art. 2 tuturor persoanelor care le solicită, la nivelul centrului de permanentă, pe toată durata gărzii, cu respectarea īn totalitate a prevederilor legale īn vigoare care reglementează activitatea medicală;

g) să asigure consultatia medicală la domiciliu, la solicitarea dispeceratului medical de urgentă, īn situatia īn care centrul de permanentă are la dispozitie o autospecială de consultatii la domiciliu. Īn situatia īn care solicitarea de deplasare la domiciliu a medicului de familie este adresată direct centrului de permanentă de către pacient sau apartinători, deplasarea se va face numai cu acordul dispeceratului medical de urgentă;

h) să solicite, atunci cānd consideră că starea pacientului o impune, prin intermediul dispeceratului medical de urgentă, interventia unui echipaj medical de urgentă pentru rezolvarea

cazului sau trimiterea unei ambulante de transport cu asistent medical, ambulantier sau īnsotitor, după caz;

i) să informeze dispeceratul medical de urgentă imediat după rezolvarea cazului pentru obtinerea acordului de a reveni la sediul centrului de permanentă;

j) să completeze documentele si rapoartele de activitate specifice centrului de permanentă;

k) să respecte legislatia privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

VI. Modalităti de plată

Art. 7. - (1) Plata serviciului de gardă se face prin tarif orar separat, atāt pentru medicii de familie, cāt si pentru asistentii medicali.

(2) Tariful orar pentru medicii de familie titulari de cabinet, precum si pentru medicii angajati este de 12,8 lei/oră.

(3) Tariful orar pentru asistentii medicali care desfăsoară serviciu īn regim de gardă īn cadrul centrelor de permanentă se determină īn functie de salariul negociat, cu toate sporurile si contributiile aferente, si nu poate fi mai mic de 8 lei/oră.

(4) Pentru veniturile realizate se calculează si se virează cotele aferente taxelor si impozitelor potrivit reglementărilor legale īn vigoare.

(5) Medicii de familie care participă la constituirea unui centru de permanentă efectuānd serviciul īn regim de gardă īn cabinetul propriu sau prin rotatie īn spatiul pus la dispozitie de unul dintre medicii participanti la conventia de asociere suportă si cheltuieli de administrare si functionare pentru centrul de permanentă, situatie īn care tariful orar prevăzut la art. 7 alin. (2) se majorează cu 50%, adică 6,4 lei/oră, pentru fiecare medic de familie care īsi desfăsoară activitatea, indiferent dacă este medic titular, asociat sau angajat.

Art. 8. - (1) Medicii de familie care asigură continuitatea asistentei medicale īn regim de gardă īn centrele de permanentă beneficiază de un venit care se constituie din sumele obtinute prin īnmultirea valorii de referintă a tarifului orar, ajustate calitătii de coordonator al centrului de permanentă, după caz, si cu procentul corespunzător cheltuielilor de administrare si functionare, după caz, cu numărul total de ore de gardă efectuate de către fiecare medic de familie īn parte, īn luna pentru care se face plata.

(2) Pentru medicul de familie care īndeplineste rolul de coordonator al centrului de permanentă tariful orar se majorează cu 15%.

(3) Decontarea activitătii medicale desfăsurate īn cadrul centrului de permanentă se face lunar, īn termen de maximum 20 de zile calendaristice de la primirea documentelor, la data de..........................................

(4) īn cazul īn care un medic lipseste nemotivat sau fără să anunte schimbarea gărzii, va fi sanctionat cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate, precum si cu sumele aferente cheltuielilor, după caz.

VII. Controlul modului de organizare, derulare, monitorizare si raportare a activitătii desfăsurate īn cadrul centrelor de permanentă

Art. 9. - (1) Controlul privind respectarea normelor īn asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă īn centrele de permanentă se exercită de comisii mixte formate din reprezentanti ai directiilor de sănătate publică si ai caselor de asigurări de sănătate, īn functie de domeniul de competentă.


(2) Controlul prevăzut la alin. (1) va urmări, īn principal, următoarele:

a) respectarea de către personalul medical a obligatiilor ce īi revin īn cadrul centrului de permanentă;

b) identificarea eventualelor disfunctionalităti īn activitatea centrului de permanentă.

(3) Ca urmare a controalelor efectuate se vor lua măsurile legale ce se impun. Īn cazul īn care reprezentantii directiilor de sănătate publică si ai caselor de asigurări de sănătate identifică probleme ce nu pot fi solutionate la nivel local, acestea vor fi transmise autoritătii si institutiilor ierarhic superioare, respectiv Ministerului Sănătătii si/sau Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, potrivit competentelor conferite de lege.

VIII. Răspunderea contractuală

Art. 10. - Īn situatia īn care se constată nerespectarea obligatiilor contractuale prin abateri repetate, medicul si/sau asistentul medical vor/va fi sanctionati/sanctionat prin excluderea din echipele de gardă si īnlocuiti/īnlocuit cu alte persoane cu nivel de pregătire corespunzător, lucru ce se consemnează printr-un act aditional.

IX. Clauză specială

Art. 11. - Orice īmprejurare independentă de vointa părtilor, intervenită după data semnării contractului si care īmpiedică executarea acestuia, este considerată ca fortă majoră si exonerează de răspundere partea care o invocă. Sunt considerate ca fiind fortă majoră, īn sensul acestei clauze, īmprejurări ca: război, revolutie, cutremur, mari inundatii, embargo.

Partea care invocă forta majoră trebuie să anunte cealaltă parte īn termen de 5 zile de la data aparitiei respectivului caz de fortă majoră si să prezinte un act confirmativ eliberat de autoritatea competentă din propriul judet, respectiv municipiul Bucuresti, prin care să certifice realitatea si exactitatea faptelor care au condus la invocarea fortei majore, si, de asemenea, de la īncetarea acestui caz.

Dacă nu procedează la anuntarea, īn termenele prevăzute mai sus, a īnceperii si īncetării cazului de fortă majoră, partea care īl invocă suportă toate daunele provocate celeilalte părti prin neanuntarea īn termen.

X. Īncetarea, rezilierea si suspendarea contractului

Art. 12. - Contractul de asigurare a continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă īncetează īn următoarele conditii:

a) prin desfiintarea conventiei de asociere dintre medicii care au organizat echipele de gardă;

b) prin acordul de vointă al părtilor;

c) dacă medicul titular al cabinetului de medicină de familie renuntă sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din Romānia;

d) prin denuntarea unilaterală a contractului de către reprezentantul legal al cabinetului de medicină de familie, printr-o notificare scrisă, cu 30 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreste īncetarea contractului, cu indicarea temeiului legal;

e) dacă a survenit īmbolnăvirea sau decesul titularului cabinetului de medicină de familie.

Art. 13. - (1) Contractul de asigurare a continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă se reziliază de plin drept la data producerii următoarelor situatii:

a) dacă medicul nu participă la serviciile īn regim de gardă īn medicina primară prin centrele de permanentă, conform programării efectuate de medicul coordonator, cel putin 3 luni consecutiv;

b) dacă din motive imputabile medicului acesta īsi īntrerupe activitatea pe o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice.

(2) Contractul pentru asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă se reziliază de plin drept printr-o notificare scrisă a caselor de asigurări de sănătate, īn termen de maximum 10 zile calendaristice de la data constatării următoarelor situatii:

a) expirarea perioadei de 30 de zile calendaristice de la ridicarea de către organele īn drept a autorizatiei sanitare de functionare sau a documentului similar ori de la īncetarea termenului de valabilitate a acestora;

b) nerespectarea termenelor de depunere a facturilor īnsotite de documentele privind activitătile realizate conform prezentului contract, īn vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate a activitătii realizate, pentru o perioadă de două luni consecutive īn cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni īntr-un an;

c) refuzul cabinetului de a pune la dispozitia organelor de control ale Ministerului Sănătătii, Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, caselor de asigurări de sănătate si directiilor de sănătate publică a actelor privind activitatea desfăsurată īn centrul de permanentă.

Art. 14. - Contractul de asigurare a continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă se suspendă cu data la care a intervenit una dintre următoarele situatii:

a) expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei sanitare de functionare sau a documentului similar cu conditia ca furnizorul să facă dovada demersurilor īntreprinse pentru prelungirea acesteia pānă la termenul de expirare; suspendarea se face pentru o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice de la data expirării acesteia;

b) pentru cazurile de fortă majoră confirmate de autoritătile publice competente, pānă la īncetarea cazului de fortă majoră, dar nu mai mult de 6 luni sau pānă la data ajungerii la termen a contractului.

XI. Corespondenta

Art. 15. - Corespondenta legată de derularea prezentului contract se efectuează īn scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul părtilor.

Fiecare parte contractantă este obligată ca īn termen de 3 zile lucrătoare din momentul īn care intervin modificări ale datelor ce figurează īn prezentul contract să notifice celeilalte părti contractante schimbarea survenită.

XII. Modificarea contractului

Art. 16. - Īn conditiile aparitiei unor noi acte normative īn materie, care intră īn vigoare pe durata derulării prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica si se vor completa īn mod corespunzător.

Art. 17. - Dacă o clauză a acestui contract ar fi declarată nulă, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de această nulitate.

Art. 18. - (1) Litigiile născute īn legătură cu īncheierea, executarea, modificarea si īncetarea ori alte pretentii decurgānd din prezentul contract vor fi supuse unei proceduri prealabile de solutionare pe cale amiabilă.


(2) Litigiile nesolutionate conform alin. (1) vor fi aduse la cunostinta Ministerului Sănătătii si Casei Nationale de Asigurări de Sănătate spre solutionare, īn caz contrar fiind deduse instantelor de judecată.

Prezentul contract privind asigurarea continuitătii asistentei medicale primare īn regim de gardă prin centrele de permanentă

a fost īncheiat astăzi,............., īn două exemplare a cāte........

pagini fiecare, cāte unul pentru fiecare parte contractantă.

XIII. Alte clauze*)......................................................................................................................................

 

Casa de Asigurări de Sănătate

Presedinte-director general,

..............................................

Cabinet medicină de familie

Reprezentant legal,

..............................................

Director executiv al Directiei economice,

..............................................

Director executiv al Directiei relatii contractuale,

..............................................

Vizat

Compartiment juridic si contencios

 

 

NOTĂ:

Un exemplar al prezentului contract se depune si la primăriile unitătilor administrativ-teritoriale direct implicate.

 

*) Īn cuprinsul contractelor pot fi prevăzute clauze suplimentare, negociate īntre părtile contractante, īn limita prevederilor legale īn vigoare.


Copyright 1998-2015 DSC.NET   All rights reserved.