MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI
P A R T E A I
Anul 182 (XXVI) - Nr. 273 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI ŞI ALTE ACTE Luni, 14 aprilie 2014
SUMAR
LEGI ŞI DECRETE
45. - Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”
363. - Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
Decizia nr. 78 din 11 februarie 2014 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2St. e)şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, şi a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
525. - Ordin al viceprim-ministrului, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.515/2013 privind aprobarea introducerii noului însemn de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică îmbuteliate şi stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor
562. - Ordin al ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism
801. - Ordin al ministrului afacerilor externe pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şt consular al României în anul 2014
913. - Ordin al ministrului afacerilor externe privind publicarea Programului de cooperare pe anul 2014, încheiat prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi la Chişinău la 9 aprilie 2014, în baza articolului 1 paragraful 2 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010
Rectificări la :
- Ordinul ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism nr. 545/2014;
- Hotărârea Guvernului nr. 259/2014
LEGI SI DECRETE
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
CAMERA DEPUTAŢILOR |
SENATUL |
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Legea nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 21 iunie 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 8, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41). cu următorul cuprins:
“(41) Pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (3), partenerii de proiect/beneficiarii din România prevăzuţi la art. 9 alin. (4) au obligaţia de a vira, în lei, sumele primite în euro reprezentând contravaloarea fondurilor externe nerambursabile, cheltuite iniţial din bugetele proprii, în vederea finalizării proiectelor, în conturile de venituri ale bugetelor din care au fost efectuate cheltuielile.”
2. La articolul 11 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“b) sumele reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat pentru programele pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice îndeplineşte rol de Autoritate naţională, precum şi sumele necesare plăţilor către Autoritatea de management ca urmare a depăşirii sumelor alocate în euro la nivel de axă prioritară în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România, conform memorandumurilor de înţelegere/acordurilor încheiate între statele participante în aceste programe;”.
3. La articolul 18, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:
“(11) Autoritatea naţională a programului prevăzut la art. 4 alin. (1) lit. b) este autorizată să prevadă în bugetul propriu al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sumele necesare plăţilor către Autoritatea de management ca urmare a depăşirii sumelor alocate în euro la nivel de axă prioritară din fonduri externe nerambursabile şi cofinanţare publică, în condiţiile agreate cu statul partener în program.”
4. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Limitele admise pentru depăşirea sumelor alocate în euro din fondurile externe nerambursabile pentru programele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) se stabilesc în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.”
5. În cuprinsul legii, sintagma “Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului” se înlocuieşte cu sintagma “Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată,
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILORVALERIU-ŞTEFAN ZGONEA |
PREŞEDINTELE SENATULUICĂLIN-CONSTANTIN- ANTON POPESCU-TĂRICEANU |
Bucureşti, 11 aprilie 2014.
Nr. 45.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”
În temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) şi ale art. 100 alin. (1) din Constituţia României, republicată,
Preşedintele României decretează:
Articol unic. - Se promulgă Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 105/2011 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanţării publice naţionale, pentru obiectivul “Cooperare teritorială europeană”, şi se dispune publicarea acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
TRAIAN BĂSESCU
Bucureşti, 9 aprilie 2014.
Nr. 363.
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
din 11 februarie 2014
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, şi a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969
Augustin Zegrean - preşedinte
Valer Dorneanu - judecător
Toni Greblă - judecător
Petre Lăzăroiu - judecător
Mircea Ştefan Mi nea - judecător
Daniel Marius Morar - judecător
Mona-Maria Pivniceru - judecător
Puskás Valentin Zoltán - judecător
Tudorel Toader - judecător
Afrodita Laura Tutunaru - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.
Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, excepţie ridicată de Ciprian Nicolae Iova: Ovidiu Ionuţ Iova, Martin Toma Călin Lucian, Lucian Heveşi şi Andrei Erimia în Dosarul nr. 3.571/271/2013 al Judecătoriei Oradea - Secţia penală, precum şi a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969, excepţie ridicată de Ciprian Nicolae Iova şi Ovidiu Ionuţ Iova în acelaşi dosar al aceleiaşi instanţe şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 299D/2013.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa din 21 ianuarie 2014 în prezenţa reprezentantului Ministerului Public şi au fost consemnate în încheierea din acea dată, când, având în vedere cererea de întrerupere a deliberărilor pentru o mai bună studiere a problemelor ce formează obiectul cauzei, Curtea a amânat pronunţarea pentru data de 28 ianuarie 2014. Deoarece la acea dată nu au fost prezenţi toţi judecătorii care au participat la dezbateri s-a amânat pronunţarea pentru 5 februarie 2014, când, având nevoie de timp pentru a delibera, s-a amânat din nou pronunţarea pentru data de 11 februarie 2014.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
Prin încheierea din 22 aprilie 2013, pronunţată în Dosarul nr. 3.571/271/2013, Judecătoria Oradea - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2 lit. e) şi aii. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, şi a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969, excepţie ridicată de Ciprian Nicolae Iova, Ovidiu Ionuţ Iova, Martin Toma Călin Lucian, Lucian Heveşi şi Andrei Erimia în dosarul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unei cauze penale în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, prevăzută şi pedepsită de art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că prevederile art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 21 alin. (3) referitor la dreptul părţilor la un proces echitabil, precum şi dispoziţiile art. 6 paragrafele 1 şi 3 lit. a) referitor la dreptul oricărui acuzat de a fi judecat în mod echitabil şi de a fi informat în mod amănunţit asupra naturii acuzaţiei şi art. 7 cu denumirea Nicio pedeapsă fără lege, ambele din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, deoarece creează confuzie cu privire la categoriile de substanţe la care se referă prin aceea că legea nu oferă nicio altă explicaţie şi niciun criteriu pe baza căruia să se poată stabili cu claritate care pot fi efectele. Totodată, se mai arată că legiuitorul nu a prevăzut un tabel cu substanţe care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
De asemenea, prevederile art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 16 alin. (1) referitor la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi art. 15 alin. (2) referitor la retroactivitatea legii penale sau contravenţionale mai favorabile, precum şi dispoziţiile art. 7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale cu denumirea Nicio pedeapsă fără lege, deoarece anterior intrării în vigoare a Legii nr. 63/2012 nu putea fi dispusă confiscarea specială. Aşadar, persoanele care din motive obiective au avut şansa să se găsească sub imperiul reglementării anterioare s-au aflat într-o situaţie favorabilă, dar discriminatorie faţă de persoanele care au fost trimise în judecată după apariţia noilor dispoziţii. În acest sens se face trimitere la Decizia Curţii Constituţionale nr. 1.092 din 18 decembrie 2012 prin care s-a statuat că prevederile art. 124 din Codul penal din 1969, aşa cum a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 62/2012, sunt constituţionale în măsura în care nu împiedică aplicarea legii penale mai favorabile faptelor săvârşite sub imperiul legii vechi.
Judecătoria Oradea - Secţia penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.
Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, sens în care face trimitere la deciziile Curţii Constituţionale nr. 134 din 7 martie 2013 şi nr. 1.092 din 18 decembrie 2012.
Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 este neîntemeiată, iar dispoziţiile art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 sunt constituţionale în măsura în
care nu împiedică aplicarea legii penale mai favorabile faptelor săvârşite sub imperiul legii vechi.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cefe prevăzute de acte normative în vigoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 796 din 10 noiembrie 2011, şi a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 referitor la Confiscarea extinsă, astfel cum a fost introdus prin art. I pct. 2 din Legea nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 din 19 aprilie 2012, care, la data sesizării instanţei de contencios constituţional, aveau următorul conţinut:
- Art. 2 lit. e) din Legea nr. 194/2011: „În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
[...]
e) efecte psihoactive - unul dintre următoarele efecte pe care le poate avea un produs, atunci când este consumat de către o persoană: stimularea sau inhibarea sistemului nervos central ai persoanei, având ca rezultat modificări ale funcţiilor şi proceselor psihice şi ale comportamentului ori crearea unei stări de dependenţă, fizică sau psihică;”;
- Art. 16 din Legea nr. 194/2011: “(1) Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(2) Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.”;
- Art. 1182 alin, 2 lit. a) din Codul penal din 1969: “Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte si, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit;”.
Ulterior sesizării Curţii Constituţionale, dispoziţiile art. 16 din Legea nr. 194/2011 au fost modificate prin art. 232 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, lege care, potrivit art. 247, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014.
În ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969,
Curtea constată că acestea, deşi abrogate, au fost preluate tale oua/e în art. 1121 alin. (2) lit. a)din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care, potrivit art. 246 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014. Aşa fiind, ţinând seama de raţiunile avute în vedere de Decizia Curţii Constituţionale nr. 766 din 15 iunie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 549 din 3 august 2011, potrivit cărora “sintagma «în vigoare» din cuprinsul dispoziţiilor art. 29 alin. (1) şi ale art. 31 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, este constituţională în măsura în care se interpretează în sensul că sunt supuse controlului de constituţionalitate şi legile sau ordonanţele ori dispoziţiile din legi sau din ordonanţe ale căror efecte juridice continuă să se producă şi după ieşirea lor din vigoare”, Curtea urmează a se pronunţa asupra prevederilor art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 în varianta existentă la momentul sesizării şi asupra prevederilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969.
Autorii excepţiei de neconstituţionalitate susţin că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 15 alin. (2) referitor la retroactivitatea legii penale sau contravenţionale mai favorabile, art. 16 alin. (1) referitor la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, art. 21 alin. (3) referitor la dreptul părţilor la un proces echitabil, precum şi dispoziţiile art. 6 paragrafele 1 şi 3 lit. a) referitor la dreptul oricărui acuzat de a fi judecat în mod echitabil şi de a fi informat în mod amănunţit asupra naturii acuzaţiei şi art. 7 cu denumirea Nicio pedeapsă fără lege, ambele din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată următoarele:
1. În ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011, Curtea s-a pronunţat asupra unor critici similare prin Decizia nr. 134 din 7 martie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 220 din 17 aprilie 2013. Cu acel prilej, Curtea a constatat că, motivat de necesitatea instituirii unor măsuri de prevenire, control şi combatere a consumului de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, legiuitorul a înţeles să interzică orice operaţiune cu astfel de produse până la obţinerea autorizării de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.).
“Prin urmare, potrivit art. 9 din lege. dacă în urma evaluării se constată că produsul pentru care se solicită autorizarea este substitut, A.N.S.V.S.A. va comunica solicitantului refuzul de eliberare a autorizaţiei şi va notifica Ministerului Sănătăţii efectuarea demersurilor necesare pentru înscrierea substitutului în unul dintre tabelele din anexa la Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic ai plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare, şi, respectiv, la Legea nr. 134/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, A.N.S.V.S.A. ţine şi actualizează un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi; datele din registru făcându-se publice prin afişare pe pagina de internet a instituţiei.
Din interpretarea sistematică a dispoziţiilor Legii nr. 194/2011 rezultă că aceasta întruneşte exigenţele de claritate şi previzibilitate, întrucât conţinutul său este clar, inteligibil şi lipsit de generalizări excesive. Totodată, şi Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative impune aceste exigenţe. [...] legea criticată este suficient de clară stabilind în art. 3 alin. (3) şi (4) că la aprecierea rezonabilă a caracterului de produs susceptibil de a avea efecte psihoactive se pot lua în considerare, fără a se limita la acestea, lipsa ori insuficienţa elementelor pentru determinarea regimului juridic al produsului, caracteristicile produsului, în principal compoziţia, sau lipsa indicării acestora, consumul, ca destinaţie previzibilă a produsului, şi prezentarea produsului, etichetarea sa, orice avertizări sau instrucţiuni pentru utilizarea lui, precum şi orice altă indicaţie ori informaţie referitoare la acestea sau chiar lipsa lor.
Prin urmare, autorii excepţiei, deşi au comercializat substanţe al căror regim juridic, conţinut, caracteristici, compoziţie chimică nu le erau cunoscute, pornesc, în absenţa oricăror elemente certe, de la premisa că acestea nu puteau fi substitut în sensul art. 2 lit. a) din Legea nr. 194/2011. Acest raţionament contrazice tocmai faptele comise, pentru că, dacă nu se cunosc caracteristicile unui produs nu au cum să fie evidente beneficiile sau cel puţin raţiunile pentru care este pus în vânzare. Este adevărat că şi alcoolul, cafeaua, nicotină, ceaiul negru sau ciocolata pot fi apreciate ab initio ca fiind susceptibile de stimularea sau inhibarea sistemului nervos central al persoanei, având ca rezultat modificări ale funcţiilor şi proceselor psihice şi ale comportamentului ori crearea unei stări de dependenţă, fizică sau psihică, dar, fiecare în parte, au un regim juridic bine definit, care le-a scos din categoria substanţelor ce pot fi catalogate drept substitut în sensul Legii nr. 194/2011. [...]
În Hotărârea din 24 mai 2007, pronunţată în Cauza Dragotoniu şi Militaru-Pidhorni împotriva României, paragraful 35, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reamintit că însemnătatea noţiunii de previzibilitate depinde în mare măsură de contextul textului despre care este vorba, de domeniul pe care îl acoperă, precum şi de numărul şi calitatea destinatarilor săi (Hotărârea din 28 martie 1990, pronunţată în Cauza Groppera Radio AG şi alţii împotriva Elveţiei, paragraful 68). Previzibilitatea legii nu se opune ca persoana interesată să fie nevoită să recurgă la o bună consiliere pentru a evalua, la un nivel rezonabil în circumstanţele cauzei, consecinţele ce ar putea decurge dintr-o anumită acţiune (a se vedea, între altele, Hotărârea din 13 iulie 1995, pronunţată în Cauza Tolstoy Miloslavsky împotriva Regatului Unit, paragraful 37). Acest lucru se întâmplă de obicei cu profesioniştii, obişnuiţi să facă dovada unei mari prudenţe în exercitarea meseriei lor. De asemenea, se poate aştepta de la ei să acorde o atenţie deosebită evaluării riscurilor pe care le implică (a se vedea Hotărârea din 15 noiembrie 1996, pronunţată în Cauza Cantoni împotriva Franţei, paragraful 35).
Prin urmare, Legea nr. 194/2011 îndeplineşte atât condiţia accesibilităţii prin aceea că a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind adusă la cunoştinţa destinatarilor săi, cât şi condiţia previzibilităţii, nelăsând loc de arbitrariu ori echivoc.”
Deoarece până în prezent nu au intervenit elemente noi de natură să determine schimbarea acestei jurisprudenţe, considerentele şi soluţia deciziei mai sus precizate îşi păstrează, mutatis mutandis, valabilitatea şi în prezenta cauză.
2. În ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969, Curtea constată că, prin sesizarea formulată, autorii excepţiei critică prevederile referitoare la instituţia confiscării extinse, întrucât afectează prevederile constituţionale referitoare la egalitatea cetăţenilor în fata legii, cele referitoare la principiul aplicării legii penale mai favorabile, precum şi cele referitoare la norma consacrată de art. 7 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
Cu privire la critica referitoare la încălcarea prevederilor art. 7 cu denumirea Nicio pedeapsă fără lege din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, Curtea constată că acesta nu este incident în cauză, deoarece aşa cum a statuat în jurisprudenţa sa, măsura de siguranţă a confiscării nu este o pedeapsă în sensul atribuit de art. 53 din Codul penal din 1969, care instituie felurile pedepselor aplicabile persoanei fizice (a se vedea Decizia nr. 900 din 6 iulie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530 din 29 iulie 2010).
Cu privire la celelalte critici, Curtea constată că, potrivit art. 61 din Constituţie, Parlamentul, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării, adoptă măsurile de politică penală în acord cu atingerea interesului legitim urmărit. Drept urmare, în sistemul sancţiunilor de drept penal s-a impus necesitatea ca, alături de cadrul mijloacelor de constrângere cu caracter represiv, să se instituie şi un cadru complementar cu un caracter pur preventiv, respectiv cel al măsurilor de siguranţă. Acestea sunt destinate să preîntâmpine săvârşirea altor fapte penale prin înlăturarea stărilor de pericol care au provocat luarea lor. Măsurile de siguranţă, între care se regăseşte şi măsura confiscării extinse, au, în sfera categoriilor juridice, caracterul de sancţiuni de drept penal, deoarece pot fi dispuse numai faţă de persoanele care au săvârşit fapte penale. Totodată, incidenţa aplicării lor nu este determinată de existenţa răspunderii penale pentru fapta săvârşită, ci de existenţa stării de pericol relevată de acea faptă. Prin urmare, starea de pericol care constituie, în acord cu art. 111 din Codul penal din 1969, temei al luării măsurii de siguranţă, nu se confundă cu pericolul social al infracţiunii, deoarece aceasta priveşte persoana, făptuitorul sau anumite lucruri având legătură cu fapta săvârşită de el şi care constituie o ameninţare pentru viitor.
Curtea constată că sub incidenţa reglementării constituţionale consacrate de art. 15 alin. (2) referitor la retroactivitatea legii penale sau contravenţionale mai favorabile pot intra numai normele de drept penal material (substanţial) şi nicidecum cele de drept penal procedural care sunt de imediată aplicare. Dreptul penal cuprinde ansamblul normelor juridice prin care se stabilesc ce fapte constituie infracţiuni, sancţiunea ce urmează a fi adoptată (aplicată) în cazul săvârşirii infracţiunii, condiţiile în care statul poate trage la răspundere penală persoanele care săvârşesc infracţiuni, precum şi condiţiile în care urmează să fie executate pedepsele şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii unor fapte penale.
Prin lege penală se înţelege o normă de drept substanţial sau material cu un conţinut normativ propriu-zis, adică o normă care stabileşte conduite, fapte, acţiuni ale subiecţilor într-un raport juridic, în timp ce prin expresia referitoare la dreptul procesual ori procedural se exprimă categoria normelor juridice care cuprind în conţinutul lor proceduri, modalităţi sau mijloace prin care se aplică normele dreptului substanţial.
Prin Decizia nr. 1.470 din 8 noiembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 853 din 2 decembrie 2011, Curtea Constituţională, referindu-se la criteriile de delimitare ale normelor de drept penal de cele de procedură penală, a constatat că “aşezarea acestor norme în Codul penal sau în Codul de procedură penală nu constituie un criteriu pentru deosebirea lor.” Drept urmare, ceea ce prevalează în stabilirea acestui caracter constă în obiectul de reglementare, scopul şi rezultatul la care conduce norma pusă în discuţie. Astfel, dacă se ia în considerare criteriul obiectului de reglementare al normei, se constată că art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 este o normă referitoare la confiscarea specială, putând fi încadrată în categoria normelor de drept substanţial şi nu în categoria celor de procedură penală, deoarece în art. 2 din Codul penal din 1969 se arată că legea penală prevede şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii de infracţiuni. Or, măsura de siguranţă a confiscării extinse este una dintre acestea. Totodată, nu poate fi înlăturat nici criteriul rezultatului la care conduce norma cu privire la înlăturarea unei stări de pericol şi la preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.
În consecinţă, măsura de siguranţă a confiscării extinse este o normă de drept penal material.
Cât priveşte instituţia confiscării extinse care nu este altceva decât o varietate a măsurii de siguranţă a confiscării, Curtea constată că această instituţie a fost introdusă în legislaţia română prin Legea nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 din 19 aprilie 2012, lege care transpune în legislaţia naţională art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunea, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 68 din 15 martie 2005. De altfel, în Raportul Comisiei Europene Către Parlamentul European şi către Consiliul Uniunii Europene privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, dat publicităţii în luna iulie 2011, se recomandă ca în sfera luptei împotriva corupţiei ţara noastră să dovedească rezultate convingătoare în recuperarea produselor infracţiunii, urmând cele mai bune practici din alte state membre ale Uniunii Europene şi adoptând o nouă lege privind confiscarea extinsă.
Prin urmare, analiza Curţii Constituţionale va avea ca punct de plecare susţinerile autorilor excepţiei potrivit cărora dispoziţiile art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 afectează principiul aplicării legii penale mai favorabile şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii prin aceea că retroactivează, fiind aplicabile discriminator faptelor săvârşite sub imperiul legii vechi.
Astfel, Curtea constată că prin efectele sale confiscarea extinsă, aşa cum s-a arătat mai sus, deşi nu este condiţionată de răspunderea penală, presupune o legătură indisolubilă cu infracţiunea. Drept urmare, apare ca o cauză de înlăturare a unei stări de pericol şi de preîntâmpinare a săvârşirii unor alte fapte penale.
Analizând conţinutul întregii reglementări referitoare la confiscarea extinsă din Codul penal, Curtea constată că principiul legii penale mai favorabile este aplicabil inclusiv acestei instituţii.
În ceea ce priveşte principiul egalităţii în faţa legii a cetăţenilor, Curtea constată că este posibil ca un coautor să fie definitiv judecat sub imperiul legii vechi şi, pe cale de consecinţă, să nu se dispună luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse, pe când cu privire la celălalt coautor, care se află încă în faza procedurilor judiciare, să se dispună o astfel de măsură. Drept urmare, în măsura în care nu ar fi opozabilă legea penală mai favorabilă, acesta din urmă ar fi discriminat sub aspectul tratamentului juridic fără nicio justificare obiectivă şi rezonabilă faţă de primul.
Altfel spus, dispoziţiile referitoare la confiscarea extinsă sunt constituţionale în măsura în care se aplică numai faptelor săvârşite sub imperiul noii soluţii legislative care a intervenit de la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 63/2012, respectiv, 22 aprilie 2012.
În concluzie, Curtea constată că normele legale criticate sunt constituţionale în măsura în care nu împiedică aplicarea legii penale mai favorabile faptelor săvârşite sub imperiul legii vechi. Aceasta nu presupune însă că judecătorul de drept comun, în procesul de înfăptuire a justiţiei, nu este liber să facă analiza corespunzătoare, de la caz la caz, în situaţia în care urmează a da dezlegare unei pricini în care faptele au fost comise în formă continuată.
În sfârşit, Curtea mai constată că raţiuni similare de analiză ale unui text dedus controlului de constituţionalitate au fost avute în vedere şi cu prilejul pronunţării Deciziei nr. 1.092 din 18 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 31 ianuarie 2013, motiv pentru care soluţia şi considerentele acesteia sunt valabile mutatis mutandis şi în prezenta cauză.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
1. Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Ciprian Nicolae Iova şi Ovidiu Ionuţ Iova în Dosarul nr. 3.571/271/2013 al Judecătoriei Oradea - Secţia penală şi constată că prevederile art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 sunt constituţionale, în măsura în care permit aplicarea legii penale mai favorabile.
2. Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Ciprian Nicolae Iova, Ovidiu Ionuţ Iova, Martin Toma Călin Lucian, Lucian Heveşi şi Andrei Erimia în acelaşi dosar al aceleiaşi instanţe şi constată că dispoziţiile art. 2 lit. e) şi art. 16 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Judecătoriei Oradea - Secţia penală şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pronunţată în şedinţa din data de 11 februarie 2014.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
AUGUSTIN ZEGREAN
Magistrat-asistent,
Afrodita Laura Tutunaru
ACTE ALE ORGANELOR DE SPECIALITATE ALE ADMINISTRAŢIEI PUBLICE CENTRALE
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.515/2013 privind aprobarea introducerii noului însemn de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică îmbuteliate şi stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor
Văzând Referatul de aprobare al Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole nr. 498 din 31 martie 2014,
în baza prevederilor art. 1 alin. (2), art. 5 lit. a) şi b) şi art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, cu modificările ulterioare, şi ale art. 51-53 din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010, cu modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, emite prezentul ordin.
Art. I. - Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1.515/2013 privind aprobarea introducerii noului însemn de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică îmbuteliate şi stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlata sau a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 19 din 11 ianuarie 2014, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 4, alineatul (6) va avea următorul cuprins:
“(6) Noile însemne de certificare sunt puse la dispoziţia producătorilor până cel mai târziu la data de 15 aprilie 2014.”
2. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
“Art. 6. - (1) Până la data de 15 decembrie a fiecărui an, în baza declaraţiilor de recoltă şi de producţie, operatorii economici depun la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.PV cereri scrise privind necesarul estimativ de însemne de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică pentru anul următor.
(2) Vinurile cu denumire de origine controlată şi vinurile cu indicaţie geografică îmbuteliate după data de 1 mai 2014 se pun în consum numai după aplicarea noilor însemne de certificare a calităţii.
(3) Vinurile cu denumire de origine controlată şi vinurile cu indicaţie geografică îmbuteliate anterior datei de 1 mai 2014 se comercializează fără aplicarea în etichetare a noilor însemne de certificare a calităţii vinurilor până la epuizarea stocurilor existente la comercianţi.”
Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Viceprim-ministru, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dumitru Daniel Botănoiu,
secretar de stat
Bucureşti, 10 aprilie 2014.
Nr. 525.
MINISTERUL ECONOMIEI
DEPARTAMENTUL PENTRU ÎNTREPRINDERI MICI ŞI MIJLOCII, MEDIUL DE AFACERI ŞI TURISM
pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism
În baza Referatului nr. 74 din 28 ianuarie 2014 al Direcţiei generale control şi autorizare în turism din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism privind justificarea emiterii ordinului pentru modificarea Ordinului ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism,
având în vedere obligaţia agenţiilor de turism de a oferi garanţii acoperitoare pentru asigurarea rambursării preţului şi repatrierea consumatorilor în caz de insolvabilitate, instituită de Directiva 90/314/CEE a Consiliului din 13 iunie 1990 privind pachetele de servicii pentru călătorii, vacanţe şi circuite şi transpusă de Ordonanţa Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, republicată,
ţinând seama de necesitatea îmbunătăţirii cadrului legal de reglementare a activităţii de comercializare a pachetelor de servicii turistice prin intermediul agenţiilor de turism, precum şi de necesitatea eficientizării sistemului de protecţie a turiştilor în caz de insolvabilitate sau faliment al agenţiei de turism prin: eliminarea posibilităţii încheierii de către societăţile de asigurare a contractelor de asigurare cu clauză de franşiză; impunerea condiţiei privind plata integrală şi anticipată a primei de asigurare şi impunerea ca asigurarea de insolvabilitate a agenţiei de turism turoperatoare să acopere şi turistul care a contractat pachetele de servicii turistice vândute de touroperator printr-o agenţie detailistă, fiind necesar a se reglementa expres faptul că beneficiarul poliţei de asigurare este turistul indiferent dacă acesta a achiziţionat pachetul de servicii turistice de la agenţia de turism touroperatoare sau de la agenţia de turism detailistă,
având totodată în vedere necesitatea reverificării condiţiei privind deţinerea unei poliţe de asigurare valabile de către toate agenţiile de turism, în acelaşi scop ai protecţiei turiştilor,
în temeiul art. 15 alin. (31) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 9 alin, (5) din Hotărârea Guvernului nr. 430/2013 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, cu modificările ulterioare,
ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism emite următorul ordin:
Art. I. - Ordinul ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 433 din 2 august 2001, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
“(4) Se interzice încheierea poliţei de asigurare cu clauză de franşiză.”
2. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“Art. 3. - În contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agenţiile de turism şi turişti, indiferent de modul de prezentare a acestuia - catalog, pliant sau alt înscris, este obligatoriu să se consemneze faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea ori falimentul agenţiei de turism de la care achiziţionează pachetul de servicii turistice, iar în cazul în care pachetul este contractat printr-o agenţie de turism detailistă să se consemneze că turistul este asigurat şi pentru insolvabilitatea sau falimentul agenţiei de turism touroperatoare în contul căreia este vândut pachetul de servicii turistice, precum şi condiţiile şi termenele în care turistul poate solicita plata despăgubirilor.”
3. Anexa nr. 1 se modifică şl se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
4. În anexa la poliţa de asigurare “Condiţii de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turişti în cazul Insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism”, punctele 7,7.1,7.2 şi 10.8 se abrogă.
5. În anexa la poliţa de asigurare, punctul 1.3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“1.3. Beneficiarul - turistul, indiferent dacă acesta a achiziţionat serviciul/pachetul de servicii turistice de la agenţia de turism touroperatoare sau a achiziţionat serviciul/pachetul de servicii de la agenţia de turism detailistă care a vândut pachetul de servicii în contul agenţiei touroperatoare sau persoana care achiziţionează serviciul/pachetul de servicii pentru turist.”
6. În anexa la poliţa de asigurare, punctul 8.1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“8.1. Asiguratul are obligaţia de a plăti anticipat şi integral prima de asigurare.”
7. În tot cuprinsul ordinului, sintagma “Ministerul Turismului” se înlocuieşte cu sintagma “Autoritatea Naţionala pentru Turism”, iar sintagma “Comisia de Supraveghere a Asigurărilor” se înlocuieşte cu sintagma “Autoritatea de Supraveghere Financiară”.
Art. II. - (1) Poliţele de asigurare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin sunt valabile pe întreaga perioadă de asigurare pentru care au fost încheiate, înscrisă în cuprinsul acestora.
(2) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, agenţiile de turism sunt obligate să transmită Autorităţii Naţionale pentru Turism copia poliţei valabile de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism.
(3) Nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (2) se sancţionează conform art. 14 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. III. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism,
George Constantin Brezoi,
secretar de stat
Bucureşti, 1 aprilie 2014.
Nr. 562.
ANEXĂ
(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 235/2001)
POLIŢA DE ASIGURARE privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism |
||||
Asiguratul |
Denumirea |
|||
Registrul comerţului |
||||
Licenţa de turism |
Nr. |
Data |
||
Sediul principal |
||||
Telefon |
||||
Fax |
||||
|
||||
Agenţia de turism |
||||
Asigurătorul |
Denumirea |
|||
Sediul |
||||
Telefon |
||||
Fax |
||||
|
||||
Beneficiarii |
Turiştii, conform condiţiilor de asigurare (în temeiul contractelor de comercializare a pachetelor de servicii turistice) |
|||
Suma asigurată |
Conform art. 2 din Ordinul ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism |
|||
Prima de asigurare |
|
|||
Cota de primă |
|
|||
Perioada de asigurare |
De la |
La |
||
La prezenta se anexează condiţiile de asigurare prevăzute în anexa care face parte integrantă din poliţă. |
||||
Prezenta poliţă a fost eliberată în 3 (trei) exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte şi un exemplar pentru Autoritatea Naţională pentru Turism. |
||||
Am primit un exemplar original al poliţei şi anexa. |
||||
Asigurător,………………………. |
Asigurat,………………………. |
|||
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014
În baza Memorandumului intern nr. H5-17/2014 al Unităţii carieră şi dezvoltare profesională,
în conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor externe emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, orice alte dispoziţii contrare se abrogă.
Art. 3. - Departamentul resurse umane va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul afacerilor externe,
Titus Corlăţean
Bucureşti, 17 martie 2014.
Nr. 801.
ANEXĂ
REGULAMENT
privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României stabileşte cerinţele, precum şi condiţiile de organizare/desfăşurare a concursului de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României în anul 2014.
Art. 2. - Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, denumit în continuare CDCR, se face prin concurs în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcţii şi a numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate.
Art. 3. - (1) La concursul organizat pentru admiterea în CDCR în anul 2014 poate participa orice persoană care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;
b) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare;
c) a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din tară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale;
d) cunoaşte două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate;
f) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
g) nu este incompatibil cu dobândirea calităţii de membru al CDCR.
(2) Concursul pentru admiterea în CDCR în anul 2014 se organizează pentru ocuparea a 30 de posturi diplomatice după cum urmează:
a) 15 posturi diplomatice de ataşat;
b) 15 posturi diplomatice de grade superioare celui de ataşat.
(3) Pentru participarea la concurs şi încadrarea pe posturile diplomatice prevăzute la alin. (2) lit. b) este necesară o vechime de minimum 2 ani pe posturi cu studii superioare în domenii de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe.
(4) Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe prevăzute la alin. (3) sunt:
a) activitate desfăşurată în cadrul organelor administraţiei centrale sau locale;
b) activitate desfăşurată în cadrul organismelor şi al organizaţiilor internaţionale (de exemplu, Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite, Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare etc.);
c) cercetare şi activitate didactică de nivel superior în ştiinţe sociale sau umaniste (ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe politice, filologie şi comunicare publică, istorie, sociologie).
(5) Candidaţii optează, la înscriere, numai pentru unul din tipurile de posturi prevăzute la alin. (2).
(6) Candidaţii declaraţi admişi pentru posturile prevăzute la alin. (2) lit. a) vor primi gradul diplomatic de ataşat, iar candidaţii declaraţi admişi pentru posturile prevăzute la alin. (2) lit. b) vor primi gradul diplomatic în condiţiile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare.
Art. 4. - Interdicţiile şi incompatibilităţile cu calitatea de membru CDCR sunt cele prevăzute de Legea nr. 269/2003, cu modificările ulterioare, precum şi cele prevăzute în legislaţia generală.
Art. 5. - Dobândirea calităţii de membru al CDCR este condiţionată de existenţa avizului pozitiv pentru accesul la informaţii clasificate, eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), de declararea ca “apt” după testele medicale şi psihologice şi de acceptarea postului oferit în Centrala sau Serviciul Exterior din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Art. 6. - (1) Admiterea în CDCR constă în:
a) etapa depunerii dosarelor;
b) probele de concurs: testul-grilă şi proba scrisă;
c) etapa evaluării finale;
d) etapa testării medicale şi psihologice;
e) etapa avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate.
(2) După fiecare probă/etapă, fiecare candidat va primi calificativul “admis” sau “respins”, pe baza evaluării punctajelor acordate la probele prevăzute la alin. (1). Se pot prezenta la următoarea probă/etapă a concursului numai candidaţii declaraţi admişi la proba/etapa precedentă.
Art. 7. - Organizarea concursului de admitere în CDCR, procedurile şi bibliografia de concurs se aprobă de către ministrul afacerilor externe.
CAPITOLUL II
Organizarea concursului
SECŢIUNEA 1
Publicitatea concursului
Art. 8. - (1) Informaţiile privind organizarea concursului, prezentul regulament şi bibliografia de concurs se publică pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) cu cel puţin 25 de zile lucrătoare înainte de data-limită de depunere a dosarelor de concurs. Organizarea concursului se aduce la cunoştinţă celor interesaţi şi prin publicarea într-un ziar de circulaţie naţională.
(2) Toate informaţiile referitoare la desfăşurarea concursului, pe tot parcursul acestuia, se publică pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) şi la avizierul Ministerului Afacerilor Externe, cu respectarea termenelor prevăzute de prezentul regulament.
SECŢIUNEA a 2-a
Comisiile de concurs
Art. 9. - (1)în vederea organizării şi desfăşurării concursului de admitere în CDCR se constituie, prin ordin al ministrului afacerilor externe, comisia de verificare a dosarelor, comisia de evaluare a testului-grilă şi a probei scrise, comisia de elaborare a subiectelor şi evaluare finală şi comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR.
(2) Prin ordinul prevăzut la alin. (1) se vor stabili componenţa comisiilor, atribuţiile membrilor acestora, precum şi situaţiile de incompatibilitate şi de conflict de interese ale membrilor comisiilor.
(3) O persoană poate face parte numai dintr-o singură comisie.
(4) Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1), înainte de exercitarea acestei calităţi, vor da o declaraţie despre luarea la cunoştinţă a situaţiilor de incompatibilitate sau de conflict de interese prevăzute în ordinul ministrului.
SECŢIUNEA a 3-a
Înscrierea fi dosarul de concurs
Art. 10. -. (1) Candidaţii au la dispoziţie 20 de zile lucrătoare pentru înscriere, conform anunţului de organizare a concursului.
(2) Depunerea dosarelor de concurs se face la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din Bucureşti, aleea Alexandru nr. 31 (Registratura MAE), după un program anunţat pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
(3) înscrierea se poate face personal de către fiecare candidat, pe baza cărţii de identitate, prezentate la momentul înscrierii. În cazul imposibilităţii prezentării la înscriere, candidaţii pot împuternici o altă persoană prin procură notarială.
Art. 11. -(1) Pentru înscriere, candidaţii vor prezenta un dosar de concurs ce conţine următoarele documente personale: a) copie a actului de identitate; b) copie legalizată a certificatului de naştere;
c) copie legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
d) copie legalizată a diplomei de licenţă sau a atestatului de recunoaştere sau echivalare a acesteia emis de Ministerul Educaţiei Naţionale şi a foii matricole a anilor de studii;
e) certificatul de cazier judiciar valabil la momentul depunerii dosarului de concurs;
f) cerere-tip (se obţine de pe pagina de internet www.mae.ro) în care fiecare candidat va preciza şi limbile străine care vor fi testate în timpul concursului (din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză), precum şi unul din tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2) pentru care optează în cadrul concursului;
g) curriculum vitae tehnoredactat (modelul se obţine de pe pagina de internet www.mae.ro);
h) certificat/adeverinţă medicală din care să rezulte faptul că este apt pentru prestarea muncii;
i) copii ale altor diplome şi certificate care atestă pregătirea candidaţilor (dacă este cazul);
j) două recomandări privind profilul profesional şi comportamental din partea unor persoane care cunosc în mod nemijlocit activitatea profesională a candidatului sau performanţele sale în cadrul unei instituţii de învăţământ absolvite de acesta;
k) două fotografii (mărime 3,5 cm/4,5 cm);
l) în cazul opţiunii pentru tipul de post prevăzut la art. 3 alin. (2) lit. b), candidaţii vor depune documente care să ateste vechimea în domeniile de activitate prevăzute la art. 3 alin. (4), de minimum 2 ani.
(2) După depunere, dosarul de concurs nu mai poate fi completat.
Art. 12. - (1) După terminarea înscrierilor, Comisia de verificare a dosarelor va analiza respectarea condiţiilor de participare la concurs în maximum 15 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de înscriere, iar listele candidaţilor eligibili, respectiv neeligibili, pentru concursul de admitere în CDCR vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
(2) Persoanele care au depus dosare pentru concurs pot face, în termen de 3 zile lucrătoare de la data publicării listei candidaţilor eligibili, respectiv neeligibili pentru concursul de admitere în CDCR, obiecţiuni cu privire la eventualele erori materiale din liste cu privire la propria persoană.
(3) Comisia de verificare a dosarelor are la dispoziţie maximum 5 zile lucrătoare pentru verificarea obiecţiunilor, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
CAPITOLUL III
Desfăşurarea concursului
SECŢIUNEA 1
Testul-grilă
Art. 13. - (1) Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării testului-grilă vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte de data susţinerii acestuia.
(2) Testul-grilă va fi susţinut în limba română, va evalua cultura generală şi aptitudinile candidaţilor şi va fi unic pentru toate tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2).
Art. 14 - Timpul destinat răspunsurilor este de maximum 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi va fi anunţat la începutul testului-grilă.
Art. 15. - (1) Repartizarea candidaţilor în sălile de concurs se va face conform listelor întocmite pentru fiecare sală, în ordine alfabetică, şi pe baza actului de identitate. După verificarea identităţii, fiecare candidat va păstra, la vedere, actul de identitate, până la predarea rezolvării testului-grilă.
(2) Accesul candidaţilor în sălile de concurs este posibil până la ora anunţată, dar nu mai târziu de deschiderea subiectelor de concurs.
(3) Candidaţii care nu se vor afla în sală în momentul deschiderii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine testul-grilă.
(4) Candidaţilor le este interzis accesul în sălile de concurs cu telefoane mobile sau cu orice alte mijloace de comunicare/informare/consultare. În timpul participării la testul-grilă este interzisă folosirea oricăror surse de comunicare/ informare/consultare care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor.
(5) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (4) se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
(6) Din momentul deschiderii subiectelor de concurs, nici un candidat nu mai poate intra în sala de concurs şi nici un candidat nu poate părăsi sala decât după predarea, sub semnătură, a rezolvării testului-grilă.
(7) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (6) se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
(8) în fiecare sală va fi desemnat cel puţin un responsabil de sală, care va coordona desfăşurarea testului-grilă în respectiva sală, şi mai mulţi supraveghetori în funcţie de mărimea sălii de concurs.
(9) în elaborarea testului-grilă, candidaţii vor utiliza numai coli de hârtie ştampilate de către MAE şi pixuri puse la dispoziţie de persoanele desemnate pentru organizarea concursului. La cerere se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie şi pixuri.
(10) La expirarea timpului prevăzut la art. 14, candidaţii predau lucrările de concurs şi subiectele sub semnătură, în faza de elaborare a răspunsurilor în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit la art. 14. Ultimii 4 candidaţi din fiecare sală rămân în sală până la predarea ultimei lucrări,
(11) La predarea lucrărilor de către candidaţi, în prezenţa acestora, persoanele delegate pentru supravegherea desfăşurării testului-grilă verifică lucrările, le sigilează prin aplicarea unui autocolant pe colţul îndoit al foii unde este înscris numele, notează numărul de pagini scrise, iar fiecare candidat are obligaţia să semneze pentru conformitate pe un proces-verbal.
(12) Dacă examinarea se face în mai multe săli, se va întocmi câte un proces-verbal pentru lucrările din fiecare sală.
(13) În procesul-verbal prevăzut la alin. (11) vor fi consemnate de către responsabilul de sală şi informaţii cu privire la numărul total de candidaţi prevăzut pentru acea sală, numărul de candidaţi prezenţi, numărul şi numele candidaţilor absenţi, numărul lucrărilor care vor fi predate Comisiei de evaluare a testului-grilă şi a probei scrise, precum şi, după caz, descrierea situaţiilor prevăzute la alin. (5) şi (7). Procesul-verbal va fi semnat de către toate persoanele care au fost desemnate pentru supraveghere în respectiva sală.
Art. 16. - Punctajul testului-grilă va fi anunţat candidaţilor odată cu comunicarea subiectelor.
Art. 17. - (1) Pentru a fi declaraţi admişi pentru proba scrisă, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 75% din punctajul maxim al testului-grilă.
(2) Rezultatul testului-grilă va fi publicat pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data susţinerii testului-grilă.
Art. 18 - (1) Candidaţii pot depune contestaţie la MAE în termen de 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor la testul-grilă.
(2) Contestaţiile se soluţionează în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (1) de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
SECŢIUNEA a 2-a
Proba scrisă
Art. 19. - (1) Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării probei scrise vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte de data susţinerii acesteia.
(2) Proba scrisă va fi susţinută atât în limba română, cât şi în cele două limbi străine declarate la înscriere.
(3) Subiectele pentru proba scrisă vor fi diferite în funcţie de tipurile de posturi prevăzute la art. 3 alin. (2).
Art. 20. - Timpul destinat pentru elaborarea lucrării scrise este de maximum 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi va fi anunţat la începutul probei scrise.
Art. 21. - Desfăşurarea probei scrise se va face conform procedurii prevăzute la art. 15.
Art. 22. - Lucrarea scrisă se notează de la O la 10 puncte.
Art. 23. - (1) Pentru a fi declaraţi admişi pentru interviu, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 7,50 şi să obţină, la fiecare subiect, minimum jumătate din baremul aferent acestuia.
(2) Rezultatul probei scrise va fi publicat pe pagina de intemetwww.mae.ro şi la avizierul MAE, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.
Art. 24. - (1) Candidaţii pot depune contestaţie la MAE în termen de 3 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor la proba scrisă.
(2) Contestaţiile se soluţionează în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de depunere de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului de admitere în CDCR, iar rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termenul menţionat.
SECŢIUNEA a 3-a
Evaluarea finală
Art. 25. - (1) Evaluarea finală va avea loc sub forma unui interviu.
(2) Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor, data şi locul desfăşurării evaluării finale vor fi publicate pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lui.
(3) În cadrul evaluării finale vor fi analizate, în principal, cunoştinţele teoretice din domeniul relaţiilor internaţionale, cunoştinţele şi abilităţile în utilizarea limbii engleze sau franceze ca urmare a opţiunii exprimate de candidaţi conform art. 11 alin. (1) lit. f), capacitatea de contextualizare, analiză şi sinteză, abilităţile de comunicare şi relaţionare.
Art. 26. - (1) în urma evaluării finale, fiecare candidat va primi calificativul “admis” sau “respins” în cadrul concursului de admitere în CDCR.
(2) Listele finale ale candidaţilor admişi şi respinşi în cadrul concursului de admitere în CDCR vor fi aprobate de ministrul afacerilor externe.
(3) Lista candidaţilor care au primit calificativul “admis” în cadrul concursului de admitere în CDCR va fi publicată pe
pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la finalizarea interviului.
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 27. - (1) Candidaţii declaraţi admişi în cadrul concursului de admitere în CDCR vor fi supuşi unor testări medicale şi psihologice la centrul de medicină care deserveşte MAE, la o dată anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lor.
(2) Persoanelor declarate “apte” ca urmare a testărilor medicale şi psihologice li se vor aplica dispoziţiile art. 28.
(3) Persoanele declarate “inapte” în urma testelor medicale şi psihologice, precum şi cele care nu se vor prezenta la datele anunţate pentru testările medicale şi psihologice nu pot dobândi calitatea de membru al CDCR.
Art. 28. - (1) Pentru persoanele declarate “apte” ca urmare a testărilor medicale şi psihologice se va solicita avizul ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate.
(2) în vederea realizării solicitării către ORNISS, persoanele prevăzute la alin, (1) vor completa formularele prevăzute, la o dată anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile înaintea completării lor.
(3) Persoanelor care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate li se vor aplica dispoziţiile art. 29.
(4) Persoanele care vor primi avizul negativ al ORNISS pentru accesul al informaţii clasificate, precum şi cele care nu se vor prezenta la datele anunţate pentru completarea formularelor necesare solicitării avizului ORNISS pentru accesul al informaţii clasificate nu pot dobândi calitatea de membru al CDCR.
Art. 29. - (1) Persoanele care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate au obligaţia de a se prezenta la MAE pentru preluarea postului oferit, încadrat cu funcţie diplomatică sau consulară, în Centrala ori Serviciul Exterior din cadrul MAE.
(2) Persoanele care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate se vor prezenta în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data anunţării de către MAE a primirii avizului pozitiv al ORNISS pentru a fi informate cu plivire la post conform condiţiilor prevăzute de lege.
(3) Data începerii activităţii la MAE prin preluarea postului oferit va fi anunţată de MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înainte.
(4) Vor dobândi calitatea de membru al CDCR numai candidaţii admişi în cadrul concursului de admitere în CDCR care se prezintă la MAE la data anunţată ca fiind cea de începere a activităţii şi care acceptă postul oferit.
Art. 30. - În cazul în care, din motive neprevăzute ce ţin de activitatea MAE, nu se pot respecta, în mod obiectiv, termenele prevăzute în prezentul regulament, concursul poate fi amânat pentru o perioadă corespunzătoare. În acest caz, amânarea şi condiţiile de reluare se publică pe pagina de internet www.mae.ro şi la avizierul MAE.
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
privind publicarea Programului de cooperare pe anul 2014, încheiat prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi la Chişinău la 9 aprilie 2014, în baza articolului 1 paragraful 2 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţa tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010
În baza art. 29 alin. (7) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
în temeiul art. 5 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 8/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul afacerilor externe emite prezentul ordin.
Articol unic. - Se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, Programul de cooperare pe anul 2014, încheiat prin schimb de scrisori, semnate la Bucureşti şi la Chişinău la 9 aprilie 2014, în baza articolului 1 paragraful 2 al Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010, ratificat prin Legea nr. 12/2011.
Ministrul afacerilor externe,
Titus Corlăţean
Bucureşti, 10 aprilie 2014.
Nr. 913.
ROMÂNIA
Ministerul Afacerilor Externe Ministru
Nn H2-1/1556
Bucureşti, 9 aprilie 2014
Stimată doamnă ministru,
Am onoarea să mă refer la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord) şi la al doilea Protocol Adiţional la Acord, semnat la Bucureşti la 10 august 2011 şi la Chişinău la 16 august 2011 şi la scrisoarea Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti nr. 498/02Î/2536 din 2 decembrie 2013 şi, având în vedere prevederile articolului 1 paragraful 2 din Acord, vă propun ca prezenta scrisoare, cu anexa sa reprezentând lista proiectelor concrete care vor fi finanţate de România în limita valorii estimative maxime prevăzute în aceeaşi anexă, să fie considerat program de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pe anul 2014 pentru implementarea Acordului.
Dacă această propunere este acceptabilă Guvernului Republicii Moldova, această scrisoare împreună cu scrisoarea dvs. de răspuns în numele Guvernului Republicii Moldova vor constitui un Program de cooperare pe anul 2014, în sensul articolului 1 paragraful 2 al Acordului, care conţine în anexă proiectele concrete de cooperare, în limita unei contribuţii maxime prevăzute în aceeaşi anexă.
Programul de cooperare va intra în vigoare şi se va aplica de la data scrisorii dvs. de răspuns.
Vă rog să primiţi, doamnă ministru, asigurarea deosebitei mele consideraţii.
Titus Corlăţean
Doamnei Natalia Gherman,
ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE AL REPUBLICII MOLDOVA
Nr. DI-04/2/5237
Chişinău, 9 aprilie 2014
Excelenţă,
Am onoarea să mă refer la scrisoarea dvs. din 9 aprilie 2014 cu următorul conţinut: “Am onoarea să mă refer la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010 (Acord) şi la al doilea Protocol Adiţional la Acord, semnat la Bucureşti la 10 august 2011 şi la Chişinău la 16 august 2011 şi la scrisoarea Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti nr. 498/021/2536 din 2 decembrie 2013 şi, având în vedere prevederile articolului 1 paragraful 2 din Acord, vă propun ca prezenta scrisoare, cu anexa sa reprezentând lista proiectelor concrete care vor fi finanţate de România în limita valorii estimative maxime prevăzute în aceeaşi anexă, să fie considerat program de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pe anul 2014 pentru implementarea Acordului.
Dacă această propunere este acceptabilă Guvernului Republicii Moldova, această scrisoare împreună cu scrisoarea dvs. de răspuns în numele Guvernului Republicii Moldova vor constitui un Program de cooperare pe anul 2014, în sensul articolului 1 paragraful 2 al Acordului, care conţine în anexă proiectele concrete de cooperare, în limita unei contribuţii maxime prevăzute în aceeaşi anexă.
Programul de cooperare va intra în vigoare şi se va aplica de la data scrisorii dvs. de răspuns.” Am onoarea să vă confirm prin prezenta scrisoare că această propunere este acceptabilă Guvernului Republicii Moldova şi că scrisoarea dvs. Împreună cu această scrisoare de răspuns constituie un Program de cooperare pe anul 2014, în sensul articolului 1 paragraful 2 al Acordului, care conţine în anexă proiectele concrete de cooperare, în limita unei contribuţii maxime prevăzute în aceeaşi anexă, care va intra în vigoare şi se va aplica de la data acestei scrisori de răspuns.
Vă rog să primiţi, domnule ministru, asigurarea deosebitei mele consideraţii.
Natalia Gherman
Domnului Titus Corlăţean,
ministrul afacerilor externe al României
ANEXĂ
Lista de proiecte pentru instituţii preşcolare |
||||||
Raionul |
Nr. crt. |
Primăria |
Localitatea |
Instituţia preşcolară (succinta descriere a lucrărilor) |
Suma alocată |
|
|
|
|
|
|
mii lei |
euro (curs 18,5) |
1 |
|
|
|
Raionul Anenii Noi |
|
|
Arienii Noi |
1 |
Calfa |
Calfa |
Schimbare acoperiş - Grădiniţa de copii din satul Calfa |
313 |
16,919 |
|
2 |
Chetrosu |
Chetrosu |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Chetrosu |
440 |
23,784 |
|
3 |
|
Todireşti |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Todireşti |
467 |
25,243 |
|
4 |
Cobusca Veche |
Cobusca Veche |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Cobusca Veche |
425 |
22,973 |
|
5 |
Delacău |
Delacău |
Schimbarea geamurilor la Grădiniţa de copii din satul Delacău |
320 |
17,297 |
|
6 |
Gura Bîcului |
Gura Bîcului |
Modernizare teren joaca la Grădiniţa de copii din satul Gura Bîcului |
476 |
25,730 |
|
7 |
Maximovca |
Maximovca |
Reparaţii la grădiniţa de copii din satul Maximovca |
1000 |
54,054 |
|
8 |
Puhăceni |
Puhăceni |
Reparaţii la grădiniţa de copii din satul Puhăceni |
627 |
33,892 |
|
9 |
Roşcani |
Roşcani |
Reparaţia şi termoizolarea faţadei la grădiniţa de copii din satul Roşcani |
422 |
22,811 |
|
10 |
Speie |
Speia |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Speia |
525 |
28,378 |
|
11 |
Şerpeni |
Şerpeni |
Reparaţii capitale la Grădiniţa de copii din satul Şerpeni |
630 |
34,054 |
|
12 |
Teliţa |
Teliţa |
Reparaţii capitale - grădiniţa de copii din satul Teliţa |
225 |
12,162 |
|
13 |
Cobusca Nouă |
Cobusca Nouă |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Cobusca Nouă |
340 |
18,378 |
|
14 |
Botnăreşti |
Botnăreşti |
Reparaţii capitale - grădiniţa de copii din Botnăreşti. |
200 |
10,811 |
|
15 |
Chirca |
Chirca |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din Chirca |
300 |
16,216 |
|
16 |
Geamăna |
Geamăna |
Reparaţia capitală a acoperişului grădiniţei de copii din Geamăna. |
2000 |
108,108 |
|
17 |
Hîrboveţ |
Hîrboveţ |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din Hîrboveţ |
380 |
20,541 |
|
18 |
Anenii Noi |
Anenii Noi |
Grădiniţa de copii nr. 3 din oraşul Anenii Noi: Anexă la clădire pentru sala de sport. |
500 |
27,027 |
|
19 |
|
Anenii Noi |
Modernizare teren joaca la Grădiniţa de copii nr. 4 din oraşul Anenii Noi. |
300 |
16,216 |
|
20 |
Vamiţa |
Vamiţa |
Reparaţia capitală a acoperişului grădiniţei de copii din Vamiţa. |
200 |
10,811 |
|
|
|
|
Total Raion |
10090 |
545,405 |
2 |
|
|
|
Raionul Basarabeasca |
|
0 |
Basarabeasca |
1 |
Abaclia |
Abaclia |
Termoizolarea clădirii Grădiniţei de copii din satul Abaclia |
600 |
32,432 |
|
2 |
Sadaclia |
Sadaclia |
Reparaţii la Grădiniţa de copii Nr. 1 din satul Sadaclia |
600 |
32,432 |
|
3 |
Basarabeasca |
Basarabeasca |
Termoizolarea faţadei, grădiniţa de copii nr. 4 din oraşul Basarabeasca |
200 |
10,811 |
|
4 |
|
Basarabeasca |
Modernizare teren joaca, grădiniţă de copii nr. 3 din oraşul Basarabeasca |
150 |
8,108 |
|
5 |
|
Basarabeasca |
Dotarea cu utilaj tehnic, grădiniţa de copii nr. 2 din oraşul Basarabeasca |
50 |
2,703 |
|
6 |
Băşcălia |
Băşcălia |
Dotarea şi modernizare - Grădiniţa de copii “Izvoraş” din Băşcălia |
300 |
16,216 |
|
7 |
|
|
Dotare cu echipament necesar pentru Grădiniţa de copii din satul Băşcălia |
100 |
5,405 |
|
8 |
Carabetovca |
Carabetovca |
Reparaţii şi dotări - Grădiniţa de copii “Fulguşor” din Carabetovca |
450 |
24,324 |
|
9 |
Iordanovca |
Iordanovca |
Reparaţii şi dotări - Grădiniţa-creşă din Iordanovca |
300 |
16,216 |
|
10 |
|
|
Modernizare teren joaca şi dotare pentru Grădiniţa de copii din satul Iordanovca |
100 |
5,405 |
|
11 |
Iserlia |
Iserlia |
Reparaţia şi dotarea cantinei Grădiniţei de copii din satul iserlia |
50 |
2,703 |
|
12 |
|
|
Reparaţii şi dotări - Grădiniţa de copii “Solnîşco” din Iserlia. |
300 |
16,216 |
|
|
|
|
Total Raion |
3200 |
172,973 |
3 |
|
|
|
Raionul Briceni |
|
|
Briceni |
1 |
Halahora |
Halahora |
Reparaţia acoperişului blocul de alimentaţie a grădiniţei de copii. s. Halahora |
250 |
13,514 |
|
2 |
Medveja |
Medveja |
Teren dejoacă a grădiniţei de copii, s. Medveja |
250 |
13,514 |
|
3 |
Pererîta |
Pererîta |
Reparaţia sălii de sport şi dotarea cu echipament a grădiniţei de copii, s. Pererîta |
400 |
21,622 |
|
4 |
Teţcani |
Teţcani |
Teren dejoacă şi inventar sportiv la grădiniţa de copii, s. Teţcani |
400 |
21,622 |
|
5 |
Bulboaca |
Bulboaca |
Teren dejoacă, echipament sportiv, mobilier la grădiniţa de copii, s. Bulboaca |
300 |
16,216 |
|
6 |
Balasineşti |
Balasineşti |
Bucătărie, 2 blocuri sanitare ajustate la grădiniţa de copii, s. Balasineşti |
400 |
21,622 |
|
7 |
Cotiujeni |
Cotiujeni |
Reparaţia capitală în interiorul grădiniţei de copii, spălătorie, sala de sport, s. Cotiujeni |
400 |
21,622 |
|
8 |
Grimăncâuţi |
Grimăncâuţi |
Reparaţia capitală interioară la grădiniţa de copii, s. Grimâncăuţi |
500 |
27,027 |
|
9 |
Trebisăuţi |
Trebisăuţi |
Termoizolare şi modernizare la grădiniţa de copii, s. Trebisăuţi |
450 |
24,324 |
|
10 |
Tabani |
Tabani |
Construcţia porţii şi gardului şi modernizare la grădiniţa de copii, s. Tabani |
400 |
21,622 |
|
11 |
Coteala |
Coteala |
Reparaţii şi modernizări la grădiniţa de copii, s. Coteala |
400 |
21,622 |
|
12 |
Beleavinţi |
Beleavinţi |
Reparaţii şi modernizări, s. Beleavinţi |
400 |
21,622 |
|
13 |
Criva |
Criva |
Reparaţia interioară a clădirii nr. 2, modernizare a grădiniţei de copii, s. Criva |
400 |
21,622 |
|
14 |
Lipcani |
Lipcani |
Teren de joacă şi inventar sportiv pentru grădiniţa de copii, or. Lipcani |
250 |
13,514 |
|
15 |
Mărciufi |
Mărcăuţi |
Construcţia blocului sanitar şi a gardului pentru grădiniţa de copii, s. Mărcăuţi |
150 |
8,108 |
|
16 |
Bogdăneşti |
Bogdăneşti |
Grădiniţa de copii din Bogdăneşti: Dotarea cu mobilier pentru dormitoare şi bucătărie. |
200 |
10,811 |
|
17 |
Briceni |
Briceni |
Grădiniţa de copii nr. 1 din oraşul Briceni: modernizare şi dotare. |
525 |
28,378 |
|
18 |
|
Briceni |
Grădiniţa de copii nr. 2 din oraşul Briceni: modernizare. |
580 |
31,351 |
|
19 |
|
Briceni |
Grădiniţa de copii nr. 3 din oraşul Briceni: modernizare şi dotare. |
525 |
28,378 |
|
20 |
Colicăuţi |
Colicăuţi |
Grădiniţa de copii din Colicăuţi: Schimbarea acoperişului. |
330 |
17,838 |
|
21 |
Corjeuţi |
Corjeuţi |
Grădiniţa de copii din Corjeuţi: Canalizare; Bloc sanitar. |
380 |
20,541 |
|
22 |
Drepcăuţi |
Drepcăuţi |
Grădiniţa de copii din Drepcăuţi: Reparaţia a 2 pavilioane; Reparaţia gardului. |
360 |
19,459 |
|
23 |
Hlina |
Hlina |
Grădiniţa de copii din Hlina: Schimbarea acoperişului; Construcţia pavilionului. |
300 |
16,216 |
|
24 |
Mihăileni |
Mihăileni |
Grădiniţa de copii din Mihăileni: Reparaţie capitală şi dotare cu mobilier. |
200 |
10,811 |
|
25 |
Slobozia-Şirăuţi |
Slobozia-Şirăuţi |
Grădiniţa de copii din Slobozia-Şirăuţi: Sistemul de încălzire. |
300 |
16,216 |
|
26 |
Şirâuţi |
Şirâuţi |
Grădiniţa de copii din Şirâuţi: Schimbarea ferestrelor, Sistemul de canalizare. |
300 |
16,216 |
|
|
|
|
Total Raion |
9350 |
505,405 |
4 |
|
|
|
Raionul Cahul |
|
|
Cahul |
1 |
Brînza |
Brînza |
Reparaţia acoperişului şi modernizarea grădiniţei de copii “Bucuria” din satul Brînza. |
2000 |
108,108 |
|
2 |
Alexandru Ioan Cuza |
Alexandru Ioan Cuza |
Reconstrucţia acoperişului şi modernizarea grădiniţei de copii Nr. 2 din satul Alexandru Ioan Cuza. |
1250 |
67,568 |
|
3 |
Borceag |
Borceag |
Reparaţia şi termoizolarea pereţilor exteriori a grădiniţei de copii din satul Borceag |
1500 |
81,081 |
|
4 |
Cucoara |
Cucoara |
Reparaţia acoperişului grădiniţei de copii “Albinuţa” din satul Cucoara |
300 |
16,216 |
|
5 |
|
|
Amenajarea terenului dejoacă a grădiniţei de copii “Albinuţa” din satul Cucoara |
100 |
5,405 |
|
6 |
Crihana Veche |
Crihana Veche |
Reparaţia faţadei şi termoizolarea pereţilor la grădiniţa de copii .Clopoţel” din satul Crihana Veche. |
300 |
16,216 |
|
7 |
|
|
Modernizarea grădiniţei de copii “Clopoţel” din satul Crihana Veche. |
250 |
13,514 |
|
8 |
Burlacii |
Burlacu |
Modernizarea grădiniţei de copii “Struguraş” din satul Burlacu. |
700 |
37,838 |
|
9 |
Badicul Moldovenesc |
Badicul Moldovenesc |
Dotarea grădiniţei de copii “Porumbiţa” din satul Badicul Moldovenesc, |
150 |
8,108 |
|
10 |
Tartaul de Salcie |
Tartaul de Salcie |
Modernizarea grădiniţei de copii “Spicuşor” din satul Tartaul de Salcie |
720 |
38,919 |
|
11 |
Andruşul de Jos |
Andruşul de Jos |
Grădiniţa de copii din Andruşul de Jos; Reparaţia acoperişului Bloc E; Schimbarea geamurilor. |
380 |
20,541 |
|
12 |
Andruşul de Sus |
Andruşul de Sus |
Grădiniţa de copii din Andruşul de Sus: Lucrări de termoizolare a grădiniţei de copii. |
380 |
20,541 |
|
13 |
Baurci Moldoveni |
Baurci Moldoveni |
Grădiniţa de copii din Baurci Moldoveni: Dotarea cu echipament şi modernizare. |
380 |
20,541 |
|
14 |
Cîşliţa Prut |
Cîşliţa Prut |
Grădiniţa de copii din Cîşliţa Prut: Reparaţii şi dotări. |
380 |
20,541 |
|
15 |
Giurgiuleşti |
Giurgiuleşti |
Grădiniţa de copii din Giurgiuleşti: Reparaţii, modernizare şi dotare. |
380 |
20,541 |
|
16 |
Mania |
Manta |
Grădiniţa de copii din Manta: Dotarea cu mobilier; Amenajarea terenului dejoacă. |
160 |
8,649 |
|
17 |
Manta |
Paşcani |
Grădiniţa de copii din Paşcani: Dotarea cu mobilier; Amenajarea terenului dejoacă. |
180 |
9,730 |
|
18 |
Tătăreşti |
Tătăreşti |
Grădiniţa de copii din Tătăreşti: Reparaţia grădiniţei - Blocul B, |
420 |
22,703 |
|
19 |
Slobozia Mare |
Slobozia Mare |
Grădiniţa de copii nr. 2 “Licurici” Modernizare, s. Slobozia Mare |
1250 |
67,568 |
|
20 |
Vadul lui Isac |
Vadul Lui Isac |
Reparaţie acoperiş şi modernizare, s. Vadul lui Isac |
900 |
48,649 |
|
21 |
Colibaşi |
Colibaşi |
Grădiniţa de copii nr. 1 “Grigore Vieru” Modernizare, s. Colibaşi |
821 |
44,378 |
|
22 |
|
Colibaşi |
Grădiniţa de copii nr. 2 “Ghiocel” (faţada şi izolarea termică), s. Colibaşi |
536 |
28,973 |
|
23 |
Roşu |
Roşu |
Reparaţia grădiniţei de copii |
980 |
52,973 |
|
24 |
Văleni |
Văleni |
Reparaţia clădirii grădiniţii nr. 2 “Românită”, s. Văleni |
622 |
33,622 |
|
|
|
|
Total Raion |
15039 |
812,919 |
5 |
|
|
|
Raionul Cantemir |
|
|
Cantemir |
1 |
Porumbeşti |
Porumbeşti |
Construcţia Grădiniţei de copii în satul Porumbeşti |
6000 |
324,324 |
|
2 |
Lărguţa |
Lărguţa |
Reparaţia şi dotarea cu mobilier a Grădiniţei de copii din satul Lărguţa |
320 |
17,297 |
|
3 |
Baimaclia |
Baimaclia |
Grădiniţa de copii din Baimaclia: Reparaţia capitală a grădiniţei; Dotarea cu inventar. |
500 |
27,027 |
|
4 |
Chioselia |
Chioselia |
Grădiniţa de copii din Chioselia: Reparaţia capitală a grădiniţei; Dotarea cu inventar. |
500 |
27,027 |
|
5 |
Cîrpeşti |
Cîrpeşti |
Grădiniţa de copii din Cîrpeşti: Reparaţia capitală a grădiniţei; Dotarea cu inventar. |
500 |
27,027 |
|
6 |
Plopi |
Plopi |
Grădiniţa de copii din Plopi: Reparaţia capitală a grădiniţei; Dotarea cu inventar. |
400 |
21,622 |
|
7 |
Anton eşti |
Antoneşti |
Reparaţia acoperişului grădiniţei de copii |
500 |
27,027 |
|
8 |
Cîiatu |
Cîietu |
Reparaţia acoperişului grădiniţei de copii, s. Cîietu |
480 |
25,946 |
|
9 |
Goteşti |
Goteşti |
Grădiniţa de copii nr. 2 (reparaţia canalizării, bloc sanitar, etc.), s. Goteşti |
200 |
10,811 |
|
10 |
|
Goteşti |
Grădiniţa de copii nr. 4 (pături, termoizolarea clădirii), s. Goteşti |
200 |
10,811 |
|
11 |
Gotesti |
Constantinesti |
Modernizare curte exterioară. |
50 |
2,703 |
|
12 |
Ţiganca |
Ţiganca |
Grădiniţa de copii (reparaţia capitală conform proiectului), s. Ţiganca |
2000 |
108,108 |
|
|
|
|
Total Raion |
11650 |
629,730 |
6 |
|
|
|
Raionul Călăraşi |
|
|
Călăraşi |
1 |
Dereneu |
Dereneu |
Reparaţii şi modernizare la Grădiniţa de copii din satul Dereneu |
900 |
48,649 |
|
2 |
Hîrjauca |
Hîrjauca |
Reparaţii, modernizare şi dotări la grădiniţa din satul Hîrjauca |
620 |
33,514 |
|
3 |
Horodişle |
Horodişte |
Reparaţii, modernizare şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Horodişte |
770 |
41,622 |
|
4 |
Hirava |
Hirova |
Reparaţii, modernizare şi dotări la grădiniţa de copii din satul Hirova |
620 |
33,514 |
|
5 |
Hogineşti |
Hogineşti |
Schimbarea acoperişului la grădiniţa tip din satul Hogineşti |
950 |
51,351 |
|
6 |
Răciula |
Răciula |
Reparaţii, modernizare la Grădiniţa de copii din satul Răciula |
880 |
47,568 |
|
7 |
Temeleuţi |
Temeleuţi |
Reparaţii, modernizare şi dotări la grădiniţa de copii din satul Temeleuţi |
850 |
45,946 |
|
8 |
Ţibirica |
Ţibirica |
Reparaţia capitală, modernizare şi dotări la Grădiniţa de copii din satul Ţibirica |
900 |
48,649 |
|
9 |
Călăraşi |
Călăraşi |
Grădiniţa de copii nr. 3 “Lăstărel” din oraşul Călăraşi: Reparaţia acoperişului grădiniţei. |
500 |
27,027 |
|
10 |
Bahmut |
Bahmut |
Grădiniţa de copii din Bahmut: Renovarea sistemului de încălzire. |
500 |
27,027 |
|
11 |
Nişcani |
Nişcani |
Grădiniţa de copii din Nişcani: Reparaţia capitală a blocului alimentar. |
150 |
8,108 |
|
12 |
On isca ni |
Onişcani |
Grădiniţa de copii din Onişcani: Reparaţia capitală a blocului alimentar şi administrativ. |
646.87 |
34,966 |
|
13 |
Bravicea |
Bravicea |
Grădiniţa de copii din Bravicea: Renovarea sistemului de încălzire şi montarea a 2 cazane. |
500 |
27,027 |
|
14 |
Pituşca |
Pituşca |
Grădiniţa de copii din Pituşca: Modernizare. |
350 |
18,919 |
|
15 |
Pîrjolteni |
Pîrjolteni |
Grădiniţa de copii din Pîrjolteni: Reparaţia capitală a blocului alimentar. |
250 |
13,514 |
|
16 |
Sadova |
Sadova |
Grădiniţa de copii din Sadova: Reparaţia capitală a acoperişului; Reparaţia sistemului decanalizare. |
600 |
32,432 |
|
17 |
Sipoteni |
Sipoteni |
Grădiniţa de copii din Sipoteni: Reparaţia capitală. |
3003.13 |
162,331 |
|
18 |
Tuzara |
Tuzara |
Grădiniţă de copii, corn. Tuzara |
900 |
48,649 |
|
19 |
Rade ni |
Rădeni |
Grădiniţa de copii, s. Rădeni |
500 |
27,027 |
|
20 |
Vălcineţ |
Vălcineţ |
Grădiniţa de copii, s. Vălcineţ |
1200 |
64,865 |
|
|
|
|
Total Raion |
15590 |
842,703 |
7 |
|
|
|
Raionul Căuşeni |
|
|
Căuşeni |
1 |
Taraclia |
Taraclia |
Construcţia unui pavilion la grădiniţa din sat Taraclia |
330 |
17,838 |
|
2 |
Tocuz |
Tocuz |
Reţele exterioare, modernizare la grădiniţa din sat. Tocuz |
2700 |
145,946 |
|
3 |
Zaim |
Zaim |
Reparaţia capitală şi modernizare la grădiniţa din sat Zaim |
300 |
16,216 |
|
4 |
Sălcuţa |
Sălcuţa |
Construcţia a două foişoare la grădiniţa din sat Sălcuţa |
350 |
18,919 |
|
5 |
Săiţi |
Săiţi |
Reţele exterioare, modernizare la grădiniţa din sat Săiţi |
900 |
48,649 |
|
6 |
Opaci |
Opaci |
Reparaţia parţială a acoperişului 220 mp la grădiniţa din sat Opaci |
180 |
9,730 |
|
7 |
Ciufleşti |
Ciufleşti |
Construcţia centralei termice şi sistemul de încălzire la grădiniţa din sat Ciufleşti |
450 |
24,324 |
|
8 |
Ursoaia |
Ursoaia |
Modernizarea grădiniţei din sat Ursoaia |
180 |
9,730 |
|
9 |
Grădiniţa |
Grădiniţa |
Modernizarea grădiniţei din sat Grădiniţa |
100 |
5,405 |
|
10 |
Coşcalia |
Coşcalia |
Modernizarea şi dotarea grădiniţei din sat Coşcalia |
300 |
16,216 |
|
11 |
Chircăeşti |
Chircăeşti |
Reparaţia acoperişului şi modernizarea grădiniţei din sat. Chircăeşti |
600 |
32,432 |
|
12 |
Cîmlţeni |
Cîrnăţeni |
Modernizarea grădiniţei din sat Cîrnăţeni |
100 |
5,405 |
|
13 |
Baimaclia |
Baimaclia |
Modernizarea grădiniţei din sat Baimaclia |
900 |
48,649 |
|
14 |
Ucramca |
Ucrainca |
Reparaţia Grădiniţei de copii din satul Ucrainca |
140 |
7,568 |
|
15 |
Baccealia |
Baccealia |
Grădiniţa de copii “Licurici din Baccealia: Reparaţia acoperişului. |
300 |
16,216 |
|
16 |
Căinări |
Căinări |
Grădiniţa de copii nr. 1 din oraşul Căinări: Reparaţia capitală a grădiniţei. |
300 |
16,216 |
|
17 |
Chircăeştii Noi |
Chircăeştii Noi |
Grădiniţa de copii din Chircăieştii Noi: Modernizarea şi reparaţia capitală. |
150 |
8,108 |
|
18 |
Baurci |
Baurci |
Grădiniţa de copii din Baurci: Reparaţia capitală şi modernizarea. |
100 |
5,405 |
|
19 |
Hagimus |
Hagimus |
Grădiniţa de copii din Hagimus: Dotarea cu mobilier; Modernizarea curţii exterioare. |
150 |
8,108 |
|
20 |
Tănătari |
Tănătari |
Grădiniţa de copii din Tănătari: Reparaţia acoperişului grădiniţei. |
750 |
40,541 |
|
21 |
Căuşeni |
Căuşeni |
Grădiniţa de copii nr. 1 din oraşul Căuşeni: Reparaţia sălii festive a grădiniţei. |
100 |
5,405 |
|
22 |
|
Căuşeni |
Grădiniţa de copii nr. 4 din oraşul Căuşeni: Modernizarea. |
150 |
8,108 |
|
|
|
|
Total Raion |
9530 |
515,135 |
8 |
|
|
|
Raionul Cimişlia |
|
|
Cimişlia |
1 |
Gura Galbenei |
Gura Galbenei |
Reparaţia grădiniţei din satul Gura Galbenei |
3800 |
205,405 |
|
2 |
Batîr |
Batîr |
Reparaţia grădiniţei din satul Batîr |
1000 |
54,054 |
|
3 |
Mihailovca |
Mihailovca |
Reparaţia grădiniţei din satul Mihailovca |
1000 |
54,054 |
|
4 |
Cimişlia |
Cimişlia |
Reparaţia grădiniţei “Ghiocel” din oraşul Cimişlia |
900 |
48,649 |
|
5 |
|
Cimişlia |
Grădiniţa “Făt Frumos” Reparaţii şi modernizări. |
1019 |
55,081 |
|
6 |
Porumbrei |
Porumbrei |
Grădiniţa de copii din satul Porumbrei - modernizare şi dotare. |
1663.4 |
89,914 |
|
7 |
Cenac |
Cenac |
Grădiniţa de copii din satul (modernizare şi dotare) |
500 |
27,027 |
|
8 |
Surie |
Surie |
Grădiniţa de copii din satul Surie (modernizare şi dotare) |
500 |
27,027 |
|
9 |
Lipoveni |
Lipoveni |
Reparaţia Grădiniţei de copii din satul Lipoveni |
600 |
32,432 |
|
10 |
Albina |
Albina |
Grădiniţa de copii din Albina: Reparaţia faţadei |
600 |
32,432 |
|
11 |
Fetiţa |
Fetiţa |
Grădiniţa de copii din Fetiţa: Modernizarea curţii exterioare. |
120 |
6,486 |
|
12 |
Ciucur Mingir |
Ciucur Mingir |
Grădiniţa de copii din Ciucur Mingir: Modernizare şi reparaţia capitală a clădirii. |
600 |
32,432 |
|
13 |
Codreni |
Codreni |
Grădiniţa de copii din Codreni: Modernizare. |
120 |
6,486 |
|
14 |
Ivanovca Nouă |
Ivanovca Noua |
Grădiniţa de copii din Ivanovca Nouă: Modernizare. |
120 |
6,486 |
|
15 |
Sagaidac |
Sagaidac |
Grădiniţa de copii din Sagaidac: Reparaţia capitală a grădiniţei. |
720 |
38,919 |
|
16 |
lalpujeni |
lalpujeni |
Grădiniţa de copii (modernizare şi dotare), s. lalpujeni |
440 |
23,784 |
|
17 |
Grădişte |
Grădişte |
Grădiniţa “Alunelul”, s. Grădişte |
500 |
27,027 |
|
18 |
Satul Nou |
Satul Nou |
Reparaţii la grădiniţa de copii, s. Satul Nou |
2765 |
149,459 |
|
|
|
|
Total Raion |
16967.4 |
917,157 |
9 |
|
|
|
Raionul Criuleni |
|
|
Criuleni |
1 |
Răculeşti |
Răculeşti |
Modernizarea grădiniţei din satul Răculeşti. |
350 |
18,919 |
|
2 |
Mascăuţi |
Maşcăuţi |
Reparaţia acoperişului şi modernizare la grădiniţa din satul Maşcăuţi. |
940 |
50,811 |
|
3 |
Criuleni |
Criuleni |
Modernizare la grădiniţa Spicuşor din or. Criuleni |
1040 |
56,216 |
|
4 |
Drăsliceni |
Ratuş |
Reparaţia şi modernizarea Grădiniţei de copii din satul Ratuş |
1110 |
60,000 |
|
5 |
Hruşova |
Hruşova |
Reparaţia şi modernizarea la Grădiniţa de copii din satul Hruşova |
1740 |
94,054 |
|
6 |
Zâicana |
Zâicana |
Reconstrucţia acoperişului, reparaţia sistemului de încălzire, amenajarea încăperii la Grădiniţa de copii din satul Zâicana |
400 |
21,622 |
|
7 |
Măgdăceşti |
Măgdăceşti |
Modernizarea Grădiniţei de copii din satul Măgdăceşti |
640 |
34,595 |
|
8 |
Oniţcani |
Oniţcani |
Reparaţia sistemului de încălzire, centrala de la Grădiniţa de copii din satul Oniţcani |
300 |
16,216 |
|
9 |
Coşerniţa |
Coşerniţa |
Reparaţia blocului alimentar la Grădiniţa de copii din satul Coşerniţa |
300 |
16,216 |
|
10 |
Dubâsarii Vechi |
Dubâsarii Vechi |
Grădiniţa de copii din Dubâsarii Vechi: Reparaţii capitale. |
380 |
20,541 |
|
11 |
Işnovăţ |
Işnovăţ |
Grădiniţa de copii din Işnovăţ: Reparaţii şi dotări cu mobilier |
380 |
20,541 |
|
12 |
Izbişte |
Izbişte |
Grădiniţa de copii din Izbişte: Reparaţia capitală. Dotarea cu mobilier. |
610 |
32,973 |
|
13 |
Jevreni |
Jevreni |
Grădiniţa de copii din Jevreni: Modernizarea curţii exterioare. |
150 |
8,108 |
|
14 |
Rîşcova |
Rîşcova |
Grădiniţa de copii din Rîşcova: Reparaţia capitală a acoperişului. |
380 |
20,541 |
|
15 |
Slobozia-Duşca |
Slobozia-Duşca |
Grădiniţa de copii din Slobozia-Duşca: Reparaţia capitală. |
380 |
20,541 |
|
16 |
Bălăbăneşti |
Bălăbăneşti |
Reparaţia capitală a grădiniţei de copii, s. Bălăbăneşti |
406 |
21,946 |
|
17 |
Hîrtopul Mare |
Hîrtopul Mare |
Reparaţia şi modernizarea grădiniţei de copii, s. Hîrtopul Mare |
775 |
41,892 |
|
18 |
Paşcani |
Porumbeni |
Reparaţia acoperişului grădiniţei de copii, s. Porumbeni |
1300 |
70,270 |
|
|
|
|
Total Raion |
11581 |
626,000 |
10 |
|
|
|
Raionul Donduşeni |
|
|
Donduşeni |
1 |
Ţaul |
Ţaul |
Reparaţia capitală şi dotarea cu mobilier a grădiniţei de copii din satul Ţaul |
2700 |
145,946 |
|
2 |
Corbu |
Corbu |
Reparaţia capitală a grădiniţei de copii din satul Corbu |
1300 |
70,270 |
|
3 |
Crişcăuţi |
Crişcăuţi |
Dotarea cu mobilier a grădiniţei de copii din satul Crişcăuţi |
250 |
13,514 |
|
4 |
Frasin |
Frasin |
Reparaţia capitală a grădiniţei de copii s. Frasin |
500 |
27,027 |
|
5 |
Baraboi |
Baraboi |
Grădiniţa de copii nr. 1 “Ghiocel” din Baraboi: Dotarea cu mobilier; Reparaţia acoperişului. |
247.95 |
13,403 |
|
6 |
|
Baraboi |
Grădiniţa de copii nr. 2 “Spicuşor” din Baraboi: Dotarea cu mobilier. |
132.05 |
7,138 |
|
7 |
Climăuţi |
Climăuţi |
Grădiniţa de copii din Climăuţi: Dotarea cu mobilier, |
380 |
20,541 |
|
8 |
Plop |
Plop |
Grădiniţa de copii din Plop: Dotarea cu mobilier. |
380 |
20,541 |
|
9 |
Scăieni |
Scăieni |
Grădiniţa de copii “Prichindel” din Scăieni: reparaţia capitală a grădiniţei. |
380 |
20,541 |
|
10 |
Sudarea |
Sudarea |
Grădiniţa de copii din Sudarea: Construcţia acoperişului sălii sportive. |
380 |
20,541 |
|
11 |
Tfmova |
Tîrnova |
Grădiniţa de copii nr. 1 “Licurici” din Tîrnova: modernizare. |
380 |
20,541 |
|
|
|
|
Total Raion |
7030 |
380,000 |
11 |
|
|
|
Raionul Drochia |
|
|
Drochia |
1 |
Mîndîc |
Mîndîc |
Schimbare acoperiş - Grădiniţa de copii din satul Mîndîc |
898.0173 |
48,541 |
|
2 |
Moara de Piatră |
Moara de Piatră |
Modernizare Grădiniţa de copii din satul Moara de Piatră |
506.09034 |
27,356 |
|
3 |
Nicoreni |
Nicoreni |
Reparaţie capitală a Grădiniţei nr. 1 din satul Nicoreni |
10016948 |
54,146 |
|
4 |
Popeştii de Sus |
Popeştii de Sus |
Modernizare şi reparaţii capitale la Grădiniţa din satul Popeştii de Sus |
812.404 |
43,914 |
|
5 |
Popeştii de Jos |
Popeştii de Jos |
Reparaţie capitală a Grădiniţei de copii din satul Popeştii de Jos |
719.37285 |
38,885 |
|
6 |
Ţarigrad |
Ţarigrad |
Modernizare şi reparaţii capitale la Grădiniţa nr. 1 din satul Ţarigrad |
776.59001 |
41,978 |
|
7 |
|
Ţarigrad |
Modernizare şi reparaţii capitale a Grădiniţei nr. 2 din satul Ţarigrad |
734.179 |
39,685 |
|
8 |
Antoneuca |
Antoneuca |
Lucrări de reparaţie la grădiniţa de copii din satul Antoneuca |
420.4517 |
22,727 |
|
9 |
Drochia, oraş |
Drochia, oraş |
Dotări la Grădiniţa de copii nr. 9 din oraşul Drochia |
506.2 |
27,362 |
|
10 |
Chetrosu |
Chetrosu |
Reparaţia acoperişului la Grădiniţa de copii din Chetrosu |
850 |
45,946 |
|
11 |
Chetrosu |
Chetrosu |
Modernizarea Grădiniţei de copii din Chetrosu |
380 |
20,541 |
|
12 |
Cotova |
Cotova |
Dotări şi amenajare teren dejoacă Grădiniţa de copii din Cotova |
380 |
20,541 |
|
13 |
Dominteni |
Dominteni |
Modernizare Grădiniţa de copii din Dominteni |
380 |
20,541 |
|
14 |
Fîntîniţa |
Fîntîniţa |
Modernizare Grădiniţa de copii din Fîntîniţa |
380 |
20,541 |
|
15 |
Hăsriăşenii Mari |
Hăsnăşenii Mari |
Modernizare Grădiniţa de copii din Hăsnăşenii Mari |
380 |
20,541 |
|
16 |
Maramonovca |
Maramonovca |
Construcţia sistemului de încălzire la Grădiniţa de copii din Maramonovca |
380 |
20,541 |
|
17 |
Ochiul Alb |
Ochiul Alb |
Alimentarea cu gaze naturale a Grădiniţei de copii din Ochiul Alb |
380 |
20,541 |
|
18 |
Pelenia |
Pelenia |
Modernizare Grădiniţa de copii din Pelenia |
640 |
34,595 |
|
19 |
Petreni |
Petreni |
Dotări la Grădiniţa de copii din Petreni |
380 |
20,541 |
|
20 |
Drochia |
Drochia |
Construcţia sistemului de încălzire. Grădiniţa de copii din satul Drochia |
380 |
20,541 |
|
21 |
Sofia |
Sofia |
Modernizarea incintei Grădiniţei de copii din Sofia |
380 |
20,541 |
|
22 |
Şuri |
Şuri |
Grup sanitar la Grădiniţa de copii din Şuri |
380 |
20,541 |
|
23 |
Nicoreni |
Nicoreni |
împrejmuire şi alimentare cu gaze naturale a Grădiniţei de copii nr. 2, sat Nicoreni |
37 |
2,000 |
|
|
|
|
Total Raion |
12082 |
653,081 |
12 |
|
|
|
Raionul Dubăsari |
|
|
Dubăsari |
1 |
Cocieri |
Cocieri |
Reparaţia acoperişului Grădiniţei din satul Cocieri |
770 |
41,622 |
|
2 |
Ustia |
Ustia |
Modernizarea Grădiniţei de copii “Andrieş”, sat Ustia |
500 |
27,027 |
|
3 |
|
|
Modernizarea Grădiniţei din satul Ustia |
240 |
12,973 |
|
4 |
Doroţcaia |
Doroţcaia |
Dotări la Grădiniţa din satul Doroţcaia |
100 |
5,405 |
|
5 |
Holercani |
Holercani |
Dotări la Grădiniţa din satul Holercani |
100 |
5,405 |
|
6 |
Pîrîta |
Pîrîta |
Dotări şi amenajare incită Grădiniţa din satul Pîrîta |
150 |
8,108 |
|
7 |
|
|
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii “Viorica” din Pîrîta |
380 |
20,541 |
|
8 |
Molovata |
Molovata |
Amenajarea terenului de joacă la Grădiniţa din satul Molovata |
150 |
8,108 |
|
9 |
|
|
Grădiniţa de copii din Molovata Veche: Teren de joacă pentru copii. |
185 |
10,000 |
|
10 |
Marcăuţi |
Marcăuţi |
Reabilitarea termică a Grădiniţei de copii, sat Marcăuţi |
250 |
13,514 |
|
11 |
Oxentea |
Oxentea |
Reparaţia acoperişului din sat Oxentea |
1300 |
70,270 |
|
12 |
OCoşniţa |
Coşniţa |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţa de copii nr. 1 “Floricica” din Coşniţa |
240.5 |
13,000 |
|
13 |
|
|
Reparaţii la grădiniţa nr. 1 din satul Coşniţa |
75 |
4,054 |
|
14 |
|
Coşniţa |
Dotarea grădiniţei şi amenajarea terenului dejoacă Grădiniţa de copii nr. 2din Coşniţa |
240.5 |
13,000 |
|
15 |
|
|
Reparaţii la grădiniţa nr. 2 din satul Coşniţa |
75 |
4,054 |
|
16 |
|
Pohrebea |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii nr. 2 din Pohrebea |
259 |
14,000 |
|
17 |
Molovata Nouă |
Molovata Nouă |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei creşă “Lăstăraş” Molovata Nouă |
215 |
11,622 |
|
18 |
|
|
Amenajarea terenului sportiv pentru Grădiniţa din satul Molovata Nouă |
120 |
6,486 |
|
|
|
|
Total Raion |
5350 |
289,189 |
13 |
|
|
|
Raionul Edineţ |
|
|
Edineţ |
1 |
Hancâuţi |
Hancăuţi |
Reparaţia Grădiniţei de copii din satul Hancăuţi |
428.57 |
23,166 |
|
2 |
Gordineşti |
Gordineşti |
Construcţie anexă Grădiniţa de copii din satul Gordineşti |
1350 |
72,973 |
|
3 |
Parcova |
Parcova |
Reparaţii exterioare la Grădiniţa de copii “Andrieş” din satul Parcova |
1000 |
54,054 |
|
4 |
Viişoara |
Viişoara |
Reparaţii capitale la Grădiniţa din satul Viişoara |
428.57 |
23,166 |
|
5 |
Corpaci |
Corpaci |
Modernizare şi Reparaţii la Grădiniţa din satul Corpaci |
428.57 |
23,166 |
|
6 |
Blesteni |
Bleşteni |
Reparaţii corp cantină şi sala festivă din satul Bleşteni |
428.57 |
23,166 |
|
7 |
Gaşpar |
Gaşpar |
Reparaţia capitală a grădiniţei de copii din satul Gaşpar |
428.57 |
23,166 |
|
8 |
Hincăuţi |
Hincăuţi |
Modernizare şi reparaţii la Grădiniţa de copii din satul Hincăuţi |
428.58 |
23,166 |
|
9 |
Bădragii Noi |
Bădragii Noi |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Bădragii Noi |
125 |
6,757 |
|
10 |
|
Bădragii Vechi |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din Bădragii Vechi |
145 |
7,838 |
|
11 |
Brînzeni |
Brînzeni |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Brînzeni |
270 |
14,595 |
|
12 |
Chetroşica Nouă |
Chetroşica Nouă |
Dotarea Grădiniţei de copii din Chetroşica Nouă |
100 |
5,405 |
|
13 |
Constanţi novca |
Constantinovca |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Constantinovca |
100 |
5,405 |
|
14 |
Edineţ |
Or. Edineţ |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii Nr. 1 din oraşul Edineţ |
325 |
17,568 |
|
15 |
|
Or. Edineţ |
Reparaţia acoperişului la Grădiniţa de copii Nr. 2 din oraşul Edineţ |
340 |
18,378 |
|
16 |
|
Or. Edineţ |
Modernizarea şi reabilitarea termică a Grădiniţei de copii Nr. 3 din oraşul Edineţ |
300 |
16,216 |
|
17 |
|
Or. Edineţ |
Dotarea Grădiniţei de copii Nr. 4 din oraşul Edineţ |
325 |
17,568 |
|
18 |
|
Alexandreni |
Reparaţii şi dotări la Grădiniţa de copii din Alexandreni |
140 |
7,568 |
|
19 |
|
Gordineştii Noi |
Modernizarea Grădiniţei de copii din Gordineştii Noi |
115 |
6,216 |
|
20 |
Feteşti |
Feteşti |
Modernizarea Grădiniţei de copii din Feteşti |
600 |
32,432 |
|
21 |
Hlinaia |
Mlinaia |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Hlinaia |
465 |
25,135 |
|
22 |
Terebna |
Terebna |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Terebna |
245 |
13,243 |
|
23 |
Trinca |
Trinca |
Modernizare şi dotarea Grădiniţei de copii din Trinca |
655 |
35,405 |
|
24 |
Zâbriceni |
Zâbriceni |
Anveioparea şi dotarea Grădiniţei de copii din Zâbriceni |
160 |
8,649 |
|
25 |
Cuconeşti |
Cuconeşti |
Dotarea Grădiniţei de copii din Cuconeşti |
50 |
2,703 |
|
26 |
Şofrîncani |
Şofrîncani |
Reparaţii capitale la Grădiniţa de copii din Şofrîncani |
100 |
5,405 |
|
27 |
Burtăneşti |
Burlăneşti |
Modernizarea sistemului de încălzire la Grădiniţa de copii, sat Burlăneşti |
800 |
43,243 |
|
28 |
|
Buzdugeni |
Reparaţia Grădiniţei de copii, sat Buzdugeni |
200 |
10,811 |
|
29 |
Rotunda |
Rotunda |
Modernizarea Grădiniţei de copii “Ghiocel”, sat Rotunda |
704 |
38,054 |
|
|
|
|
Total Raion |
11185.43 |
604,618 |
14 |
|
|
|
Raionul Făleşti |
|
|
Făleşti |
1 |
Obreja Veche |
Obreja Veche |
Reparaţia acoperişului - Grădiniţa din sat Obreja Veche |
1400 |
75,676 |
|
2 |
Risipeni |
Risipeni |
Construcţia blocului alimentar - Grădiniţa din sat Risipeni |
1500 |
81,081 |
|
3 |
Taxobeni |
Taxobeni |
Construcţia anexei - Grădiniţa din sat Taxobeni |
600 |
32,432 |
|
4 |
Călineşti |
Călineşti |
Construcţia anexei - Grădiniţa din sat Călineşti |
1500 |
81,081 |
|
5 |
Pînzăreni |
Rnzăreni |
Reparaţii interioare - Grădiniţa din sat Rnzăreni |
700 |
37,838 |
|
6 |
Mărăndeni |
Mărăndeni |
Reparaţii - Grădiniţa din sat Mărăndeni |
300 |
16,216 |
|
7 |
Bocăni |
Bocăni |
Reparaţii anexă şi sistem de încălzire Grădiniţa de copii din satul Bocăni |
590 |
31,892 |
|
8 |
Catranîc |
Catranîc |
Anveiopare Grădiniţa de copii din Catranîc |
250 |
13,514 |
|
9 |
Călugăr |
Călugăr |
Reparaţii Grădiniţa de copii din Călugăr |
80 |
4,324 |
|
10 |
Călugăr |
Frumuşica |
Anveiopare Grădiniţa de copii din Frumuşica |
240 |
12,973 |
|
11 |
Glinjeni |
Glinjeni |
Reparaţii acoperiş Grădiniţa de copii din Glinjeni |
320 |
17,297 |
|
12 |
Horeşti |
Horeşti |
Reparaţii bloc alimentar Grădiniţa de copii din Horeşti |
250 |
13,514 |
|
13 |
Izvoare |
Izvoare |
Reparaţii grupuri sanitare şi sistem de încălzire Grădiniţa de copii din Izvoare |
500 |
27,027 |
|
14 |
Logofteni |
Moldovanca |
Modernizare Grădiniţa de copii din Moldovanca |
100 |
5,405 |
|
15 |
Muşte aţa |
Musteaţa |
Reparaţii şi amenajare incintă Grădiniţa de copii din Musteaţa |
250 |
13,514 |
|
16 |
Pîrliţa |
Pîrliţa |
Modernizare Grădiniţa de copii din Pîrliţa |
320 |
17,297 |
|
17 |
Pruteni |
Pruteni |
Reparaţii bloc alimentar Grădiniţa de copii din Pruteni |
250 |
13,514 |
|
18 |
Sărata Veche |
Sărata Veche |
Reabilitarea termică a Grădiniţei de copii din Sărata Veche |
320 |
17,297 |
|
19 |
Făleşti, oraş |
Făleşti, oraş |
Modernizare şi reparaţie capitala - Grădiniţa de copii nr. 12 din oraşul Făleşti |
1000 |
54,054 |
|
20 |
Pietrosu |
Pietrosu |
Reparaţia Grădiniţei de copii, sat Pietrosu |
500 |
27,027 |
|
21 |
Hînceşti |
Hînceşti |
Modernizarea Grădiniţei de copii, sat Hînceşti |
500 |
27,027 |
|
22 |
Scumpia |
Scumpia |
Amenajare incintă şi teren dejoacă pentru copii. Grădiniţă sat Scumpia |
150 |
8,108 |
|
|
|
|
Total Raion |
11620 |
628,108 |
15 |
|
|
|
Raionul Floreşti |
|
|
Floreşti |
1 |
Băhrîneşti |
Băhrîneşti |
Reabilitarea termică a Grădiniţei din sat Băhrîneşti |
1500 |
81,081 |
|
2 |
Putineşti |
Putineşti |
Reparaţia capitală a Grădiniţei de copii din sat Putineşti |
1500 |
81,081 |
|
3 |
Mărculeşti |
Mărculeşti |
Reparaţia capitală a Grădiniţei de copii din sat Mărculeşti |
700 |
37,838 |
|
4 |
TTrgul Vertiujeni |
Tîrgul Vertiujeni |
Dotarea şi Amenajare teren de joacă - Grădiniţa de copii din sat Tîrgul Vertiujeni |
280 |
15,135 |
|
5 |
Cuhureştii de Jos |
Cuhureştii de Jos |
Dotarea şi Amenajare teren dejoacă - Grădiniţa de copii din sat Cuhureştii de Jos |
300 |
16,216 |
|
6 |
Frumuşica |
Frumuşica |
Reparaţii exterioare Grădiniţa de copii din sat Frumuşica |
500 |
27,027 |
|
7 |
Cernita |
Cernita |
Reparaţii exterioare Grădiniţa de copii din sat Cernita |
1000 |
54,054 |
|
8 |
Alexeevca |
Alexeevca |
Modernizare şi dotare Grădiniţa de copii din Alexeevca |
250.5 |
13,541 |
|
9 |
|
Dumitreni |
Reparaţii şi dotări Grădiniţa de copii din Dumitreni |
129.5 |
7,000 |
|
10 |
Ciripeau |
Ciripeau |
Alimentarea cu gaze naturale şi modernizare instalaţie termică Grădiniţa de copii din Ciripeau |
380 |
20,541 |
|
11 |
Domulgeni |
Domulgeni |
Reparaţii capitale Grădiniţa de copii din Domulgeni |
380 |
20,541 |
|
12 |
Lunga |
Lunga |
Modernizarea şi dotarea Grădiniţei de copii din Lunga |
380 |
20,541 |
|
13 |
Napadova |
Napadova |
Modernizarea - Grădiniţa de copii din Napadova |
380 |
20,541 |
|
14 |
Oraşul Ghindeşti |
Oraşul Ghindeşti |
Reparaţii capitale şi dotări - Grădiniţa de copii din oraşul Ghindeşti |
380 |
20,541 |
|
15 |
Prodăneşti |
Prodăneşti |
Modernizare şi dotare - Grădiniţa de copii din Prodăneşti |
380 |
20,541 |
|
16 |
Rădulenii Vechi |
Rădulenii Vechi |
Reparaţii interioare şi dotări - Grădiniţa de copii din Rădulenii Vechi |
380 |
20,541 |
|
17 |
Sănătăuca |
Sănătăuca |
Reparaţia capitală a blocului alimentar şi utilarea lui - Grădiniţa de copii din Sănătăuca |
380 |
20,541 |
|
18 |
Ştefăneşti |
Ştefăneşti |
Reparaţii şi dotări - Grădiniţa de copii din Ştefăneşti |
380 |
20,541 |
|
19 |
Temeleuţi |
Temeleuţi |
Construire grupuri sanitare. Reparaţii interioare - Grădiniţa de copii din Temeleuţi |
380 |
20,541 |
|
20 |
Trifâneşti |
Trifâneşti |
Reparaţii şi dotări Grădiniţa de copii din Trifâneşti |
380 |
20,541 |
|
21 |
Văscăuţi |
Văscăuţi |
Modernizare şi dotare Grădiniţa de copii din Văscăuţi |
380 |
20,541 |
|
22 |
Vertiujeni |
Vertiujeni |
Modernizare şi dotare Grădiniţa de copii din Vertiujeni |
380 |
20,541 |
|
23 |
Gura Căinarului |
Gura Căinarului |
Reabilitare termică - Grădiniţa de copii, sat Gura Căinarului |
199 |
10,757 |
|
24 |
Izvoare |
Izvoare |
Modernizare - Grădiniţa de copii, sat Izvoare |
320 |
17,297 |
|
25 |
Roşietici |
Roşieticii-Vechi |
Modernizare Grădiniţa de copii “Auraş păcuraş”, sat Roşieticii Vechi |
600 |
32,432 |
|
26 |
|
Cenuşa |
Reparaţii şi dotări Grădiniţa de copii “Ghiocel”, sat Cenuşa |
300 |
16,216 |
|
|
|
|
Total Raion |
12519 |
676,703 |
16 |
|
|
|
Raionul Glodeni |
|
|
Glodeni |
1 |
Viişoara |
Viişoara |
Modernizare Grădiniţa de copii din Viişoara |
100 |
5,405 |
|
2 |
|
Moara-Domnească |
Reparaţia grădiniţei de copii - Moara Domnească |
400 |
21,622 |
|
3 |
Camenca |
Brînzeni |
Reparaţii şi dotări Grădiniţa de copii Brînzeni |
500 |
27,027 |
|
4 |
Petru nea |
Petrunea |
Reparaţii şi reabilitare termică - Grădiniţa de copii Petrunea |
1500 |
81,081 |
|
5 |
Balatina |
Clococenii Vechi |
Reparaţii grup sanitar şi dotări Grădiniţa de copii Clococenii Vechi |
250 |
13,514 |
|
6 |
|
Balatina |
Reparaţia acoperişului - Grădiniţa de copii din Balatina |
380 |
20,541 |
|
7 |
Iabloana |
Iabloana |
Reparaţii şi dotări Grădiniţa Nr. 2 Iabloana |
350 |
18,919 |
|
8 |
Cajba |
Cajba |
Modernizare Grădiniţa de copii Cajba |
300 |
16,216 |
|
9 |
Limbenii Noi |
Limbenii Noi |
Reparaţii capitale Grădiniţa de copii Limbenii Noi |
320 |
17,297 |
|
10 |
Limbenii Vechi |
Limbenii Vechi |
Construire anexă şi reparaţii Grădiniţa de copii Limbenii Vechi |
400 |
21,622 |
|
11 |
Fundurii Noi |
Fundurii Noi |