MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI
P A R T E A I
Anul 184 (XXVIII) - Nr. 95 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI ŞI ALTE ACTE Luni, 8 februarie 2016
SUMAR
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
Decizia nr. 805 din 24 noiembrie 2015 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4), art. 21 alin. (6) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
35. - Hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă
36. - Hotărâre privind repartizarea pe judeţe şi municipiul Bucureşti a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea drepturilor stabilite de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, pe anul 2016
43. - Hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015
DECIZII ALE CURŢII CONSTITUŢIONALE
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
din 24 noiembrie 2015
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4), art. 21 alin. (6) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România
Daniel Marius Morar - preşedinte
Valer Dorneanu - judecător
Petre Lăzăroiu - judecător
Mircea Ştefan Minea - judecător
Mona-Maria Pivniceru - judecător
Puskás Valentin Zoltán - judecător
Simona-Maya Teodoroiu - judecător
Tudorel Toader - judecător
Valentina Bărbăţeanu - magistrat-asistent
Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.
1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, ridicată de Iulian Aladar Laco în Dosarul nr. 329/117/2014 al Curţii de Apel Cluj - Secţia I civilă şi care formează obiectul Dosarului nr. 321D/2015 al Curţii Constituţionale.
2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.
3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că partea Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a transmis la dosar un punct de vedere cu privire la excepţie, prin care apreciază că aceasta este neîntemeiată.
4. Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 407D/2015, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, excepţie ridicată de acelaşi autor în Dosarul nr. 16.629/3/2014 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilă.
5. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.
6. Magistratul-asistent învederează Curţii că, şi în acest dosar, partea Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a transmis un punct de vedere cu privire la excepţie, prin care apreciază că aceasta este, în principal, inadmisibilă şi, în subsidiar, neîntemeiată.
7. Curtea, din oficiu, pune în discuţie problema conexării celor două dosare. Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu propunerea de conexare. Deliberând, Curtea dispune, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, conexarea Dosarului nr. 407D/2015 la Dosarul nr. 321D/2015, care a fost primul înregistrat.
8. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public. Acesta pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarelor, reţine următoarele:
9. Prin încheierile din 4 februarie 2015 şi 6 ianuarie 2015, pronunţate în dosarele nr. 329/117/2014 şi, respectiv, nr. 16.629/3/2014, Curtea de Apel Cluj - Secţia I civilă şi Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă au sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, respectiv art. 41 alin. (5) din aceeaşi lege, excepţie ridicată de Iulian Aladar Laco în cauze având ca obiect soluţionarea unor cereri de obligare a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la desemnarea unui expert evaluator în vederea întocmirii raportului de evaluare a unui imobil pentru care Primăria Municipiului Cluj, prin primar, a respins cererea de restituire în natură şi a propus acordarea de despăgubiri, la emiterea titlului de despăgubire în baza Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente şi la plata de daune cominatorii. Acţiunile au fost introduse ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013.
10. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că art. 1 alin. (3) şi art. 24 alin. (2)-(4) din Legea nr. 165/2013 ignoră ordinea de drept existentă la momentul încheierii raporturilor juridice stabilite între titularii drepturilor de proprietate (foştii proprietari sau moştenitorii legali ori testamentari ai acestora) şi dobânditorii acestor drepturi. Arată că persoanele care au dobândit drepturi prin acte juridice de înstrăinare în temeiul legii vechi sunt tratate diferit de noua lege, respectiv cei care au obţinut măsurile reparatorii pe care autorii lor au dorit şi au avut dreptul să le înstrăineze şi cei care nu au reuşit să obţină măsurile reparatorii cuvenite autorilor lor, doar pentru că cererile nu le-au fost soluţionate la timp de autorităţile competente. De asemenea, conţinutul dreptului de proprietate al persoanei fizice, constând în posibilitatea de a dobândi sau redobândi o proprietate, de a se folosi şi de a dispune liber în legătură cu proprietatea sa şi de a putea transmite dreptul său altuia, garantat la nivel constituţional, este grav afectat de art. 24 din Legea nr. 165/2013 care limitează dreptul de proprietate la un procent de 15%, echivalând cu o expropriere lipsită de o cauză publică, fără o justă şi prealabilă despăgubire. Mai arată că Legea nr. 165/2013 nu poate, fără a fi retroactivă, să stabilească o altă modalitate de calcul al despăgubirilor decât cea stabilită potrivit titlului VII din Legea nr. 247/2005. Tot astfel, prevederile art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, care fac trimitere la art. 21 din aceeaşi lege, modifică procedura de evaluare a imobilelor în sensul înlocuirii evaluării efectuate potrivit standardelor internaţionale de evaluare cu cea efectuată prin aplicarea grilei notariale, fiind afectată în acest mod însăşi întinderea dreptului la despăgubire.
11. Curtea de Apel Cluj - Secţia I civilă apreciază, în esenţă, că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Arată că persoanele care au calitatea de cesionari fac parte din altă categorie de persoane beneficiare ale legii, astfel că prevederile art. 1 alin. (3) şi art. 24 alin. (2)-(4) din Legea nr. 165/2013 nu contravin principiului egalităţii. Precizează că modul de reparare a abuzurilor din legislaţia comunistă ţine exclusiv de opţiunea legiuitorului. Apreciază că prevederile art. 41 din Legea nr. 165/2013 nu neagă existenţa şi întinderea drepturilor constatate prin hotărâri judecătoreşti irevocabile şi nici nu se refuză punerea în executare a acestora.
12. Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă consideră că dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale numai în raport de trimiterea efectuată la art. 21 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 şi numai în ipoteza în care Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis o decizie de invalidare, reanalizând dreptul la măsuri reparatorii al notificatorului, în condiţiile în care instanţele judecătoreşti statuaseră anterior asupra acestuia, ceea ce nu este cazul în speţa de faţă.
13. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
14. Avocatul Poporului, în punctul său de vedere transmis în Dosarul nr. 321D/2015, apreciază că prevederile de lege criticate sunt constituţionale. În ceea ce priveşte pretinsa discriminare, arată că persoanele îndreptăţite la măsuri reparatorii şi cesionarii drepturilor cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietăţii nu se află în aceeaşi situaţie juridică, astfel încât să se justifice un tratament identic, motiv pentru care acordarea de măsuri reparatorii în funcţie de beneficiarii acestora nu constituie o discriminare. Opţiunea legiuitorului de a exclude de la măsura reparatorie în natură, precum şi de la cea a compensării integrale prin puncte a cesionarilor dreptului de a obţine măsurile reparatorii apare ca fiind justificată în mod obiectiv şi rezonabil, dat fiind că asupra acestora din urmă nu s-au răsfrânt direct sau indirect măsurile de preluare abuzivă. Mai arată că, în opinia sa, textele de lege criticate nu aduc atingere principiului neretroactivităţii legii, întrucât produc efecte juridice exclusiv în domeniul lor temporal de acţiune, fără a opera modificări cu privire la raporturi juridice consumate sau intrate sub autoritatea lucrului judecat. De asemenea, nu echivalează cu o expropriere faptul că unica măsură reparatorie care se poate acorda altor persoane decât titularul dreptului de proprietate este compensarea prin puncte, iar despăgubirea este plafonată. În ce priveşte prevederile art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, referitoare la stabilirea despăgubirilor într-un cuantum diferit faţă de cel stabilit în temeiul Legii nr. 247/2005, consideră că această măsură este justificată de contextul economico-financiar cu care se confruntă statul. În plus, normele criticate nu neagă dreptul beneficiarilor la plata despăgubirilor, ci instituie aplicarea unui nou sistem de calcul.
15. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
CURTEA,
examinând încheierile de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecătorul-raportor, notele scrise depuse, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
16. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
17. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl reprezintă, potrivit încheierii de sesizare, prevederile art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 17 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare. Prevederile art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 fac trimitere la dispoziţiile art. 21, dar din motivarea excepţiei se observă că autorul acesteia este nemulţumit de modificarea modalităţii de evaluare a imobilului în vederea stabilirii despăgubirilor, care se regăseşte la art. 21 alin. (6) din lege. În consecinţă, obiect al excepţiei îl reprezintă dispoziţiile art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2), (3) şi (4), art. 21 alin. (6) şi art. 41 alin, (5) din Legea nr. 165/2013, care au următorul conţinut:
- Art. 1 alin. (3): „(3) în situaţia în care titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietăţii, singura măsură reparatorie care se acordă este compensarea prin puncte potrivit art. 24 alin. (2), (3) şi (4).
- Art. 21 alin. (6): „(6) Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.”;
- Art. 24 alin, (2)-(4): „(2) în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii altor persoane decât titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorii legali ori testamentari ai acestuia, se acordă un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului stabilită conform art. 21 alin. (6).
(3) Numărul de puncte acordat în condiţiile alin. (2) nu poate reprezenta o valoare mai mare decât cea stabilită potrivit art. 21 alin. (6[ şi (7).
(4) în căzui în care din documentele depuse la dosarul de restituire nu rezultă preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate. punctele vor reprezenta echivalentul a 15% din valoarea stabilită conform art. 21 alin. (6).”;
- Art. 41 alin. (5): „(5) Obligaţiile privind emiterea titlurilor de despăgubire stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi se vor executa potrivit art. 21. “
18. În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin următoarelor dispoziţii din Constituţie: art. 1 alin. (4) care instituie principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, art. 15 alin. (2) care consacră principiul neretroactivităţii legii, cu excepţia celei penale şi contravenţionale mai favorabile, art. 16 care statuează cu privire la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art. 20 referitor la tratatele internaţionale privind drepturile omului, art. 44 alin. (1)-(4) şi
(8) care garantează şi ocrotesc dreptul de proprietate privată, care privesc exproprierea, referitoare la naţionalizare, respectiv la imposibilitatea confiscării averii dobândite licit. Se invocă, de asemenea, şi dispoziţiile art. 14 - Interzicerea discriminării din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi cele ale art. 1 - Protecţia proprietăţii din Primul Protocol adiţional la aceeaşi convenţie.
19. Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observă că autorul acesteia este cesionar al dreptului de proprietate asupra unui imobil revendicat iniţial de foştii proprietari în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945- 22 decembrie 1989 şi pentru care primarul municipiului Cluj-Napoca a respins cererea de restituire în natură şi a propus acordarea de despăgubiri. În favoarea acestuia a fost pronunţată, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, o decizie definitivă şi irevocabilă prin care pârâta Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost obligată ca în termen de 6 luni să emită decizia reprezentând titlul de despăgubire, în temeiul prevederilor legale cuprinse în titlul VII al Legii nr. 247/2005. Îndeplinirea acestei obligaţii a fost amânată după intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013, astfel că soluţionarea dosarului de despăgubire s-a realizat de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor prin aplicarea dispoziţiilor legale din noua lege, care prevăd evaluarea imobilului imposibil de restituit în natură conform grilei notariale şi compensarea sub formă de puncte. În acest context, autorul excepţiei de neconstituţionalitate a criticat constituţionalitatea prevederilor art. 1 alin. (3), art. 24 alin. (2)-(4) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013.
20. În ceea ce priveşte dispoziţiile prevederilor art. 1 alin. (3) şi art. 24 alin. (2)-(4) din Legea nr. 165/2013, Curtea s-a mai pronunţat din perspectiva unor critici similare celor formulate în cauza de faţă, de exemplu prin Decizia nr. 200 din 3 aprilie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 448 din 19 iunie 2014 (paragrafele 23-27), şi a constatat că acestea sunt în concordanţă cu prevederile constituţionale şi convenţionale invocate şi în motivarea prezentei excepţii. De asemenea, prin Decizia nr. 564 din 16 iulie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 632 din 19 august 2015 (paragrafele 18-20), Curtea a analizat critici identice formulate de acelaşi autor într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilă, generată de aceeaşi situaţie de fapt prezentată mai sus.
21. Cu acele prilejuri, în ceea ce priveşte prevederile art. 1 alin. (3) din Legea nr. 165/2013, Curtea a reţinut că legiuitorul a reglementat în mod diferit modalitatea de despăgubire, în raport cu persoana beneficiarilor măsurilor reparatorii conferite de Legea nr. 165/2013, şi anume titularul dreptului la măsuri reparatorii în temeiul legislaţiei reparatorii anterioare, pe de o parte, şi persoanele către care au fost înstrăinate drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietăţii, pe de altă parte. Faţă de această constatare, Curtea a statuat că această Opţiune a legiuitorului nu reprezintă o sancţionare a titularilor originari ai dreptului de proprietate care au înstrăinat dreptul la obţinerea măsurilor reparatorii, întrucât, prin ipoteză, în patrimoniul acestora nu se mai regăseşte acest drept.
22. În ceea ce priveşte pretinsa discriminare creată prin textele de lege criticate, Curtea a observat că acordarea unor măsuri reparatorii diferite, în funcţie de beneficiarii acestora, echivalează cu instituirea unui tratament juridic diferit, dar care nu constituie o discriminare, întrucât, în sensul jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nu orice diferenţă de tratament semnifică, în mod automat, încălcarea dispoziţiilor constituţionale sau a celor convenţionale referitoare la interzicerea discriminării. Astfel, faţă de obiectul de reglementare al Legii nr. 165/2013, opţiunea legiuitorului de a exclude de la măsura reparatorie a restituirii în natură, precum şi de la cea a compensării integrale prin puncte a persoanelor în patrimoniul cărora dreptul de a obţine măsurile reparatorii a fost transmis prin intermediul unor contracte cu titlu oneros, apare ca fiind justificată în mod obiectiv şi rezonabil. Aceasta, deoarece măsurile de preluare abuzivă nu s-au răsfrânt direct sau indirect asupra cesionarilor acestor drepturi, astfel că legislaţia cu caracter reparator a vizat exclusiv titularul dreptului sau moştenitorii acestuia. Mai mult, întrucât legiuitorul a acordat cesionarilor dreptului la despăgubire un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului, Curtea a reţinut că măsura legislativă criticată păstrează un raport rezonabil de proporţionalitate între scopul urmărit - despăgubirea integrală doar a titularilor originari ai măsurilor reparatorii sau a moştenitorilor acestora - şi mijloacele folosite, cesionarul urmând a obţine atât preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, cât şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului.
23. Totodată, prin Decizia nr. 321 din 10 iunie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 5 august 2014 (paragrafele 30 şi 31), Curtea a remarcat că diferenţa de tratament între cesionarii de drepturi ale căror cereri de chemare în judecată s-au soluţionat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 faţă de cei care nu au obţinut o atare hotărâre derivă din succesiunea în timp a actelor normative în materie. În legătură cu acest aspect, Curtea a reţinut că situaţia diferită în care se află cetăţenii în funcţie de reglementarea aplicabilă potrivit principiului tempus regit actum nu poate fi privită ca o încălcare a dispoziţiilor constituţionale care consacră egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări. Curtea a constatat că respectarea egalităţii în drepturi presupune luarea în considerare a tratamentului pe care legea îl prevede faţă de cei cărora li se aplică în decursul perioadei în care reglementările sale sunt în vigoare, iar nu în raport cu efectele produse prin reglementările legale anterioare. În consecinţă, reglementările juridice succesive pot prezenta în mod firesc diferenţe determinate de condiţiile obiective în care ele au fost adoptate. Curtea a reţinut, totodată, că, în privinţa obiectului de reglementare a legii analizate, intervenţia legiuitorului nu este una aleatorie, ci a fost justificată şi impusă firesc ca urmare a Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României.
24. De asemenea, prin Decizia nr. 763 din 18 decembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 2 martie 2015 (paragraful 19), în ceea ce priveşte susţinerea referitoare la încălcarea dreptului de proprietate al cesionarului, Curtea a constatat că împrejurarea că singura măsură reparatorie care se poate acorda altor persoane decât titularul dreptului de proprietate este compensarea prin puncte, precum şi faptul că a plafonat despăgubirile acordate în situaţia în care titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietăţii nu echivalează cu o expropriere, această reglementare încadrându-se în sfera măsurilor cu caracter general sugerate chiar de Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fi adoptate de statul român.
25. Totodată, Curtea a observat, prin Decizia nr. 328 din 12 iunie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 21 iulie 2014, că, astfel cum rezultă din dispoziţiile art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, prevederile legale criticate referitoare la plafonarea despăgubirilor acordate cesionarilor nu se aplică celor cărora li s-a stabilit dreptul de proprietate şi li s-a emis titlul de despăgubire anterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013. Prin urmare, prevederile de lege criticate nu se aplică retroactiv, ci reglementează modul de acţiune în timpul următor intrării în vigoare a legii, adică în domeniul ei propriu de aplicare.
26. Referitor la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 41 alin. (5) raportat la art. 21 alin. (6) din Legea nr. 165/2013, Curtea reţine că hotărârea definitivă şi irevocabilă invocată de autorul excepţiei dispune cu privire la obligarea Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor să procedeze la desemnarea unui evaluator în vederea stabilirii valorii imobilului revendicat şi emiterea titlului de despăgubire corespunzător, fără să se pronunţe asupra întinderii dreptului de proprietate, aşadar fără să oblige Comisia să emită o decizie pentru o anumită valoare determinată, în conformitate cu prevederile titlului VII din Legea nr. 247/2005. Prin urmare, faptul că evaluarea imobilului urmează să se facă, după intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013, potrivit altor criterii, respectiv prin aplicarea grilei notariale valabile la acel moment, nu poate reprezenta o nesocotire a principiului separaţiei puterilor în stat prin atingerea adusă de legiuitor asupra forţei hotărârilor judecătoreşti.
27. În înţelegerea acestei chestiuni trebuie avute în vedere prevederile art. 41 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, care stabilesc cu privire la modalitatea concretă de plată a sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de către Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, râmase definitive şi irevocabile la data intrării în vigoare a prezentei legi, Art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 vizează o cu totul altă ipoteză, cea în care prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile la data intrării în vigoarea prezentei legi fusese stabilită în sarcina fostei Comisii Centrale obligaţia de emitere a titlurilor de despăgubire, ceea ce implica stabilirea de către această instituţie a valorii imobilului pentru care se cuvin despăgubiri. Cu alte cuvinte, noua modalitate de evaluare, prin utilizarea grifei notariale, nu este de natură să nesocotească principiul separaţiei puterilor în stat, întrucât instituirea prin lege a unei alte modalităţi de calcul nu impietează asupra dispoziţiilor imperative ale unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile referitoare la obligarea Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - ale cărei atribuţii şi, implicit, obligaţii stabilite pe cale judecătorească au fost preluate de Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor - la emiterea unei decizii de compensare prin puncte, conform noii proceduri administrative.
28. În ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, autorul acesteia a susţinut, în esenţă, că aplicarea acestor dispoziţii legale în privinţa modalităţii de evaluare a despăgubirilor creează un regim discriminatoriu faţă de persoanele care au beneficiat de prevederile Legii nr. 247/2005 la executarea aceluiaşi tip de hotărâre judecătorească, ceea ce contravine şi principiului neretroactivităţii legii civile. În legătură cu susţineri similare, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin Decizia nr. 715 din 19 decembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 13 februarie 2015, prin raportare la aceleaşi dispoziţii constituţionale invocate şi în prezenta cauză, şi cu o motivare similară. Astfel, Curtea a respins ca neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate raportate la prevederile art. 15 alin. (2) şi art. 16 şi din Legea fundamentală, reiterând cele statuate în jurisprudenţa sa, în sensul că, dacă prin jocul unor prevederi legale, anumite persoane pot ajunge în situaţii defavorabile, apreciate subiectiv, prin prisma propriilor lor interese, ca defavorabile, acest fapt nu reprezintă o discriminare care să afecteze constituţionalitatea textelor respective.
29. Aşa fiind, cu privire la modalitatea de evaluare a imobilului prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, astfel cum prevede art. 21 alin. (6) din aceasta, Curtea a mai statuat că aceasta constituie modalitatea prin care legiuitorul a înţeles să transpună în legislaţia naţională exigenţele impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, scopul legiuitorului fiind acela de a introduce un sistem unitar şi previzibil de evaluare a imobilelor. Cu privire la cuantumul diferit al despăgubirilor acordate, sub formă de puncte, inferior celui rezultat prin aplicarea standardelor internaţionale de evaluare prevăzute de legislaţia anterioară, Curtea a arătat prin Decizia nr. 269 din 7 mai 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 513 din 9 iulie 2014, că legiuitorul dispune de o largă marjă de apreciere în determinarea celor mai potrivite modalităţi prin care sunt acordate despăgubirile cuvenite în urma abuzurilor din regimul comunist, având obligaţia ca măsurile adoptate să respecte principiul proporţionalităţii, aşadar, să fie adecvate, rezonabile şi să asigure un just echilibru între interesul individual şi cel general, al societăţii.
30. Neintervenind elemente noi, de natură să justifice reconsiderarea acestei jurisprudenţe, cele statuate prin deciziile menţionate îşi menţin valabilitatea şi în cauza de faţă.
31. Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu unanimitate de voturi,
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Iulian Aladar Laco în Dosarul nr. 329/117/2014 al Curţii de Apel Cluj - Secţia I civilă şi în Dosarul nr. 16.629/3/2014 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilă şi constată că prevederile art. 1 alin. (3), art. 21 alin. (6), art. 24 alin. (2)-(4) şi art. 41 alin. (5) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Curţii de Apel Cluj - Secţia I civilă şi Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea L
Pronunţată în şedinţa din data de 24 noiembrie 2015.
PREŞEDINTE,
DANIEL MARIUS MORAR
Magistrat-asistent,
Valentina Bărbăţeanu
HOTĂRÂRI ALE GUVERNULUI ROMÂNIEI
GUVERNUL ROMÂNIEI
privind acordarea unor ajutoare de urgenţă
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 28 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare totală de 1.009.200 lei din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pe anul 2016, pentru sprijinirea unui număr total de 330 de familii şi persoane singure, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, aflate în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, inundaţii, alunecări de teren, incendii, stare gravă de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială.
PRIM-MINISTRU
DACIAN JULIEN CIOLOŞ
Contrasemnează:
Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,
Claudia-Ana Costea
Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
Vasile Dîncu
p. Ministrul finanţelor publice,
Daniela Pescaru,
secretar de stat
Bucureşti, 3 februarie 2016.
Nr. 35.
ANEXĂ
Nr. crt. |
Numele şi prenumele |
Adresa |
Judeţul |
Suma - lei - |
1 |
Covaci Cipriana |
oraşul Ineu, str. Madrid nr. 7, bl. B4, et. 2, ap. 11 |
Arad |
3.000 |
2 |
Crăiţar Pavel |
oraşul Pecica, str. 231 nr. 24 |
Arad |
4.000 |
3 |
Toporan Ioan |
municipiul Arad, str. Cenad nr. 2, bl. 234, ap. 6 |
Arad |
3.000 |
4 |
Anca Georgel |
municipiul Piteşti, str. Stejarului nr. 4, bl. A27, sc. D, ap. 1 |
Argeş |
3.000 |
5 |
Caram Rita |
comuna Schitu Goleşti, sat Lăzăreşti nr. 191 |
Argeş |
3.000 |
6 |
Drăguţoiu Georgel |
municipiul Piteşti, str. Dr. Carol Davila nr. 11, bl. N5, sc. B, ap. 15 |
Argeş |
1.500 |
7 |
Duman Niculina |
comuna Căldăraru, satul Căldăraru nr. 104 |
Argeş |
3.000 |
8 |
Enache Marian Marius |
municipiul Piteşti, str. Horia, Cloşca şi Crişan nr. 3, bl. B26, sc. A, ap. 14 |
Argeş |
3.000 |
9 |
Florea Mădălina Ramona |
municipiul Piteşti, str. Petru Rareş nr. 4, bl. P28, sc. A, ap. 1 |
Argeş |
2.000 |
10 |
Luca Magdalena |
municipiul Piteşti, bd. Fraţii Goleşti nr. 63, bl. S6, sc. B, ap. 12 |
Argeş |
3.000 |
11 |
Miu Mirela |
municipiul Piteşti, Aleea Dimitrie Cantemir nr. 4, bl. P13, sc. D, ap. 9 |
Argeş |
3.000 |
12 |
Nicolescu Camelia |
municipiul Piteşti, str. Tineretului nr. 1, bl. 16, sc. D, ap. 2 |
Argeş |
3.000 |
13 |
Onică Alina Mihaela |
comuna Cetăţeni, satul Valea Cetăţuia, str. Doamnei nr. 53 |
Argeş |
3.000 |
14 |
Pătraşcu Mana |
municipiul Piteşti, Bd. Libertăţii nr. 31, bl. D12, sc. A, ap. 2 |
Argeş |
2.000 |
15 |
Patrona Gheorghe |
municipiul Piteşti, Calea Craiovei, bl. 40bis, sc. B, ap. 12 |
Argeş |
3.000 |
16 |
Puiu Mihaela Adriana |
municipiul Piteşti, str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, bl. M1, sc. B, ap. 14 |
Argeş |
3.000 |
17 |
Stanciu Marinela Cateluţa |
municipiul Piteşti, str. Traian nr. 7, bl. P7, sc. D, ap. 4 |
Argeş |
2.000 |
18 |
Toader Maria |
comuna Ciomăgeşti, satul Ciomăgeşti nr. 32 |
Argeş |
2.000 |
19 |
Voicu Nicolae |
municipiul Piteşti, bd. Nicolae Bălcescu nr. 4, bl. L2, sc. A, ap. 38 |
Argeş |
3.000 |
20 |
Aftodor Elena |
municipiul Oneşti, str. Saturn nr. 2, bl. 2, sc. B, ap. 89 |
Bacău |
3.000 |
21 |
Curcan Mariana |
municipiul Bacău, str. Traian nr. 18 |
Bacău |
3.000 |
22 |
Marin Irina |
comuna Podu Turcului, satul Podu Turcului, str. Nicolae Bălcescu nr. 100 |
Bacău |
4.000 |
23 |
Matei Petrea |
oraşul Slănic Moldova, str. Nucului nr. 31 |
Bacău |
3.500 |
24 |
Rotaru Raisa |
municipiul Bacău, str. Electricienilor nr. 6, bl. 6, sc. D, ap. 18 |
Bacău |
3.000 |
25 |
Fechete Varvara Doiniţa |
comuna Spermezeu, satul Sita nr. 74 |
Bistriţa-Năsăud |
5.000 |
26 |
Azoiţei Elena |
municipiul Botoşani, str. Tulbureni nr. 97, ap. 1 |
Botoşani |
4.000 |
27 |
Chirnicinăi Maria |
municipiul Dorohoi, str. Poştei nr. 28 |
Botoşani |
3.000 |
28 |
Ferariu Mariana |
municipiul Botoşani, str. Cornişa nr. 8, bl. 8. et. 1, ap. 13 |
Botoşani |
2.500 |
29 |
Iasciuc Elena |
municipiul Dorohoi, Aleea Caisului nr. 1, bl. 1, ap. 11 |
Botoşani |
3.500 |
30 |
Marcu Mihail Cătălin |
municipiul Botoşani, aleea Parcul Tineretului nr. 11, sc. C, et. 2, ap. 16 |
Botoşani |
3.000 |
31 |
Murariu Măricel |
municipiul Dorohoi, str. Dumbrava Roşie nr. 140 |
Botoşani |
4.000 |
32 |
Oboroceanu Vasile |
comuna Corni |
Botoşani |
3.000 |
33 |
Pînzariu Daniel |
municipiul Dorohoi, str. Spiru Haret nr. 4, bl. 4, sc. A, ap. 7 |
Botoşani |
3.500 |
34 |
Paşcanu Marinica |
municipiul Botoşani, str. Dubălari nr. 14 |
Botoşani |
2.000 |
35 |
Pâtrăşcanu Marian |
satul Batta-Arsă, comuna Corni |
Botoşani |
2.000 |
36 |
Reică Petru |
municipiul Dorohoi, str. Dumbrava Roşie nr. 1, bl F 17, ap. 6 |
Botoşani |
3.000 |
37 |
Rusu Dorina Mihaela |
municipiul Dorohoi, str. Dealu Mare nr. 5 |
Botoşani |
3.000 |
38 |
Sandu Constantin |
municipiul Dorohoi, aleea Criva nr. 12, bl. I3, ap. 35 |
Botoşani |
3.000 |
39 |
Silivăstru Angela |
municipiul Dorohoi, aleea Criva nr. 3, bl. 09, ap. 5 |
Botoşani |
3.000 |
40 |
Tamazlicaru Mihai |
satul Rânghileşti, comuna Santa-Mare |
Botoşani |
3.000 |
41 |
Vieru Mihai |
municipiul Dorohoi, str. George Enescu nr. 71 B |
Botoşani |
4.000 |
42 |
Ghelase Rădiţa |
comuna Stăncuţa, str. Mecanizatorilor nr. 297 |
Brăila |
5.000 |
43 |
Roman Maria |
municipiul Brăila, Calea Galaţi nr. 5 |
Brăila |
2.000 |
44 |
Rada Emil |
municipiul Braşov, str. Vârful cu Dor nr. 9, bl. D8, ap. 8 |
Braşov |
12.000 |
45 |
Radu Căruntu Claudia |
comuna Feldioara, satul Rotbav nr. 326 (domiciliul legal) comuna Feldioara, satul Rotbav nr. 137 (domiciliul în fapt) |
Braşov |
1.200 |
46 |
Avrămescu Lenuţa |
municipiul Râmnicu Sărat, str. Banu Mihalcea nr. 4 |
Buzău |
1.500 |
47 |
Balea Claudia |
comuna Luciu, satul Caragele nr. 89 |
Buzău |
2.000 |
48 |
Dumitru Petrică |
comuna Scorţoasa, satul Gura Văii |
Buzău |
1.000 |
49 |
Piciu Florica |
municipiul Râmnicu Sărat, str. Călugăreni nr. 4bis |
Buzău |
500 |
50 |
Popescu Tiberiu Eduard |
municipiul Râmnicu Sărat, str. Pieţei, bl. 1C, et. 4, ap. 19 |
Buzău |
1.000 |
51 |
Trifan Vasile |
comuna Movila Banului, satul Movila Banului |
Buzău |
3.000 |
52 |
Voica Georgeta |
comuna Săhăteni, satul Gâgeni |
Buzău |
3.000 |
53 |
Agache Grigore |
comuna Corbu, satul Luminiţa, str. Carierei nr. 18 |
Constanţa |
4.000 |
54 |
Bădărău Costal |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Vasile Sassu nr. 46A |
Constanţa |
4.000 |
55 |
Ciobanu Vasile Ştefan |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 17 |
Constanţa |
4.000 |
56 |
Custură Iuliana Cornelia |
comuna Tortoman, str. 1 Decembrie nr. 34 |
Constanţa |
2.000 |
57 |
Danciu Hritinia |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 28 |
Constanţa |
6.000 |
58 |
Danciu Ioana |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Frunzelor nr. 10 |
Constanţa |
9.000 |
59 |
Dumitrache Constantin Adrian |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Albatrosului nr. 4 |
Constanţa |
3.000 |
60 |
Gîrcel Daniel |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Florea Popa nr. 9 |
Constanţa |
6.000 |
61 |
Giuglea Constantin |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Florea Popa nr. 6 |
Constanţa |
6.000 |
62 |
Hobu Florina |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Bisericii nr. 14 |
Constanţa |
6.000 |
63 |
Hobu Petre |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Bisericii nr. 14 |
Constanţa |
3.000 |
64 |
Lipovanu Adrian |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 17B |
Constanţa |
6.000 |
65 |
Manole Lucian |
comuna Corbu, satul Luminiţa, str. Carierei nr. 16 |
Constanţa |
6.000 |
66 |
Marin Gheorghe |
comuna Corbu, satul Luminiţa, str. Carierei nr. 20 |
Constanţa |
3.000 |
67 |
Mazîlu Cecilia |
municipiul Medgidia, str. Silozului Baraca 28, ap. 1 |
Constanţa |
4.500 |
68 |
Olaru Gheorghe |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 19 |
Constanţa |
1.000 |
69 |
Pînzariu Cristina |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Zorilor nr. 4 |
Constanţa |
1.000 |
70 |
Popa Niculaie |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Florea Popa nr. 7 |
Constanţa |
1.000 |
71 |
Poteleanu Gheorghe |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Vulturul Pleşuv nr. 2 |
Constanţa |
4.000 |
72 |
Potolea Domnica |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 182 |
Constanţa |
1.000 |
73 |
Vlădescu Mihaela Lioara |
comuna Corbu, satul Corbu, str. Principală nr. 30 |
Constanţa |
1.000 |
74 |
Adam Constantina Lucia |
municipiul Târgovişte, str. Ialomiţei nr. 17 |
Dâmboviţa |
2.000 |
75 |
Anghel Mihai |
comuna Brăneşti, str. Croitoriei nr. 68 |
Dâmboviţa |
2.500 |
76 |
Alexandru Maria |
comuna Ludeşti nr. 198 |
Dâmboviţa |
600 |
77 |
Anghel Elena |
municipiul Târgovişte, str. Matei Basarab nr. 103 |
Dâmboviţa |
2.000 |
78 |
Argint Ionela |
comuna Ludeşti nr. 315 |
Dâmboviţa |
800 |
79 |
Bivolaru Ioana |
municipiul Târgovişte, calea Bucureşti, bl. N2B, sc. B, ap. 22 |
Dâmboviţa |
10.000 |
80 |
Burcea Cezar Petruţ |
municipiul Târgovişte, aleea Griviţa nr. 2, bl. 3, sc. B, ap. 30 |
Dâmboviţa |
3.000 |
81 |
Calomfirescu Marius |
municipiul Târgovişte, bd. Mircea cel Bătrân nr. 10, bl. H7, et. 3, ap. 9 |
Dâmboviţa |
10.000 |
82 |
Copaci Ion |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 97 |
Dâmboviţa |
600 |
83 |
Dobre Antonica |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 71 |
Dâmboviţa |
800 |
84 |
Dobre Natalia |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 32 |
Dâmboviţa |
800 |
85 |
Feraru Eugenia |
comuna Mâneşti, satul Drăgăeşti Pământeni nr. 75 |
Dâmboviţa |
500 |
86 |
Ganea Elena |
comuna Ludeşti, satul Scheiu de Sus |
Dâmboviţa |
800 |
87 |
Ghinea Ion |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 130 |
Dâmboviţa |
600 |
88 |
Gloabă Sergiu |
comuna Măneşti, satul Drăgăeşti Pământeni nr. 440 |
Dâmboviţa |
2.500 |
89 |
Iancu Marioara |
oraşul Fieni, str. Runcului nr. 190 |
Dâmboviţa |
2.700 |
90 |
Ilina Gabi Georgiana |
comuna Ludeşti, satul Miloşari nr. 61 |
Dâmboviţa |
800 |
91 |
Ioniţă Cleopatra Alina |
comuna Tărtăşeşti, satul Tărtăşeşti nr. 722 |
Dâmboviţa |
6.000 |
92 |
Lupu Ionica |
comuna Ludeşti, satul Ludeşti nr. 172 |
Dâmboviţa |
600 |
93 |
Mantea Anamaria |
municipiul Târgovişte, str. Col. Marin Stănescu nr. 2, bl. 13, sc. B, ap. 22 |
Dâmboviţa |
10.000 |
94 |
Marcu Carmen |
comuna Tărtăşeşti, satul Bâldana, str. Nordului nr. 318 |
Dâmboviţa |
2.500 |
95 |
Marian Gheorghe |
comuna Pucheni, satul Pucheni nr. 507 |
Dâmboviţa |
5.000 |
96 |
Mihăescu Ion |
comuna Pucheni, satul Pucheni nr. 514 |
Dâmboviţa |
5.000 |
97 |
Mira Maria |
comuna Ludeşti, satul Teleşti nr. 96 |
Dâmboviţa |
600 |
98 |
Molfa Gabriela Mădălina |
comuna Ludeşti, satul Scheiu de Sus |
Dâmboviţa |
800 |
99 |
Munteanu Camelia |
municipiul Târgovişte, str. Ialomiţei nr. 28 |
Dâmboviţa |
10.000 |
100 |
Nagomir Marina |
comuna Ludeşti, satul Ludeşti nr. 2 |
Dâmboviţa |
800 |
101 |
Nan Maria Mihaela |
comuna Ludeşti, satul Scheiu de Jos nr. 441 |
Dâmboviţa |
600 |
102 |
Niculescu Marius |
municipiul Târgovişte, str. Gimnaziului nr. 11 |
Dâmboviţa |
4.000 |
103 |
Niţu Lucica |
comuna Ludeşti, satul Scheiu de Sus nr. 123 |
Dâmboviţa |
600 |
104 |
Oprea Mirabela |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 227 |
Dâmboviţa |
800 |
105 |
Paraschiv Mariana |
comuna Ludeşti, sat Potocelu nr. 117 |
Dâmboviţa |
800 |
106 |
Petre Florin |
municipiul Târgovişte, Calea Bucureşti nr. 38, bl. N3C, ap. 25 |
Dâmboviţa |
3.000 |
107 |
Pinţoiu Mihaela |
comuna Bezdead, satul Bezdead nr. 1.764 |
Dâmboviţa |
12.000 |
108 |
Popa Carmen Gabriela |
oraşul Fieni, str. Lt. Virgil Negoiescu nr. 6, bl. 18, ap. 25 |
Dâmboviţa |
3.000 |
109 |
Priboi Mioara |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 125 |
Dâmboviţa |
600 |
110 |
Rădoi Ionelia Valentina |
oraşul Titu, str. I C. Visarion nr. 21, bl. 12, sc. A, ap. 2 |
Dâmboviţa |
5.000 |
111 |
Radu Paulina |
comuna Măneşti, satul Drăgăeşti Pământeni nr. 439 |
Dâmboviţa |
500 |
112 |
Safta Ionela |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 231 |
Dâmboviţa |
600 |
113 |
Şerban Daniela |
comuna Vulcana Pândele, str. Olimpiei nr. 3 |
Dâmboviţa |
3.000 |
114 |
Sizoi Ioana |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 72 |
Dâmboviţa |
600 |
115 |
Ştefan Marinela |
municipiul Târgovişte, str. Zorilor nr. 25A |
Dâmboviţa |
10.000 |
116 |
Ştefănescu Vasile |
comuna I.L. Caragiale, satul I.L. Caragiale nr. 267 |
Dâmboviţa |
1.000 |
117 |
Stoica Sofia |
comuna Măneşti, satul Drăgăeşti nr. 88 |
Dâmboviţa |
500 |
118 |
Tomescu Maria |
comuna Voineşti, satul Izvoarele |
Dâmboviţa |
2.000 |
119 |
Trică Alina Maria |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 203 |
Dâmboviţa |
800 |
120 |
Vlada Gabriela Gianina |
comuna Nucet, satul Cazaci nr. 161 |
Dâmboviţa |
3.000 |
121 |
Vlădoiu Maria |
municipiul Târgovişte, str. Diaconu Coresi nr. 1, bl. 13, sc. F, ap. 104 |
Dâmboviţa |
10.000 |
122 |
Zbîrneci Niculina |
comuna Ludeşti, satul Potocelu nr. 123 |
Dâmboviţa |
800 |
123 |
Dascălu Violeta |
comuna Teslui, str. Câmpia Islaz nr. 30 |
Dolj |
1.000 |
124 |
Deaconu Luba |
comuna Dioşti, str. Morii nr. 119 |
Dolj |
500 |
125 |
Grăjdeanu Ionel |
comuna Pleniţa, str. 1 Decembrie 1918 nr. 6 |
Dolj |
1.000 |
126 |
Guluş Violeta |
comuna Bratovoeşti nr. 225 |
Dolj |
3.000 |
127 |
Liuba Verginica |
comuna Poiana Mare, str. Veteranilor nr. 10E |
Dolj |
3.000 |
128 |
Lopăţel Florin |
comuna Barca, str. Mihai Viteazu nr. 54 |
Dolj |
500 |
129 |
Mihăilescu Elena |
municipiul Craiova, str. Parângului nr. 14 |
Dolj |
5.000 |
130 |
Niţu Doina Iuliana |
comuna Dioşti, str. Morii nr. 7 |
Dolj |
2.000 |
131 |
Popescu Dorina |
comuna Băileşti, str. Carpaţi nr. 1, bl. D1, sc. 2, ap. 4 |
Dolj |
3.000 |
132 |
Radu Marieta |
oraşul Filiaşi, str. Păcii nr. 21 |
Dolj |
600 |
133 |
Udrişte Gheorghe Victoraş |
comuna Băileşti, str. Progresu nr. 126 |
Dolj |
1.500 |
134 |
Vasile Ion |
comuna Robăneşti, satul Golfin, str. Trei Fântâni nr. 26 |
Dolj |
1.000 |
135 |
Vârtosu Ecaterina |
comuna Bârca, str. Octavian Goga nr. 8 |
Dolj |
500 |
136 |
Păun Olga Anişoara |
municipiul Galaţi, str. Aviatorilor nr. 2, bl. Z4, sc. 4, et. 1, ap. 62 |
Galaţi |
2.000 |
137 |
Boarta Dumitra |
comuna Buturugeni, satul Pădureni |
Giurgiu |
1.000 |
138 |
Boştină Cristina Ionela |
municipiul Giurgiu, str. Tineretului, bl. 27/613, sc. B, ap. 19 |
Giurgiu |
1.500 |
139 |
Breazu Matei |
comuna Izvoarele |
Giurgiu |
1.500 |
140 |
Buzică Ilie Silviu |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, cămin D, ap. 43 |
Giurgiu |
1.500 |
141 |
Cobzaru Marilena |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, cămin D, ap. 51 |
Giurgiu |
1.500 |
142 |
Constantin Elena Mirela |
municipiul Giurgiu, str. Vlad Ţepeş, bl. MUV5, ap. 18 |
Giurgiu |
1.000 |
143 |
Gheondea Florian |
municipiul Giurgiu, str. Pietrelor nr. 13 |
Giurgiu |
2.000 |
144 |
Gheorghe Virginia |
comuna Săbăreni, satul Săbăreni, str. Salcâmilor nr. 20 |
Giurgiu |
2.000 |
145 |
Holtea Mana Diana |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, cămin D, ap. 43 |
Giurgiu |
1.000 |
146 |
Jiga Daniel Iulian |
municipiul Giurgiu, str. Tineretului, bl. 100, sc. A, ap. 8 |
Giurgiu |
2.000 |
147 |
Năstase Ionuţ Bogdan |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei nr. 23, ap. 50 |
Giurgiu |
2.000 |
148 |
Neacşu Gheorghiţa |
comuna Clejani |
Giurgiu |
1.000 |
149 |
Pădure Mariana |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, bl. Cămin D, ap. 54 |
Giurgiu |
1.000 |
150 |
Pană Florenţa |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, cămin D, ap. 50 |
Giurgiu |
2.000 |
151 |
Pătuleanu Maria |
municipiul Giurgiu, str. Bucureşti, bl. 11/2S, sc. A, ap. 26 |
Giurgiu |
2.000 |
152 |
Petre Lucia |
comuna Frăţeşti |
Giurgiu |
1.000 |
153 |
Rusu Vironica |
comuna Călugăreni, satul Hulubeşti |
Giurgiu |
1.000 |
154 |
Severin Mihaela |
comuna Slobozia, str. Crinului nr. 535 |
Giurgiu |
1.000 |
155 |
Stângă Nicoleta |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, cămin D, ap. 53 |
Giurgiu |
1.500 |
156 |
Ştefan Aurica |
comuna Frăţeşti |
Giurgiu |
2.000 |
157 |
Stoica Florina |
municipiul Giurgiu, str. Sloboziei, bl. Cămin D, ap. 12B |
Giurgiu |
1.000 |
158 |
Ţaga Ionuţ Marius |
municipiul Giurgiu, str. Tineretului, bl. 106, sc. A, ap. 15 |
Giurgiu |
2.000 |
159 |
Florescu Ion Gabriel |
municipiul Târgu Jiu, str. G-rai Cristian Teii, bl. 5, sc. 2, ap. 11 |
Gorj |
4.000 |
160 |
Mihu Matei |
comuna Peştişani, satul Brădiceni |
Gorj |
500 |
161 |
Bălaşa Viorica |
municipiul Târgu Jiu, bd. Constantin Brâncuşi nr. 18, bl. 18, sc. 1, ap. 11 |
Gorj |
4.000 |
162 |
Boboc Maria |
comuna Cruşeţ, satul Cruşeţ |
Gorj |
1.500 |
163 |
Galbenu Aneta |
comuna Urdari, satul Hotăroasa nr. 165 |
Gorj |
3.000 |
164 |
Simion Ofelia Eugenia |
municipiul Târgu Jiu, str. Meteor nr. 43A |
Gorj |
2.000 |
165 |
Voican Felicia Cosmina |
municipiul Târgu Jiu, str. Măceşului nr. 4 |
Gorj |
4.000 |
166 |
Voinea Dănuţ |
comuna Cruşeţ, satul Urda de Jos nr. 99 |
Gorj |
2.000 |
167 |
Albert Matild |
comuna Dăneşti nr. 731 |
Harghita |
5.000 |
168 |
Lukacs Robert |
comuna Dăneşti nr. 346 |
Harghita |
5.000 |
169 |
Vîntu Sorina |
municipiul Topliţa, str. Toamnei nr. 13 |
Harghita |
7.200 |
170 |
Bak Maria |
municipiul Lupeni, str. Pompierilor nr. 27 |
Hunedoara |
6.000 |
171 |
Ban Maria |
municipiul Hunedoara, bd. Dacia nr. 24, bl. 38, sc. C, et. 4, ap. 40 |
Hunedoara |
4.000 |
172 |
Bogdan Nicolae Marius |
comuna Băiţa, satul Trestia nr. 157 |
Hunedoara |
5.000 |
173 |
Cian Felicia |
comuna Baia de Criş, satul Rişculiţa nr. 111 |
Hunedoara |
3.000 |
174 |
Drăgoiu Pascu Florin |
municipiul Brad, str. 1 Iunie, bl. C2 bis, sc. 1, et. 4, ap, 28 |
Hunedoara |
2.000 |
175 |
Feher Mircea Ionel |
municipiul Deva, str. Nicolae Bălcescu nr. 46, bl. B, sc. D, ap. 46 |
Hunedoara |
6.000 |
176 |
Florea Octavian |
comuna Hărău, satul Bîrsău nr. 278 |
Hunedoara |
3.000 |
177 |
Graur Florica |
municipiul Lupeni, str. Avram Iancu nr. 21, bl, 21, ap. 5 |
Hunedoara |
1.000 |
178 |
Groza Marioara Rodica |
municipiul Brad, str. Iazului, bl. 7, sc. 3, ap. 4 |
Hunedoara |
7.000 |
179 |
Herbei Magdalina |
comuna Baia de Criş, satul Rişca nr. 25 |
Hunedoara |
3.000 |
180 |
Maschek Adelhaid |
municipiul Petroşani, str. Vilelor nr. 14 |
Hunedoara |
3.000 |
181 |
Miclea Viorica |
comuna Criscior, satul Criscior, str. Teilor nr. 2 |
Hunedoara |
3.000 |
182 |
Popa Daria Antonia |
municipiul Deva, str. Ciprian Porumbescu, bl. 17, sc. C, ap. 1 |
Hunedoara |
1.500 |
183 |
Soi Ana |
oraşul Aninoasa, satul Mărtineşti nr. 51 |
Hunedoara |
5.000 |
184 |
Alexandrescu Lilieana |
comuna Movila |
Ialomiţa |
6.000 |
185 |
Anghel Ionela |
comuna Sineşti, satul Hagieşti, str. Lalelelor nr. - |
Ialomiţa |
4.000 |
186 |
Drezaliu Mădălina |
municipiul Slobozia, str. Gării nr. 3, bl. G100, scara A, ap. 19 |
Ialomiţa |
4.000 |
187 |
Grigore Elena |
comuna Maia, str. Lacului nr. 17 |
Ialomiţa |
4.000 |
188 |
Gurlea Gheorghe |
municipiul Slobozia, str. Decebal, bl. G2, scara A, ap. 6 |
Ialomiţa |
4.000 |
189 |
Ion iţă Alexandru |
comuna Ion Roată, satul Broşteni, şos. Bucureşti-Constanţa nr. 43 |
Ialomiţa |
5.000 |
190 |
Panghe Radu |
comuna Făcăeni, str. Livezii nr. 40 |
Ialomiţa |
4.000 |
191 |
Paraschiv Florentina |
municipiul Slobozia, str. Ardealului nr. 3, bl. 3, sc. D, ap. 7 |
Ialomiţa |
4.000 |
192 |
Tudorache Costel |
oraşul Feteşti, str. Alexandru cel Bun nr. 20 |
Ialomiţa |
4.000 |
193 |
Alexandru Cecilia |
municipiul Paşcani, str. Crinilor nr. 5 |
laşi |
5.000 |
194 |
Juverdeanu Daniel Costel |
comuna Ipatele, satul Bîcu |
laşi |
10.000 |
195 |
Oniche Virginia |
municipiul laşi, str. Prof. Ion Inculeţ nr. 4, bl. 934, sc. B, et. 2, ap. 9 |
laşi |
6.500 |
196 |
Sbîngu Maria |
municipiul laşi, Şos. Naţională nr. 86, bl. D11, ap. 2 (domiciliul legal), municipiul laşi, str. Vasile Lupu nr. 51 (domiciliul în fapt) |
laşi |
3.000 |
197 |
Alecu Virginia |
comuna Petrăchioaia, satul Petrăchioaia, str. Lămâiţei nr. 642B |
Ilfov |
4.000 |
198 |
Cîrja Nicolae |
comuna Mogoşoaia, satul Mogoşoaia, str. Fortului nr. 45 |
Ilfov |
1.000 |
199 |
Covaliu Zina |
comuna Afumaţi, satul Afumaţi, str. Decebal nr. 1 |
Ilfov |
2.000 |
200 |
Dumitrache Mariana |
comuna Nuci, satul Micşuneştii-Moară, Şos. Primăverii nr. 56 |
Ilfov |
3.000 |
201 |
Dumitru Dorina Tatiana |
comuna Petrăchioaia, satul Petrăchioaia, str. Lămâiţei nr. 568F |
Ilfov |
4.000 |
202 |
Irodia Tudor |
comuna Găneasa, satul Pitească, str. Teiului nr. 19 |
Ilfov |
1.000 |
203 |
Matei Nicoleta |
comuna Glina, satul Glina, str. Văii nr. 35 |
Ilfov |
2.000 |
204 |
Andrieş Maria |
comuna Doljeşti, satul Buruieneşti |
Neamţ |
3.500 |
205 |
Antal Angela |
comuna Boteşti, satul Nisiporeşti |
Neamţ |
2.000 |
206 |
Anton Carmen Laura |
municipiul Roman, bd. Roman Muşat, bl. 13, ap. 8 |
Neamţ |
5.000 |
207 |
Apostol Maria |
municipiul Roman, str. Matei Milio nr. 27 |
Neamţ |
5.000 |
208 |
Atănăsoaei Vasile |
comuna Piatra Şoimului, satul Neguleşti, str. Staţiunii nr. 20A |
Neamţ |
4.000 |
209 |
Avroean Margareta |
comuna Ţibucani, satul Ţibucani, str. Humăriei nr. 441F |
Neamţ |
2.500 |
210 |
Bâra Maria |
comuna Petricani, satul Petricani |
Neamţ |
4.000 |
211 |
Bîrjovanu Elena Doina |
comuna Moldoveni, satul Moldoveni |
Neamţ |
2.000 |
212 |
Blaj Tereza |
comuna Boteşti, satul Nisiporeşti |
Neamţ |
5.000 |
213 |
Bouariu Maria |
comuna Bârgăuani, satul Ghelăieşti |
Neamţ |
5.000 |
214 |
Cepreagă Ioan |
comuna Moldoveni, satul Moldoveni |
Neamţ |
5.000 |
215 |
Cozma Ştefan |
comuna Dobreni, satul Căşăria |
Neamţ |
3.000 |
216 |
Diac Ana Maria |
comuna Săbăoani, satul Săbăoani, str. Mărţişorului nr. 52 |
Neamţ |
3.000 |
217 |
Dîscă Mihaela |
comuna Săbăoani, satul Săbăoani, str. Stejarului nr. 96 |
Neamţ |
3.000 |
218 |
Duţu Verginia |
oraşul Târgu-Neamţ, str. 8.P. Haşdeu nr. 8 |
Neamţ |
5.000 |
219 |
Elenei Alecsandrina |
municipiul Roman, str. Mihai Viteazu, bl. 2A, ap. 65 |
Neamţ |
2.500 |
220 |
Găburoi Neculai |
comuna Ruginoasa, satul Ruginoasa |
Neamţ |
4.000 |
221 |
Grădinaru Iulia |
municipiul Roman, str. Tudor Vladimirescu, bl. 5, sc. C, et. 2, ap. 62 |
Neamţ |
5.000 |
222 |
Gurguţă Daniel Valentin |
municipiul Roman, str. Gloriei, bl. 17, sc. A, ap. 50 |
Neamţ |
7.000 |
223 |
Ifrim Mariana |
comuna Bodeşti, satul Bodeşti |
Neamţ |
2.000 |
224 |
Iftime Mălin |
comuna Doljeşti, satul Doljeşti |
Neamţ |
3.000 |
225 |
Manea Istinica |
municipiul Piatra-Neamţ, str. Grigore Ureche nr. 8, bl. G4, sc. A, et. 4, ap. 106 |
Neamţ |
5.000 |
226 |
Marele Maria |
municipiul Roman, str. Aprodu Arbore nr. 62 |
Neamţ |
4.000 |
227 |
Michiu Ermina |
municipiul Roman, Fundătura Păcii, bl. 5, sc. A, ap. 12 |
Neamţ |
3.500 |
228 |
Michiu Pavel |
comuna Horia, satul Horia, str. Florilor nr. 37 |
Neamţ |
4.000 |
229 |
Mîrţ Teodor |
comuna Sagna, satul Sagna |
Neamţ |
5.000 |
230 |
Moisei Aurica Mihaela |
comuna Moldoveni, satul Moldoveni |
Neamţ |
2.000 |
231 |
Mutu Elena |
comuna Petricani, satul Ţolici |
Neamţ |
4.000 |
232 |
Negoiţă Elena |
comuna Pipirig, satul Stânca |
Neamţ |
2.500 |
233 |
Niţu Manea |
municipiul Piatra-Neamţ, Aleea Caişilor nr. 12, sc. A, ap. 17 |
Neamţ |
2.000 |
234 |
Oancia Gheorghe |
municipiul Piatra-Neamţ, str. Ana Ipătescu nr. 13, bl. A11, sc. B, ap. 34 |
Neamţ |
1.500 |
235 |
Pătruţ Constantin |
comuna Boţeşti, satul Boţeşti |
Neamţ |
2.000 |
236 |
Popa Mana |
municipiul Roman, Aleea Revoluţiei, bl. 17, ap. 34 |
Neamţ |
5.000 |
237 |
Răzăşu Veta |
municipiul Piatra-Neamţ, str. Grigore Ureche nr. 8, ap. 4 |
Neamţ |
3.000 |
238 |
Scurtu Ştefan |
municipiul Piatra-Neamţ, str. Plevnei nr. 3, bl. G10, sc. E, ap. 77 |
Neamţ |
5.000 |
239 |
Simina Gheorghe |
comuna Ruginoasa, satul Ruginoasa |
Neamţ |
3.000 |
240 |
Stan Gheorghe Dănuţ |
comuna Moldoveni, satul Moldoveni |
Neamţ |
3.000 |
241 |
Tămăşanu Iacinta |
comuna Săbăoani, satul Săbăoani, str. Mărţişorului nr. 52 |
Neamţ |
3.000 |
242 |
Zavate Diana |
comuna Rediu, satul Rediu |
Neamţ |
4.000 |
243 |
Boar Florina |
oraşul Piatra-Olt, satul Piatra, str. Traian nr. 164 |
Olt |
5.000 |
244 |
Bujor Anghelina |
oraşul Piatra-Olt, str. Caragea nr. 4A |
Olt |
6.000 |
245 |
Mialtu Luminiţa |
comuna Brastavăţu, str. A.I. Cuza nr. 79 |
Olt |
3.000 |
246 |
Mitrică Nicoleta |
comuna Perieţi, satul Perieţi |
Olt |
2.000 |
247 |
Patru Luminiţa Narcisa |
oraşul Piatra-Olt, satul Piatra, str. Grănicerilor nr. 48 |
Olt |
5.000 |
248 |
Roşu Ioana Camelia |
oraşul Balş, str. Nicolae Bălcescu nr. 154, bl. 32, sc. 1, ap. 3 |
Olt |
3.000 |
249 |
Ştefănescu Ileana |
comuna Drăghiceni, satul Grozăveşti |
Olt |
2.000 |
250 |
Marin Mihai |
municipiul Ploieşti, str. Crângului nr. 63 |
Prahova |
7.000 |
251 |
Minescu Mariana |
comuna Boideşti-Grădiştea, satul Grădiştea nr. 103 |
Prahova |
5.000 |
252 |
Predescu Viorel |
comuna Blejoi, satul Ploieştiori nr. 412 |
Prahova |
5.000 |
253 |
Vasile Daniel |
comuna Brebu, satul Pietriceaua nr. 308 |
Prahova |
6.000 |
254 |
Şerban Fiorin Dan |
comuna Socond, satul Stâna nr. 297 |
Satu Mare |
1.000 |
255 |
Dura Dumitru |
municipiul Sibiu, str. Gheorghe Asachi nr. 47 |
Sibiu |
2.000 |
256 |
Ilie Ioan |
municipiul Sibiu, str. Rahova nr. 28, sc. B, et. 3, ap. 33 |
Sibiu |
3.500 |
257 |
Man Adriana |
municipiul Sibiu, str. Henri Coandă nr. 57, bl 12, ap. 101 |
Sibiu |
1.500 |
258 |
Vişan Aurica |
oraşul Copşa Mică, str. 1 Decembrie, bl. P10, ap. 25 |
Sibiu |
1.500 |
259 |
Burduja Costică |
municipiul Suceava, str. Ana Ipătescu nr. 8, bl. D, sc. A, ap. 13 |
Suceava |
3.000 |
260 |
Buta Elena |
comuna Capu Câmpului |
Suceava |
3.500 |
261 |
Daniliuc Vasile |
comuna Preuţeşti |
Suceava |
5.000 |
262 |
Dominte Mihai |
municipiul Câmpulung Moldovenesc, str. Mihail Sadoveanu nr. 30 |
Suceava |
7.500 |
263 |
Ichim Mariea |
municipiul Suceava, str. Luceafărului nr. 3, bl. E53, sc. B, ap. 8 |
Suceava |
8.000 |
264 |
Ilie Nicolae |
comuna Vama, str. Petru Rareş nr. 4 |
Suceava |
5.000 |
265 |
Nemiţanu Costel Cătălin |
comuna Horodniceni, str. Nucului nr. 244 |
Suceava |
4.500 |
266 |
Popescu Gheorghe |
comuna Horodniceni, str. Sucevei nr. 171 |
Suceava |
3.300 |
267 |
Prichici Doiniţa |
municipiul Suceava, str. Păcii nr. 7, bl. 132, sc. C, ap. 14 |
Suceava |
1.000 |
268 |
Bidoi Andrei |
comuna Blejeşti, satul Blejeşti |
Teleorman |
500 |
269 |
Bidoi Florin |
comuna Blejeşti, satul Blejeşti |
Teleorman |
1.000 |
270 |
Bidoi Vasile |
comuna Blejeşti, satul Blejeşti |
Teleorman |
1.000 |
271 |
Blircuş Elisabeta |
comuna Drăgăneşti-Vlaşca |
Teleorman |
1.500 |
272 |
Cobzaru Steluţa Roxana |
municipiul Alexandria, str. 1 Mai, nr. 107, bl. B8, sc. B, ap. 27 |
Teleorman |
2.500 |
273 |
Cochinţu Paraschiv |
municipiul Turnu Măgurele, str. Oltului nr. 239 |
Teleorman |
2.000 |
274 |
Marin Sevastiţa |
municipiul Alexandria, str. Alexandru Ghica nr. 148, bl. 102, sc. A, ap. 14 |
Teleorman |
3.000 |
275 |
Naidin Anghelica |
municipiul Turnu Măgurele, str. Chimiei, bl. G3, sc. 1, ap. 9 |
Teleorman |
2.000 |
276 |
Nicolosu Stela |
comuna Scrioaştea, satul Scrioaştea |
Teleorman |
1.000 |
277 |
Poenaru Maria |
comuna Cervenia, str. Orizont nr. 1 |
Teleorman |
3.000 |
278 |
Stocheci Mihai George |
municipiul Roşiorii de Vede, aleea CFR, bl. 4, sc. B, ap. 1 |
Teleorman |
5.000 |
279 |
Uţă Daniel Viliu |
comuna Blejeşti, satul Blejeşti |
Teleorman |
1.000 |
280 |
Capră Ioana |
comuna Stoileşti, satul Urşi |
Vâlcea |
1.500 |
281 |
Cernea Maria |
comuna Racoviţă, satul Copăceni |
Vâlcea |
2.000 |
282 |
Ion iţă Cătălin Marian |
municipiul Vâlcea, str. Constantin Brâncuşi nr. 4, bl. M3, sc. B, ap. 22 |
Vâlcea |
2.500 |
283 |
Samu Pamela |
municipiul Râmnicu Vâlcea, aleea Nuci nr. 89, bl. 29, ap. 6 |
Vâlcea |
1.000 |
284 |
Ştefan Ramona Corina |
comuna Lungeşti, satul Gănţulei |
Vâlcea |
1.500 |
285 |
Stoenescu Simona Nica |
municipiul Vâlcea, str. Crinilor nr. 3, bl. R13, sc. A, ap. 5 |
Vâlcea |
2.000 |
286 |
Stroescu Anastasia |
municipiul Vâlcea, str. Crinilor nr. 2, bl. A6, sc. A, ap. 11 |
Vâlcea |
1.000 |
287 |
Dobria Vasile |
comuna Tulnici, satul Coza |
Vrancea |
7.000 |
288 |
Dumitru Mihai |
comuna Tulnici, satul Coza |
Vrancea |
7.000 |
289 |
Gheban Gina |
comuna Coteşti, satul Budeşti |
Vrancea |
5.000 |
290 |
Hopodată Anton |
municipiul Focşani, str. Ecaterina Varga nr. 60 bis |
Vrancea |
3.000 |
291 |
Ion Gheorghe |
comuna Gura Caliţei, satul Plopu |
Vrancea |
3.500 |
292 |
Pricop Savin |
comuna Tulnici, satul Coza |
Vrancea |
8.000 |
293 |
Său Marieta |
municipiul Focşani, str. Mare a Unirii, bl. 51, ap. 11 |
Vrancea |
4.000 |
294 |
Şchiopu Minodora Maria |
comuna Gugeşti, satul Oreavu |
Vrancea |
7.000 |
295 |
Sfarţ Mariana |
municipiul Focşani, str. Mărăşeşti nr. - |
Vrancea |
3.000 |
296 |
Tudorache Ileana |
comuna Tulnici, satul Coza |
Vrancea |
7.000 |
297 |
Anghelina Vasile |
bd. Constantin Brâncoveanu nr. 124, bl. 18, sc. 3, et. 3, ap. 55, sectorul 4 |
Bucureşti |
500 |
298 |
Bîrcilă Lăcrămioara |
şos. Fabrica de Glucoza nr. 5, bl. 2, sc. 1, ap. 2, sectorul 2 |
Bucureşti |
1.000 |
299 |
Blezniuc Elena |
str. Crizantemelor nr. 10, bl. Z6, sc. 1, et. 2, ap. 10, sectorul 5 |
Bucureşti |
2.000 |
300 |
Borhan Calipsa |
str. Sold. Tunsu Petre nr. 11, bl. A, sc. 3, ap. 63, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.000 |
301 |
Christescu Iuliana |
str. Baltagului nr. 5, bl. V81, sc. 1. ap. 1, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.000 |
302 |
Crăciun Niculina |
str. Poştaşului nr. 4, bl. 10, sc. 4, et. 5, ap. 153, sectorul 3 |
Bucureşti |
1.000 |
303 |
Damian Mariana |
str. Amurgului nr. 22, bl. P3, sc. 2, et. 3, ap. 149, sectorul 5 |
Bucureşti |
2.000 |
304 |
Diaconu Vasile |
str. J.L. Calderon nr. 36, ap. 2, sectorul 2 |
Bucureşti |
1.500 |
305 |
Diniţă Constantina |
Intrarea Bolboci nr. 2, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.000 |
306 |
Drăghici Ion |
str. Cap. Ivan Anghelache nr. 3, bl. M30, sc. 2, et. 8, ap. 106, sectorul 5 |
Bucureşti |
3.000 |
307 |
Florian Niculae |
str. Iacob Andrei nr. 31, bl. 5, sc. 1, et. 4, ap. 68, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.500 |
308 |
Găitănaru Viorel |
str. Mândreşti nr. 25, sectorul 5 |
Bucureşti |
3.000 |
309 |
Gheorghe Constanţa |
str. Fărcăşanca nr. 22, bl. Z17, sc. 4, et. 5, ap. 62, sectorul 5 (domiciliul legal), str. Teiuş nr. 120, sectorul 5 (domiciliul în fapt) |
Bucureşti |
1.000 |
310 |
Ion Maria |
str. Cuza Vodă nr. 48, bl. Corp A, ap. 2, sectorul 4 |
Bucureşti |
800 |
311 |
Ionescu Ioana |
aleea Barajul Sadului nr. 5A, bl. M4prim, sc. A, et. 10, ap. 64, sectorul 3 |
Bucureşti |
1.500 |
312 |
Joiţa Ioana |
str. Petre Stanciu nr. 1, sectorul 5 |
Bucureşti |
300 |
313 |
Lăcătuş Niculina |
str. Ion Brezoianu nr. 51, bl. Corp B, et. 7, ap. 33, sectorul 1 |
Bucureşti |
1.000 |
314 |
Mihai Ţinea |
str. Dumbrava Nouă nr. 18, bl. M165, sc. A, ap. 13, sectorul 5 |
Bucureşti |
5.000 |
315 |
Mihalache Aurelia |
bd. Pieptănari nr. 80, bl. P8, sc. 1, et. 4, ap. 82, sectorul 5 |
Bucureşti |
800 |
316 |
Mihalache Maria |
str. Lunca Bârzăşti nr. 6, bl. 14, sc. 1, et. 1, ap. 4, sectorul 4 |
Bucureşti |
2.000 |
317 |
Mihalache Natalia |
Splaiul Independenţei nr. 74, sectorul 5 |
Bucureşti |
500 |
318 |
Mircea Maria |
aleea Sălaj nr. 7, bl. Z5, sc. 2, ap. 24, sectorul 5 |
Bucureşti |
2.500 |
319 |
Miu Maria |
Şos. Olteniţei nr. 250, bl. 148 bis, sc. 2, ap. 79, sectorul 4 |
Bucureşti |
1.000 |
320 |
Nedelcu Ionela |
aleea Berevoieşti nr. 3, bl. 53, sc. 2, et. 3, ap. 31, sectorul 3 |
Bucureşti |
4.000 |
321 |
Nicolăisa Carmen Monica |
str. Berechet nr. 4, sectorul 2 |
Bucureşti |
4.000 |
322 |
Palada Marieta |
str. Marcu Armaşu nr. 7, bl. 26, sc. 1, et. 5, ap. 44, sectorul 2 |
Bucureşti |
1.000 |
323 |
Paraschivescu Ana |
str. Pecineaga nr. 9, bl. 26, sc. B, et. 4, ap. 33, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.500 |
324 |
Pascu Maria |
şos. Odăi nr. 3-5, bl. OD6, sc. C, et. 3, ap. 46, sectorul 1 |
Bucureşti |
2.000 |
325 |
Petre Claudia Cristina |
Intrarea Părului nr. 30, bl. 59 bis, sc. 2, et. 8, ap. 76, sectorul 3 |
Bucureşti |
1.500 |
326 |
Rădulescu Alexandrina |
str. Lotrioara nr. 7, bl. V32, sc. 1, et. 5, ap. 21, sectorul 3 |
Bucureşti |
3.000 |
327 |
Şerban Leonora |
str. Sold. Tunsu Petre nr. 10, bl. 9, sc. 1, et. 1, ap. 8, sectorul 5 |
Bucureşti |
1.000 |
328 |
Simion Nicolae |
str. Dimitrie Racoviţă nr. 41, ap. 11, sectorul 2 |
Bucureşti |
1.500 |
329 |
Stoiciu Tamara |
str. Gura Ialomiţei nr. 7, bl. 8, sc. 2, et. 1, ap. 52, sectorul 3 |
Bucureşti |
3.000 |
330 |
Stroe Lucia |
str. Tiparniţei nr. 61, sectorul 5 |
Bucureşti |
2.000 |
TOTAL |
1.009.200 |
GUVERNUL ROMÂNIEI
privind repartizarea pe judeţe şi municipiul Bucureşti a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea drepturilor stabilite de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, pe anul 2016
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al pct. 43 din anexa nr. 5 la Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, al art. 1 alin. (3) din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate,
având în vedere art. 21 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 15/2016,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic. - Din sumele rezervate prevăzute la poziţia 43 din anexa nr. 5 la Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015 se repartizează pe judeţe şi municipiul Bucureşti suma totală de 55.500 mii lei, pentru finanţarea acordării în anul 2016 a stimulentului educaţional, sub formă de tichete sociale pentru grădiniţă, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
DACIAN JULIEN CIOLOŞ
Contrasemnează:
Ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice,
Adrian Curaj
Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,
Claudia-Ana Costea
Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
Vasile Dîncu
p. Ministrul finanţelor publice,
Daniela Pescaru,
secretar de stat
Bucureşti, 3 februarie 2016.
Nr. 36.
ANEXĂ
SUMELE
repartizate pentru finanţarea tichetelor sociale pentru grădiniţă, potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015, în anul 2016
|
|
- mii lei – |
Nr. crt. |
Judeţul |
Sumele repartizate pentru finanţarea tichetelor sociale, potrivit Legii nr. 248/2015, în anul 2016 |
1 |
Alba |
824 |
2 |
Arad |
582 |
3 |
Argeş |
1.674 |
4 |
Bacău |
3.053 |
5 |
Bihor |
1.331 |
6 |
Bistriţa-Năsăud |
990 |
7 |
Botoşani |
1.985 |
8 |
Braşov |
1.114 |
9 |
Brăila |
866 |
10 |
Buzău |
1.988 |
11 |
Caraş-Severin |
540 |
12 |
Călăraşi |
1.356 |
13 |
Cluj |
804 |
14 |
Constanţa |
1.000 |
15 |
Covasna |
592 |
16 |
Dâmboviţa |
1.528 |
17 |
Dolj |
2.040 |
18 |
Galaţi |
1.824 |
19 |
Giurgiu |
1.154 |
20 |
Gorj |
1.056 |
21 |
Harghita |
1.054 |
22 |
Hunedoara |
678 |
23 |
Ialomiţa |
960 |
24 |
Iaşi |
2.852 |
25 |
Ilfov |
1.312 |
26 |
Maramureş |
1.002 |
27 |
Mehedinţi |
1.859 |
28 |
Mureş |
2.120 |
29 |
Neamţ |
1.452 |
30 |
Olt |
1.643 |
31 |
Prahova |
926 |
32 |
Satu Mare |
664 |
33 |
Sălaj |
1.203 |
34 |
Sibiu |
3.192 |
35 |
Suceava |
1.600 |
36 |
Teleorman |
475 |
37 |
Timiş |
340 |
38 |
Tulcea |
2.916 |
39 |
Vaslui |
1.334 |
40 |
Vâlcea |
1.164 |
41 |
Vrancea |
358 |
42 |
Bucureşti |
95 |
TOTAL |
55.500 |
GUVERNUL ROMÂNIEI
pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. I. - Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 840 din 11 noiembrie 2015, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
„c1) gradul de accesibilitate - distanţa determinată pe baza măsurătorilor din teren, pe traseul instalaţiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate ai suprafeţei parchetului şi cea mai apropiată cale cu caracter permanent pentru transportul de mărfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de încărcare;u.
2. La articolul 1, litera l) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„l) preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie - preţurile masei lemnoase pe picior care se recoltează din fondul forestier proprietate publică, determinate anual, în condiţii de piaţă, în funcţie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment şi de tehnologia de exploatare; preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pot fi revizuite o singură dată în cursul unui an, în baza unei note justificative;.
3. La articolul 20, alineatele (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(4) Preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă se stabileşte pornind de la preţul de referinţă aferent acesteia. Preţul de referinţă aferent fiecărei partizi se calculează în funcţie de preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie. Preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie pentru masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului se aprobă înainte de licitaţia principală, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, şi pot fi stabilite la nivel naţional, judeţean sau local, după caz.
(5) Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior poate fi stabilit sub preţul de referinţă al partizii, cu cel mult 10%, în mod excepţional, o singură dată pe an, în baza unei note justificative semnate de şeful ocolului silvic/şeful bazei experimentale în care a fost constituită partida şi aprobată de entităţile prevăzute la art. 10 alin. (1), după caz.”
4. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 53. - (1) în aplicarea principiului privind valorificarea superioară a masei lemnoase prevăzut de art. 60 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare, înainte de efectuarea licitaţiilor, se stabilesc următoarele:
a) preţurile de referinţă pentru fiecare an de producţie al masei lemnoase pe picior, astfel cum sunt definite la art. 1 lit. I), care se recoltează din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care se aprobă de către ocolul silvic ce asigură administrarea sau serviciile silvice, înainte de prima licitaţie organizată pentru un an de producţie; preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie se determină în baza unei metodologii de calcul propuse de ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice şi aprobată, în condiţiile legii, de către consiliul local al acesteia;
b) preţul de referinţă aferent fiecărei partizi, care se calculează în funcţie de preţul de referinţă pentru fiecare an de producţie, astfel cum este definit la art. 1 lit. I);
c) preţul de pornire la licitaţie pentru fiecare partidă/lot/piesă se stabileşte de către autoritatea publică locală competentă sau consiliul de administraţie, după caz, în baza preţului de referinţă prevăzut la lit. b) şi ţinându-se seama de raportul cerere-ofertă în condiţiile pieţei, pe specii şi sortimente.
(2) Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior poate fi stabilit sub preţul de referinţă al partizii cu cel mult 10%, în mod excepţional, o singură dată pe an, în baza unei note justificative semnate de şeful ocolului silvic în care a fost constituită partida.
(3) în cazul masei lemnoase fasonate, preţul de pornire la licitaţie se fundamentează şi pe principiile eficienţei economice şi ale economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare.”
5. La articolul 55 alineatul (3), litera li) se abrogă.
6. La articolul 56 alineatul (3), litera h) se abrogă.
Art. II. - Procedurile de licitaţie în curs de desfăşurare şi contractele, prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 924/2015 privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, rămân supuse legislaţiei în vigoare la data iniţierii, respectiv încheierii acestora.
PRIM-MINISTRU
DACIAN JULIEN CIOLOŞ
Contrasemnează:
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Cristiana Pasca Palmer
Viceprim-ministru, ministrul economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri,
Costin Grigore Borc
Viceprim-ministru,
ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,
Vasile Dîncu
Ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice,
Adrian Curaj
Secretarul general al Guvernului,
Sorin Sergiu Chelmu
Bucureşti, 3 februarie 2016.
Nr. 43.
![]() |
||||
Copyright 1998-2015 DSC.NET All rights reserved. |