ENGLISH 84261027 accese din 01.01.2002

Din 2003-09-10
Titlul : BNR ne-a tras CAPUSA !?!

Cu o deplina seninatate, BNR, ne anunta sub semnatura domnului Mugur Isarescu ca de la 1 septembrie toate platile catre si intre trezorii se vor face prin TransFonD - S.A. !

Adica:
- sub valoarea de 500 milioane lei exclusiv (pentru plătile de mică valoare în relatia cu Trezoreria statului);
- indiferent de valoare (pentru plătile intertrezorerii);

Si ca: Pentru serviciile oferite în cadrul sistemului de transfer de fonduri de mică valoare, Banca Natională a României, prin intermediul TransFonD - S.A., percepe automat comisioane participantilor, altii decât Banca Natională a României si Trezoreria statului, în conformitate cu reglementările Băncii Nationale a României în domeniu.

Ce inseamna transfer de fonduri de mică valoare ? Inseamna cele 970.000 de firme inregistrate la Registrul Comertului care isi "varsa darile" catre trezoreriile Romaniei.

Acum sa ne fie cu iertare. Cine e domnule acest TransFonD - S.A. ?

Prima mentiune despre TransfonD o gasim in Jurnalul National din 12 aprilie 2001, care sub condeiul domnilor Edward Pastia, Mihai Goilav atragea atentia asupra faptului ca: "În Legea nr. 101/1998 privind Statutul BNR se prevede, la art. 23, că “BNR coordonează si supraveghează sistemele de plăti de interes national”, iar la art. 57 că “BNR nu poate participa cu capital direct sau indirect la nici o societate comercială sau regie autonomă, cu exceptia propriilor sale întreprinderi de imprimare a biletelor de bancă si de batere a monedei metalice si a altor societăti care pot contribui la realizarea atributiilor sale”.
În pofida acestor prevederi legale, precum si a celor din OG nr.66/1994, privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria statului, si din Legea nr. 81/1999, privind datoria publică, BNR a înfiintat Societatea Natională de Transfer de Fonduri si Decontări - TransFonD, la data de 21.07.2000.

A doua mentiune despre TransfonD o gasim in Circulara 9/23 aprilie 2001, deci la 9 luni de la infiintare, circulara prin care se mentioneaza ca TransfonD este AGENT al BNR si se ocupa de: activitătile de compensare a plătilor si încasărilor interbancare, de transfer de fonduri între bănci (inclusiv băncile în regim special de decontare si băncile aflate în procedură de faliment), între bănci si Banca Natională a României...

Infiintata in 2001 TransFonD - S.A. este o societate EMINAMENTE PRIVATA. Actionarii ei sunt BNR cu 33,33% si 28 de banci romane si straine (reprezentate in Romania) ce detin 66,67% din capital. BNR nu are drept de veto ! Initiativa infiintarii acestei societati se datoreaza timpului foarte mare in care se derulau transferurile intre banci si intre banci si BNR. Intentia era de a realiza toate aceste tranferuri in cateva secunde in loc de 3,5 zile.

Prin 20 si ceva iunie 2001, ziarul Adevarul consacra o pagina problemelor generate de transferul de fonduri: timpul mare de operare, peste 3 zile, costuri mari pentu transferuri, circa 50 de centi, birocratie multa, hartii multe, etc. Avand in vedere acest context de ineficienta ni se explica ca este normala incercarea de a implementa un sistem de transfer electronic.
O serie de personalitati din domeniul bancar angajate la TransfonD sau reprezentand bancile actionare se intrec in a da interviuri si in a ne povesti ce bine o sa fie, cum se vor face transferurile in cateva secunde, ce putin o sa coste, etc., etc., .... adica clasica poveste cu "o sa fie bine si la vara cald".

Si pentru ca "lucru bun (cel putin) la 9 luni", dupa un AN si CEVA de activitate FRUCTUOASA, adica pe 17 septembrie 2002, se trece la evaluarea ofertelor pentru sistemul electronic de transferuri. Paradoxal, nici un "Ionescu" srl, nici un "offshore". Ofertantii, 5 la numar, sunt firme straine, serioase, cu miliarde de dolari cifre de afaceri, specializate in domeniu, deci teoretic au mai instalat astfel de solutii informatice. De altfel, una din conditii era ca sistemul sa fie cat mai rapid implementat. In Macedonia a durat 6 luni, in Kazahstan un an. La noi .... ? La noi prin 2005. Daca nu e ... seceta !
Tot in acelasi numar din Adevarul aflam si ca transferurile nu vor mai fi instantanee ci NUMAI de 3 ori pe zi ! Deci cel putin aparent doi pasi inapoi. De la cateva secunde la cateva ore. Al treilea este legat de mentionarea faptului ca TransfonD percepe comisioane. Normal, daca aceste comisioane ar acoperi doar cheltuielile de functionare asa cum ni se explica in 2001.
Din pacate uitati ce date ne furnizeaza Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala a Tehnologiei Informatiei, pagina de web : http://www.mfinante.ro/link.jsp?body=/contribuabili/agenti_cod.htm . (intoduceti CUI : 13215516)

SOCIETATEA DE TRANSFER DE FONDURI SI DECONTARI TRANSFOND SA
Strada: B-dul FICUSULUI Numar: 1 Localitate: BUCURESTI Sectorul: 1
Judetul: MUNICIPIUL BUCURESTI
J40/6820/2000 CUI 13215516
Bilantul depus pe anul 2001
Cifra de afaceri = 273.374.857.000
Venituri totale = 311.315.586.000
Cheltuieli totale = 148.541.684.000
Profitul brut al exercitiului = 162.773.902.000
Pierderea bruta a exercitiului = 0
Profitul NET al exercitiului = 123.339.826.000
Numar mediu de salariati = 680

Nu am gasit date economice pentru sucursale.
Trecem peste impotenta Ministerului de Finante de a prezenta datele pe 2002 la 9 LUNI de la incheierea anului trecut.

Sa analizam datele: In 2001, din aprilie pana in decembrie, TransfonD realizeaza 311 Miliarde lei venituri si 123 Miliarde lei PROFIT NET. Contrar declaratiilor referitoare la scaderea cheltuielilor, din 2001, TransfonD devine un intermediar ce realizeaza profit iar acesta se imparte intre actionari. Pe romaneste, de la situatia in care comisioane de transfer percepeau numai 2 entitati, bancile si BNR, am ajuns la 3 entitati care percep comisioane.

In loc sa construiasca o structura minimala care sa organizeze implementarea sistemului electronic, TransfonD SA angajeaza 680 de salariati (nr. mediu 2001) si plimba in continuare HARTII pentru realizarea transferurilor timp de 2 ani. Mai mult, se propune ca dupa implementare sa existe o perioada in care sistemele sa functioneze in paralel. Dupa 2005.

Abia acum ne lamurim ca este o treaba PUR ROMANEASCA. In locul angajatilor de la BNR, cu salarii de la BUGET, ce efectuau transferurile, ni se vâra pe gat o firma PRIVATA unde salariile NU sunt limitate si unde pot fi angajati fara probleme nepotii, verii, etc., sau unde se pot "retrage" diverse "personalitati".

In loc de o initiativa legislativa care sa OBLIGE toate bancile sa participe la un sistem electronic, avem un "grup de initiativa" care obliga legislativul sa accepte un fapt consumat.

Ce se intampla in realitate:

Ministrul Finantelor cere ca transferurile de fonduri ale Trezoreriei sa se efectueze tot prin intermediul BNR

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a cerut Biroului Permanent al Senatului ca transferurile de fonduri ale Trezoreriei sa se efectueze in continuare prin BNR si nu prin TransFond. El si-a justificat cererea aratand ca, in ipoteza in care fondurile Trezoreriei vor fi derulate prin TransFond, aceasta societate privata va putea impune o politica monopolista de comisionare a operatiunilor de decontare si transfer ale Trezoreriei. In nota care a fost aprobata in sedinta din 11 aprilie a Guvernului, se arata ca Ministerul Finantelor Publice considera oportuna mentinerea actualului sistem de operare a fondurilor trezoreriei, respectiv prin Banca Nationala, si se afirma ca doreste sa dezvolte propriul sistem intertrezorerii de decontare si transfer de fonduri.

"Aplicarea unei ordonante blocheaza vama"

Ordonanta 61, care a fost elaborata mai de mult, in vara anului trecut, a fost contestata la vremea aparitiei de comunitatea oamenilor de afaceri pentru ca nu poate fi inca aplicata in Romania, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). “Si-au adus aminte sa aplice ordonanta, insa regulile din Uniunea Europeana pe care le introduce nu se pot aplica in Romania, unde intre momentul platii taxelor vamale si cel al sosirii marfurilor in vama trec cel putin trei zile, uneori sapte”, a spus Ionescu. "

"O explicatie ar fi si faptul ca decontarea platilor se face prin Societatea Nationala de Transfer de Fonduri si Decontari, TransFond, care a devenit operationala in mai 2001, dar nu a implementat inca sistemul electronic de plati, spun bancherii."
ziarul Cotidianul din 2001/06/03

Licitatia organizata de BNR a fost castigata de Societa Interbancaria per l'Automazione, care s-a angajat sa furnizeze si sa implementeze sistemul pentru 7,2 milioane de euro

Firma Societa Interbancaria per l'Automazione (SIA) a castigat licitatia organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru desemnarea companiei care va furniza si implementa sistemul electronic de plati pentru suma de 7,2 milioane de euro, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa, Emil Iota Ghizari, prim-vicepresedintele BNR. "Valoarea intregului proiect se ridica la 15 milioane de euro, din care 10 milioane de euro reprezinta finantare nerambursabila din fonduri Phare, iar cinci milioane de euro va fi contributia bancilor", a spus Ghizari. El a precizat ca Ministerul Finantelor Publice a decis sa-si realizeze operatiunile de decontare prin noul sistem de plati. Oficialul BNR a explicat ca, prin noul sistem de decontari, timpul de realizare a unei operatiuni se va reduce de la o medie de 3,67 zile, cat este in prezent, la cateva secunde in cazul decontarilor cu sume mari si maxim o zi pentru decontarile nete (compensare). Sistemul va deveni complet operational in maxim doi ani (2005), dar componenta de decontari pentru plati de mare valoare ar putea deveni operationala la inceputul anului viitor(2004).
ziarul Ziua 2003

"Sistemul electronic de plati interbancare din Romania ar putea utiliza platforma tehnica oferita de SWIFT, folosita in prezent de toate bancile comerciale pentru platile in valuta, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). "TransFond va implementa standardele SWIFT. Aceasta varianta a fost deja hotarata pentru pentru titlurile de stat si va fi, probabil, utilizata si la platile de mare valoare, de peste 500 de milioane de lei", a spus Ghetea. El a precizat ca este neplacut pentru Romania ca transferurile in valuta sa fie realizate prin sistemul SWIFT in cateva secunde, iar cele in lei sa fie in continuare inregistrate de TransFond pe suport de hartie si sa fie realizate, in medie, in 3,5 zile."

"Presedintele ARB a criticat pozitia unor unitati ale Trezoreriei statului care nu accepta platile electronice. "Desi Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor au emis instructiuni prin care ordinele de plata catre trezorerii pot fi realizate si pe suport "modem", sunt unitati care cer in continuare sa facem platile prin metodele vechi", a explicat Ghetea." ziarul Ziua din 2003/05/06

Pentru orice cetatean cu un grad de inteligenta si cultura MEDIE spre MINIMA rezulta ca platim mai mult pentru mai putin. A doua concluzie ce poate fi trasa este ca la media din 2001 de 15,375 de Miliarde profit pe luna, aceasta societate PRIVATA plateste costurile implementarii sistemului electronic de transferuri din comisioanele percepute de la dumneavoastra si nu din APORTUL DE CAPITAL al actionarilor.
Plecand de la media de 15,3 miliarde profit pe luna (2001), in 26 de luni functionare TransfonD a realizat un profit de cel putin 400 de Miliarde lei, adica la cursul de circa 32.500 lei/$ un profit de 12.307.692 Dolari ! Aproape cat costul integral al investitiei !!! Si asta fara sa faca transferurile de sume MICI dar MULTE, ce i-au fost DARUITE de la 1 septembrie 2003.
Iar daca Transfond este atat de profitabila de ce mai este nevoie de asistenta PHARE ?
Si bomboana pe coliva:
Avand in vedere realizarile economice, Ministreul de Finante considera TransfonD SA "Mare contribuabil" si il include in Ordinul nr. 3 din 6 ianuarie 2003 al Ministerului de Finante.

Sa recapitulam:
1. Facem o societate ce nu are capitalul necesar implementarii integrale a sistemului.
2. Parte din fonduri sunt asigurate de PHARE.
3. Amgajam aproape 700 de persoane ce fac transferurile TOT pe hartie, dar pe "ALTE" salarii decat la BNR.
4. Din comisioanele incasate (de la "oamenii muncii") ne ramane un profit NET ce se aproprie de valoarea integrala a proiectului.
5. Din 2001 pana in 2005 profitul realizat o sa depaseasca cu mult nu numai valoarea contributiei de 5 Milioane de Euro pe care trebuiau sa o aduca actionarii la TransFond ci valoarea intregului proiect.
6. Ce ramane (milioane de Euro) se imparte intre actionari.
7. BNR isi rade in barba intrucat nici ea si nici trezoreriile nu platesc comisioane. Numai dumneavoastra.

Avand in vedere atat PROFITUL, cat si faptul ca transferurile se fac in continuare pe HARTIE, este cu totul si cu totul hilara decizia BNR de a incredinta de la 1 septembrie societatii Transfond si transferurile sub 500 de milioane cat si cele intre trezorerii indiferent de valoare. Mai ales ca nu am remarcat o disponibilizare de circa 1000 de persoane la BNR si Trezorerii.

Astep cu interes cand si cum se vor vinde actiunile detinute actualmente de banci. Si cui. Avand in vedere ca Romania post-decembrista ne-a oferit cele mai minunate experinte "economico-spirituale", nu as fi deloc mirat ca peste 5-6 ani sa aflu (daca apuc sa traiesc pana atunci) ca copii domnului Isarescu, Ghise, Nastase, Hrebenciuc, Constantinescu, Ciorbea, Stolojan, Basescu, Roman, sau orice alte nume doriti dumneavoastra din spectrul politic actual, sunt actionari la TransfonD. Ca urmare a subitului deces al bancii ... xxxxxxxx .

Plecand de la cele de mai sus nu imi ramane decat o singura concluzie de tras: si BNR ne-a tras CAPUSA !

Buletinul Legislativ apare din anul 1998. In acest moment el este cotidian, si are 755 de abonati.