ENGLISH 84981065 accese din 01.01.2002

Din 2001-05-30
Titlul : Dezinformarea de seara

Pe vreme lui "ceasca" invatasem sa citesc presa si sa ascult postul de radio Europa Libera printre "randuri". Adica luam cam 25 % drept real si restul drept propaganda .... comunista sau capitalista, dupa cum era cazul. De 11 ani ma lovesc de un alt fenomen. Cel al aricolelor sau subiectelor "bomba" lansate ori de cate ori se doreste acoperirea unui subiect mai grav. Pe intelesul dumneavoastra lucrurile se intampla cam asa...:
Tanta si Costel, celebrele personaje autohtone din anii lui Caragiu, personaje ce au supraviatuit celor 50 de ani de comunism, stau la televizor si urmaresc nu mai putin celebrele jurnale de stiri ale televiziunilor romanesti din zilele noastre. Nu de alta dar trebuie sa aiba si ei ce sa "toace" inainte de nu mai putin celebrele filme furnizate de aceleasi televiziuni, cele cu 425,48 de morti, 1522,98 de explozii si 48 de minute de curse de masini pe soselele americane!
Din cand in cand, la aceste jurnale se "intampla" - cu o diabolica consecventa - urmatorul fenomen:
1 (una) stire "bomba" despre...furturi, omoruri, violuri, dupa care se "baga" (ca la alimentarele de pe vremea lui Ceausescu, adica pe usa din spate) STIREA de fond !
"Prin urmare si in consecinta", "tanta si costel" se apuca sa discute despre ce a mai patit "veta" la ultimul viol din saptamana asta, dezbat aprins si cu seriozitate problema, daca EA a fost sau nu de vina, daca nu cumva avea fusta prea scurta si din cauza asta...i-a facu-o "nae", ....... timp in care "onor" televiziunea "baga" STIREA..... Aia care de fapt ne ustura pe toti, si nu o ora doua ca pe "veta", ci un an, doi, sau toata viata. O "baga" taman atunci cand "tanta si costel" o plang pe "veta" sau se iau de par din cauza ei, si STIREA .......trece astfel neobservata precum o pisica neagra in noapte.

Ceea ce s-a intamplat in ultima saptamana este mai mult decat tipic pentru ce v-am povestit inainte. In timp ce "cucuveaua" caraie la Cotroceni sau pe coclauri despre colectivizare, despre "moftul" proprietatii, despre Banca Mondiala care nu ne bani pe gratis, in timp ce Nastase prin interpusi il dezice si afirma ca nimic nu se va schimba, dar in acelasi timp vrea sa modifice "nenorocita" aia de "lege lupu", aia cu retrocedarile de pamant, paduri, etc., se "reinventeaza" problema copiilor maltratati. Faptul ca acest fenomen exista, ca unii copii sunt omorati in bataie, schiloditi fizic si psihic... este cat se poate de adevarat, de ingrijorator, de neadmis .... dar exista in Romania de zeci de ani. In acest moment am ajuns sa ma supere mai putin faptul ca de ani de zile el nu a interesat pe nimeni, in afara de "organizatiile neguvernamentale" care si-au "tras" cateva randuri de masini fara a platii "taxe si vame", si sa ma supere foarte tare faptul ca fenomenul este folosit pentru deturnare atentiei populatiei de la alte evenimente.....cu bataie mult mai lunga. Apropo cate din rudele sau din cunostintele dumneavoasrea fac parte din aceste ONG-uri, nu de alta dar sa tragem linie si aici: cine le-a infiintat si cine a papat milioane de dolari trimis din strainatate pentru copii strazii, alcolici, etc, etc.
Daca ati fi pastrat ziarele de acum cativa ani ati fi putut reciti in ele, in "directivele nkvd" adica securitatea sovietica din primii ani de dupa revolutia din 1917 , exact ce va spuneam mai sus !

{E un "musai" sa cititi "diectivele" AICI >>>}

De cate ori trebuie bagata o "soparla", - ca tot suntem in anul reptilelor - trebuie lansata cu forta o alta problema ce va deturna atentia populatiei de la faradelegile pe care le comite guvernarea !
Din momentul in care Domnul - pardon !!!- Tovarasul Iliescu a "re"inceput campania de primavara si administrarea ingrasamintelor pe "tarlaua" dumnealui - a se citi colhoz, temen de origine sovietica si nu slava, intrucat slavii au trait pe vremurile in care proprietatea era sfanta - o serie intreaga de ziare si posturi de televiziune, au declansat o furibunda campanie de presa relativa la maltratarea copiilor.
Nu vreau, Doamne fereste, sa ma intelegeti gresit! Maltratarea unui copil este dupa parerea mea cel mai oribil lucru cu putinta. Dar cum eu am invatat sa nu cred in coincidente, ma intreb de ce, avand in vedere ca acest fenomen exista de foarte multa vreme, el este pus pe tapet cu atata forta taman in mometul in care onor "cucuveaua" noasta isi da din nou in petec iar abilul - trebuie sa o recunosc si pe asta - Nastase incepe sa o coteasca pridosnic, si el, catre "boala lunga moarte sigura" in ceea ce priveste legea retrocedarii terenurilor.
Si acesta este doar inceputul.

Vom asista la o teribila vazoleala legata de tot felul de subiecte. Vor cadea cateva caschete de politisti corupi...cateva...din cele foarte multe, cateva de care dansii se pot dispensa fara probleme. Vor fi arestati 2-3 patroni, eventual arabi, pentru evaziune fiscala. Vinovati ca au inselat statul cu cateva amarate de miliarde de lei. Si in timp ce noi belim ochii la tembelizor si comentam "uite mito, i-au furat baietului biletul de loto de un milion de $ ", ni se vor infige incet, discret, una cate una, zeci de sule in coaste. Apropo, in starea de faliment in care se afla Loteria Nationala, dupa "avantajoasele" contracte semnate cu alti greci decat cei de la Romtelecom, nici nu ma mira ca " a disparut" biletul. Peste cateva luni vom avea probleme cu unguri din cauza Ardealului, cu bulgarii din cauza Cadrilaterului, cu sarbii din cauza ....Portilor de Fier, cu ucrainienii din cauza Bucovinei si cu Papa din cauza ca .... Hristosul lui e CATOLIC iar al nostu e ORTODOX. Si in timp ce ne vom ofusca sau entuziasma la tembelizor sau la bodega, in timp ce vom dezbate aprins cu "tanta" sau cu "costel" aceste probleme cat si pozita ferma sau penibila a iubitilor nostri conducatori, se va intampla precum in "cainii latra, satra trece" ! Adica incet, incet ni se va abate atentia, asa cum in poveste, magarului i s-a abatut atentia de la cele 100 de samare din spinare....aratadu-i-se un morcov agatat de o sfoara in fata sa.

Mai stam de vorba peste patru ani. Sa imi spunet-ti si mie cate case sau pogoane ati primit inapoi din cele luate cu pusca si vipusca dupa razboi. Cate locuri de munca au infiintat guvernantii nostri fosti si acuali. Daca va este sau nu frica sa umblati noaptea prin Bucuresti. Cati bani ati mai pierdut la bancile sau fondurile controlate de proaspetele "organe de control" pe care puterea le infiinteaza in acest moment. (Banuiti ce salarii o sa fie acolo ca sa nu "poata" nimeni sa ii corupa?) Cate uzine s-au mai vandut si cate au fost demontate si vandute ca fier vechi. Cate case si-a mai facut "nastase patru case"..... Am invatat sa ma tem de coincidente ! De exemplu de "retragerea" la momentul oportun a unui candidat la presedentia PNL-ului. Si ma intreb cate peronaje vor mai fi "retrase" prin diverse mijloace de pe scena politica, ca tot au mai toate partidele alegeri. Mai vreti? Eu mai am. Dar aceleasi intrebari an de an, timp de 11 ani, devine nu numai obsesiv ci si plictisitor.
Incep sa am senzatia ca cineva crede realmente ca suntem o turma de vite pe care o poate mana cum vrea. Sau poate ca nu crede. Poate chiar stie !

Buletinul Legislativ apare din anul 1998. In acest moment el este cotidian, si are 709 de abonati.