Pe teme de : .... ARHITECTURA Uniunea ARHITECTILOR din Romania 
 Home  HOP si NOI: ARHITECTII

  
Votati !

 Revista Presei
 Hop si Noi !
 Scrieti si voi !Parerile exprimate aici reprezinta opiniile autorilor.
Nu ne asumam nici o responsabilitate vis-a vis de acestea !


Din 12.03.2001
Titlul : "d'ale carnavalului" in lumea arhitectilor
de Arh. Dicu-Sava Cristian

"avand in vedere si luand in consideratie" apartenenta mea la aceasta organizarie falimentara din toate punctele de vedere, consider ca macar in ceasul al 12-lea, este cazul sa imi exprim punctul de vedere.
Ca si alti romani, tot atat de naivi ca si mine, am crezut ca macar 10 la suta din lucruri se vor schimba in bine dupa revolutie. Daca nu peste tot, macar in zona unor cercuri "inchise" de profesionisti, in cadrul unor elite locale sau profesionale.
Nu radeti ca m-am lecuit de mult de aceste naivitati.
Imediat dupa prima sedinta a "uniunii arhitectilor". Noroc ca mersesem cu niste prieteni, tot arhitecti, altfel nu cred ca as fi rezistat mai mult de 5 minute.
Ca sa nu lungesc vorba totul a fost ca in cantecelul legionar: "Camarade nu fi trist, acum Legiunea voteaza cu partidul Comunist.
Am plecat scrbiti de acolo si ne-am vazut fiecare de treburile lui, unii au plecat in Franta, unii in SUA, ...alti au ramas sa construiasca "capitalismul romanesc". Pana la urma la "uniune" lucrurile s-au asezat pe "matca fireasca". Un domn ce luni de zile s-a balbait pe la televizor, ba denigradu-si "opera" ba laudand-o a devenit presedintele Uniunii.
Si au trecut anii....iar noi ca prostii am platit cotizatiile sperand ca pana la urma se va face CEVA, si intradevar s-a facut...dar nu pentru Uniune ci pentru "unii". Singurul lucru ce s-a obtinut in toti acesti ani a fost "liberalizarea" efectiva a meseriei de arhitect. Cu alte cuvinte lumea s-a plictisit sa mai plateasca cotiizatii ca sa se plimbe pe la conferinte alesi poporului si Uniunea a intrat in FALIMENT. Nu zambiti ca nici telefonul nu mai are cu ce sa-l plateasca. Cand in sfarsit a pleznit buba, un nou "congres" a ales un alt presedinte si toata lumea a cantat voioasa "si o sa facem pe rau in jos un pod mai mare si mai frumos".
Starea de faliment si anii in care diversi domni cu pozitii au inghitit in sec si s-au simtit frustrati de aerele si ingafarea "presedintelui" au adus o data cu schimbarea conducerii si reducerea spatiului in care isi desfasura Uniunea "activitatile". Din motive legate de desfasurare a activitatilor in facultate "uniunea" a fost mutata intr-o camera. (una)
Acum fie vorba intre noi, nici macar atat nu merita avand in vedere rezultatele activitatii acestei "institutii". Eu personal as fi scos-o in strada ! Sa isi defasoare activitatea pe in aer liber, poate asa le-ar fi venit macar ideea sa dezvolte niste programe de arhitectura "ecologica".
Schimbarea in "bine" nu a adus nimic nou la Uniune. Aducerea unui profesiunist pe locul ce ar fi trebui ocupat de un "contabil" nu a impulsionat activitatea Uniunii, ba din contra. Nu am nimic cu domnul arhitect Sturza. Asa cum e normal dansul isi vede de treburile si proiectele dumnealui, la Timisoara, si cand poate face naveta la Bucuresti. La Uniune. Perceptul este vechi, dar nimeni nu tine seama de el: Daca vrei sa distrugi o "institutie" numeste un adevarat profesionist la conducerea ei!
Noi romanii nu vrem sa intelegem ca un "profesiunist" nu indeplineste calitatile necesare unui "administrator" decat o data la 100 de ani, eventual.

Pe acesta stare de degringolada si bulibaseala s-au grevat micile sau marile "smenuri" ale unor colegi de breasla. Aceasta mica mafie locala, a instituit monopolul informatiilor despre Uniune. Vrei dumneata domnule arhitect sa sti cu cine te-ai insotit in aceasta organizatie? Nu se poate !! Adica nu poti sa afli cine sunt, sau mai sunt, colegii din Uniune intrucat lista e ...."secreta" ca la societatile masonice sau aflate in ilegalitate. Ca membru cotizant, cu cotizatia la zi in acel moment, mi s-a REFUZAT dreptul de a sti cine face sau mai face parte din "organizatie".
Si nu oricum ! Ferm, cu explicatii pe puncte, cu detalii, si in final cu acuze, de parca ii cerusem sa facem schimb de neveste !
Ceva mai tarziu am inteles ca de fapt aceste "informatii" se VINDEAU pe bani grei unor firme de la care tot primeam prospecte si nu intelegeam cum m-au "descoperit".
Cand niste domni arhitecti mai "scortosi" sau poate pensionati si afanisiti au reclamat ca nu le sunt de trebuinta prospectele primite pe adresa de ACASA, acesti domni au inventat o alta TRAZNAIE.
De ani de zile Uniunea edita un amarat de buletin informativ lunar, cu stiri mai mult sau mai putin "expirate" sau total nefolositoare de genul: "Mare concurs de arhitectura, in Anglia fratilor, mergeti si va inscrieti!
Numai 1.000 de USD taxa de inscriere!!!
Mai nou aceasta "foaie" a ajuns realmente doua foi trase la xerox, dar insotita de.... ia ghiciti dumneavoastra ? De prospecte !!! Adica stimabile, nu vrei sa le primesti separat acasa, ti le bagam pe gat o data cu "foaia".
Ca noi trebuie sa ne tragem BANU !
Nerusinarea merge pana acolo incat mai deunazi -in MARTIE- am primit numarul de la inceputul lui FEBRUARIE !!! dar bineanteles insotit de nelipsitele prospecte. Ce conteaza ca tot ce scrie in foaie s-a intamplat deja ! Ca toate "informatiile" sunt perimate, baietii au mai tras un tun!
Se pare ca aceasta afacere de familie, -vezi redactori: Constantin Goagea, Cosmina Goagea - este rentabila din moment ce se insista cu atata nesimtire.

Este momentul ca acest "spam" sa inceteze! In strainatate aceste activitati ilegale sunt aspru pedepsite. In Romania nu avem in mod explicit o astfel de lege. Acesti domni nu pot fi trasi la rapundere decat in mod direct de fiecare dintre noi.
Cei care doresc sa o faca pot apela la juristul nostru pentru detalii asupra modului cum pot fi dati in JUDECATA si ce DESPAGUBIRI se pot cere.


Copyright 1998-2015 DSC.NET   All rights reserved.